Arnhem eerste Nederlandse triathlon, die afhaakt; Breda evenmin; Online sporten is hot – WTJ 1489

VRIJDAG – Groot nieuws zou het zijn als we een wedstrijd kunnen aankondigen dat in een coronavrij gebied wel door kan gaan. Helaas is de realiteit anders. Ook vandaag hebben twee organisaties hun evenementen noodgedwongen moeten afblazen.
Geen Team Triathlon Arnhem begin TC en J&JC

Het gaat om de Team Triathlon Arnhem en de zwemloop Breda. Hieronder de verklaring van de Arnhemse organisatoren:
Gelet op de huidige bijzondere omstandigheden zal dit nieuws bij jullie vast niet als een grote verrassing aankomen. Ook de Team Triathlon Arnhem gaat dit jaar niet door vanwege Covid-19.
Op dit moment zijn de maatregelen van de overheid met het verbod op het organiseren van evenementen van kracht tot en met 6 april. De kans is groot dat dit verbod zal worden verlengd. Ook als dit niet het geval is vinden wij het als organisatie van de TTA onverantwoord om een evenement te houden waar bijna 1.000 mensen op af komen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog praktische problemen waar we als organisatie tegenaan lopen bij de voorbereidingen. Daarom hebben we deze week het moeilijke besluit genomen om de TTA op 2e paasdag niet door te laten gaan. Dit geldt voor zowel het jeugd- & juniorencircuit, als de Teamcompetitie en de recreantenseries.
Ben je deelnemer aan het Jeugd- en juniorencircuit of de Teamcompetitie dan ontvang je vanuit de NTB nader bericht over de gevolgen voor jou en de competitie.
We hebben meteen gekeken naar de mogelijkheid om de TTA te verplaatsen naar het najaar. Maar ook dat gaat jammer genoeg niet lukken. Verschillende ondersteunende organisaties hebben aangegeven niet te kunnen garanderen in het najaar voldoende mensen te kunnen leveren. Die onzekerheid is voor ons voldoende aanleiding om de 7e TTA te verschuiven naar volgend jaar. En dan een TTA te organiseren met de kwaliteit die jullie van ons gewend zijn. .
Om volgend jaar weer een wedstrijd te kunnen organiseren zullen we de reeds door ons gemaakte (annulerings-)kosten op het inschrijfgeld in mindering brengen. Gelukkig zijn de leveranciers en externe partijen hier coulant mee omgegaan. Daarom kunnen we een groot deel van het reeds overgemaakte inschrijfgeld aan jullie retourneren.
We hopen op jullie begrip hiervoor. Meer informatie kun je hierover vinden op de website van de NTB via deze link.
We willen iedereen bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen. We hopen dat we met zijn allen snel weer naar buiten kunnen om te sporten en te bewegen. En gaan er vanuit dat we jullie volgend jaar weer mogen verwelkomen bij de TTA2021!
Tot dan!
De organisatie van de Team Triathlon Arnhem,
Jan-Jouke, Willem Jan, Fea, Martijn, Jildert en Roy
Het is de eerste wedstrijd uit de Teamcompetitie en het Jeugd- en Juniorencircuit, die van de kalender gehaald wordt. De eerste termijn verstrijkt weliswaar op 6 april, maar ook als dan de regels versoepeld worden is het inderdaad nog niet verstandig om duizend atleten bijeen te brengen. Arnhem stond gepland op 13 april, Tweede Paasdag. Een kleine week later is de Bredase zwemloop.
Geen zwemloop in ‘zwaar getroffen’ Breda

Breda is met 121 besmettingen en acht overleden patiënt hard getroffen. De stad is verlamd en daar helpen geen evenementen aan nu. Daarom wordt het zwemloopcircuit na Kapelle en Roosendaal nu onderbroken met eerst Vlissingen op 28 maart en vervolgens Breda op 19 april niet langer op de kalender. We vrezen dat het hier niet bij zal blijven. Naar verluid komen volgende week de Tour de France en de Olympische Spelen met hun standpunten inzake al dan niet doorgaan in dit roemruchte jaar 2020.
Veel online initiatieven

Gelukkig is er ook een andere kant van corona. Dat is die van saamhorigheid, van solidariteit, van naastenliefde-op-afstand, van leuke initiatieven, van de nood een deugd maken, van samen sterk staan. Op dat gebied bereiken ons (en jullie waarschijnlijk) ook steeds meer leuke initiatieven: online fiets- en looptrainingen, Tri2OneCoaching (zie apart bericht), Ironman Virtual Racing, Challenge Online en meer digitale trainingen en wedstrijden.
Voor de schooljeugd leuke gymlessen van triatleet/docent Niels Persoon. We krijgen de berichten ook om ze via Trikipedia breed onder de aandacht te brengen. Hoewel we dat graag willen doen, denk ik dat tri- en duatleten inventief genoeg zijn om op Social Media rond te surfen op zoek naar alles wat een mens in beweging houdt en misschien zelfs enigszins in competitieverband.
Wij vatten het even samen met de woorden: blijf in beweging, maar wees ook verstandig. Val niet in de verleiding om in groepsverband te gaan trainen. Wie toch met z’n tweeën erop uit gaat: hou die anderhalve meter afstand.
Mijn provincie gaat inmiddels 25 dagen gebukt onder de besmetting en het lijkt of de piek nog niet is bereikt. De lockdown is hier nagenoeg compleet. Zo af en toe zoeken wij Brabantse verslaggevers onze toevlucht in een vleugje humor. Mijn sportcollega’s zijn inmiddels al bijgesprongen in de corona-verslaggeving. Na zoveel dagen buffelen is er normaal een weekeinde om naar tri- of duathlonsport uit te zien. Maar zo’n weekend wordt het helaas niet. We blijven binnen. Excuses voor de wat korte WTJ op deze vrijdag. De vingers en het toetsenbord zijn moe, murw van dat allesoverheersen monstertje covid-19.
Take care, all of you!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.