Wat zijn voor onze sport de consequenties van verbod evenementen tot 1 juni? – WTJ 1491

MAANDAG – Wie niet horen wil, moet maar voelen. Daar had de persconferentie van de vier bewindslieden van het kabinet veel van weg. Het laconieke, ja zelfs asociale gedrag van heel veel Nederlanders op strand, in bos en in Ruuds bouwmarkt komt ons duur te staan.

Geen NK’s RBR in Almere en Hoogerheide

Of weten ook de premier en de drie ministers het niet meer? Er ligt geen logboek voor het coronavirus, waar tot voor een half jaar geleden nog nooit iemand van gehoord had immers. De zwaarste maatregel kwam uit de mond van Fred Grapperhaus van justitie. Alle evenementen tot 1 juni op slot. Daarmee zeven weken verlenging en dan treft het uiteraard veel meer wedstrijden dan de zwemlopen en duathlons, die we uit april konden noemen.
Het begint allemaal op 11 april als de duatleten andermaal getroffen worden, nu met het afblazen van het NK run-bike-run in Almere in combinatie met de tijdrit. Ik las trouwens vanmiddag al dat de tijdrit is uitgesteld tot 17 oktober, zelfs de aftelklok is op de site van Start2Finish al begonnen. Nog 207 dagen. Da’s alvast iets om naar uit te kijken c.q. af te tellen. Daags erna was de Teamtriathlon Arnhem al van de kalender gehaald.

Eerste triathlons Ijsselmuiden en Deventer
Dat weekend ook de kleinere evenementen zoals de zwemloop Dirksland en Krommerijn en de RBR Franeker. Een week later stond de crossduathlon van Berg en Dal op het menu en de zwemloop Breda, 23 april de slowtriathlon van Woerden en op dan het eerste echte triathlonweekend: Ijsselmuiden en Deventer. De duathlon van Oldenzaal staat dan ook op de kalender. Op maandag Koningsdag vallen in het hele land honderden evenementen en activiteiten in het water. In mijn dorp Oud Gastel de Vlietloop, maar zo zijn er nog 80 stratenlopen. Geen tri- en duathlons overigens.
Mei begon normaliter met Breukelen triathlon en de zwemloop van Hulst. Het tweede afgeblazen NK is dat van de sprint run-bike-run Hoogerheide bij goede vriend John de Crom. Een week later moet andere goede vriend Jan Stehouwer zijn primeur van het Pyramide Offroad Festival met een jaartje uitstellen. Triathlon Staphorst vervalt, de crossduathlon van Nunspeet is weg en we trekken ook een streep door de zwemloop Heinkenszand van Chris Steenbakker.

Ook Extra Leisure ontkomt niet aan de Coronacrisis. Het tweede Long Course Weekend in Beesel gaat op slot, ook Erik Peemans ambitieuze wedstrijd aan de Brouwersdam beleeft op 16 mei nog geen tweede editie. Sneu voor triathlon Rijssen, die voor het eerst ver naar voren waren gegaan op 16 mei, maar misschien naar de oude datum eind juni terug kunnen keren. Mik Borstens Extreme hele triathlon: helaas Mik!

TriHard Series later van start
De TriHard Series openen niet op 17 mei in Haarlemmermeer, de UT-triathlon op de Campus in Enschede (waar misschien wel les wordt gegeven) kan op diezelfde zondag niet doorgaan. Markelo en Westland hadden het ook op 17 mei staan, maar moeten daar nu een kruisje over zetten. Een run-bike-run in Groningen, wat lange tijd niet getroffen werd door het virus vervalt op 22 mei. Start2Finish zal ook moeten gaan schuiven met haar inmiddels klassieke DUIN triathlon in Almere op 23 mie. Friesland ontbeert de seizoensopener in Heerenveen op dezelfde zaterdag. En Ter Aar is dankzij vereende inspanningen blijven bestaan, maar vervalt nu toch nog op 24 mei. De laatste wedstrijden, die in mei zeker niet doorgaan zijn een RBR in Zeewolde en de tweede editie van de zo fraaie triathlon in Vathorst Amersfoort op 30 mei.

Pinksterweekend het kantelpunt?
Een curieus weekend trouwens, want op zaterdag geldt het verbod dus nog, maar zei Grapperhaus nu tot 1 juni of tot en met 1 juni, Tweede Pinksterdag? Valt die eerste junidag binnen de termijn dan treft dat de 043-triathlon Maastricht en de Pinkstertriathlon Woerden.
In deze situatie zou de Stad van de Zontriathlon op woensdagavond 3 juni de eerste wedstrijd op de Nederlandse kalender zijn. Het bovenstaande pakket wedstrijden overziend, valt het eigenlijk amper te bevatten wat we allemaal mislopen.
Mogen we ervan uitgaan dat iedereen de maatregelen nog stringenter navolgt, opdat we eind mei niet opnieuw deze bizarre periode van ‘huisarrest’ moeten verlengen.

Internationaal is de druk op de Olympische Spelen vandaag stevig opgevoerd. IOC-lid Dick Pound heeft al laten weten dat ’s werelds grootste sporevenement maar een jaar moet worden opgeschoven en het lijkt ook dat de Japanners daarop aansturen. Canada was vanochtend het eerste land wat de handdoek in de ring wierp, gevolgd door Australië. Individuele sporters hebben ook al aangegeven het niet meer te zien zitten.
Voor zover er nog sprake was van vrijblijvendheid, is die er nu wel af. Geen grote evenementen, maar – zeker zo erg – feestjes zijn ook uit den boze. 400 euro boete mensen: veel geld hoor. Daar kun je meerdere triathlons voor doen. In een normale wereld.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

2 thoughts on “Wat zijn voor onze sport de consequenties van verbod evenementen tot 1 juni? – WTJ 1491

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.