Na de zwemloop de grote leegte; wijze woorden van Loïc; 2020 zonder Leeds – WTJ 1487

WOENSDAG – Carlo Lodiers uit het Westbrabantse grensdorp Nispen. Hij deed vorige week zondag mee aan de zwemloop van Roosendaal en deed 1.27 uur over de kilometer zwemmen en 10 kilometer lopen. Op het moment dat de in het zwart gehulde Carlo uitgeput de finishlijn passeerde, stonden er nog vier mensen te kijken. Waren Jan Maaskant en Wim Vermey nog zijn eindtijd aan het verwerken en stond ondergetekende aan de microfoon. Geen handdruk bij de finish, dat was toen al not done. Gewoon een leuke finish, niks bijzonders. Prijsuitreiking erna, opruimen en op naar de volgende races.

Onvoorstelbaar veel leed

Inmiddels zijn we anderhalve week verder en realiseer ik me dat deze Carlo Lodiers wel eens voor lange tijd de laatste atleet kan zijn, die ik mocht binnenpraten. In de dagen erna kwamen we in een wereld te wonen, die eigenlijk de jouwe en de mijne niet meer is. Mensen raken besmet, lijden pijn of overlijden. Onvoorstelbaar veel leed. Ik denk aan de laatste eer, die we een dierbare als vanouds willen bewijzen. Het kan stomweg niet. Zie de aangrijpende korte boodschappen van bevriend triatleet Arthur Mekenkamp.

Wat velen niet weten…… GEEN contact in Corona tijd, zelfs niet bij overlijden.

Dit is condoleren in Corona tijd

Aangezien persoonlijk condoleren er in deze tijd niet meer in zit hoop ik dat het voorbeeld in Haarlem overal gevolgd gaat worden

Bij dat laatste zit een filmpje en foto’s van een straat in Haarlem, waar de vlaggen halfstok hangen. Voor hen die het niet weten: Arthur verloor zijn schoonvader. We leven mee met Caroline en Arthur. Uitvaarten met maximaal 30 personen, geen samenkomsten. Ik heb altijd geleerd dat je niet alles moet relativeren, maar wat maakt het bij het lezen van zulke taferelen nog uit of er een EK voetbal is, een Eurovisie Songfestival, een Roparun of welke triathlon dan ook. Stayhome. Flattenthecurve. Dat is de boodschap, die ook Arthur aan ons allen wil overbrengen. Eens.

Wijze woorden lazen we ook in een post van Loïc Hélin, voormalig du- en triathlontopper (winst in Stein, derde WK Powerman Zofingen, Belgisch kampioen lange afstand). Hij brengt naast enkele trainingstips ook de boodschap dat iedereen wel wat meer inlevingsvermogen mag tonen. En zo is ‘t.

Als coach ben ik bijzonder content dat er individueel mag blijven worden gelopen. Fietsen: wees wijs, rijd alles wat specifiek is binnen, om accidenten te vermijden. Als ik zie welke inspanningen de ziekenhuizen nu leveren om de verwachte Covid-19 ziektepiek het hoofd te kunnen bieden, is het niet het geschikte moment om daar vanwege een ongelukkig fietsaccident te belanden…

Focus ook op basistraining ( uithouding, snelheid en kracht als aparte componenten, zoveel als mogelijk in capaciteitstraining, weg van het wedstrijdspecifieke). Van daaruit kan je dan snel gaan schakelen als de wedstrijden er dan zouden aankomen. Of dat mei, juni of pas juli wordt, dat weet geen zinnig mens momenteel. De atleten in mijn groep kregen deze week een aangepast schema, waar we even terug op een verdere ‘basistraining’ terugvallen, Hier is het eerder ‘move the curve’. De voorziene wedstrijdprikkel die zondag gepland was in Dwars door Dendermonde wordt vervangen door een virtuele 5km op Strava.

Belangrijk: Heb aub respect voor de organisatoren die moeten uitstellen of zelfs afgelasten. Zij kunnen daar niets aan doen, maar hebben vaak wel al het merendeel van de kosten gemaakt. Wat ik de afgelopen week hierover op social media zag passeren, was vaak beschamend en van weinig inlevingsvermogen getuigend. Zorg goed voor je naasten door voor jezelf te zorgen en tot snel op een training of wedstrijd.

Het nieuws van de dag was (na de Britse Triathlon ban tot 30 april) voor de toptriatleten toch wel de afgelasting van de WTS in Leeds. Weliswaar pas begin juni, maar nu al neemt de organisatie het zekere voor het onzekere. Met pijn in het hart. En dat geldt voor elke organisator, die voor zo’n ongewoon, onaards besluit komt te staan. Opvallend overigens dat de derde wedstrijd in de World Triathlon Series in het Japanse Yokohama half mei nog wel op de kalender prijkt.

Tot slot: in normale seizoenen kijk ik vanaf zwemloop Roosendaal al weer uit Vlissingen, Woerden of Hoogerheide. Nu is er niets om naar uit te kijken. Ja, het moment waarop we deze zwarte bladzijde dicht mogen slaan….

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.