Movethelimit duathlon; no Teamcompetitie of JJC; inschrijfgelden en overlevingsdrang – WTJ 1494

VRIJDAG – Hoe houden we de moed erin? Bijvoorbeeld door Marcel Gierman in te schakelen, ‘the motivator’ bij uitstek. Toen ik vorige week schreef dat we ‘back to basic’ moeten met onze evenementen, had hij meteen een idee. Duathlon Movethelimit.

Het idee is kinderlijk eenvoudig: iedereen begint komende zondag om 10 uur vanuit zijn of haar eigen voortuin aan een duathlon. Keuze uit 10 kilometer lopen, 40 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen of de halve afstanden. Wie in een sportieve buurt woont, waarvan de buren dezelfde plannen hebben, houdt rekening met het feit dat we de duathlon alleen doen dus de juiste onderlinge afstanden hanteren. Nu ik er over nadenk, verwacht ik dat het stayeren door het coronavirus voorgoed verleden tijd is. Dat geldt trouwens ook voor het handje-tik bij de Mixed Relay: nooit meer doen!

Lekker voor de moraal, deze duathlon

Goed. Motivator Marcel heeft het wedstrijdreglement inmiddels klaar. Ik stel voor dat we dat hier met jullie delen. 2 afstanden. Geen wedstrijd. Alleen doen. Rondom je eigen huis. Horloge duathlon aanzetten kan. Geen snelle wissels. Wel lekker voor je moraal. That’s it. Ik ga het allicht eens proberen, ergens in de zondagmiddag ben ik dan weer terug bij mijn voordeur. Zeg ik gelijk tegen vriend Armand van der Smissen dat ik hem mede georganiseerd heb en dat het parcours langs Oud Gastel ging. Is die oude belofte tenminste ingelost…

Deze vrijdag was nog geen dag van naar adem happen. Alsof we al niet dagelijks genoeg porties afgelastingen krijgen, volgde vandaag de NTB met de annulering van zowel de Teamcompetities als het Jeugd- en Juniorencircuit. Wederom een zeer pijnlijk besluit, maar tegen het licht van het coronavirus begrijpelijk. De verdere uitleg is uitgebreid terug te vinden op site van de Nederlandse Triathlon Bond.

Snelle beslissing over álle Teamcompetities?

Toch nog een kleine kanttekening mijnerzijds, want formeel zijn alleen de zwemloop Amersfoort en de Triathlon Arnhem pas weg gevallen uit deze competities. En hoewel ook ik somber gestemd ben over de rest van het seizoen, vroeg ik me af of organisaties daarmee niet te snel voor het blok gezet zijn. Hele series vallen weg, triatleten kunnen zich niet halsoverkop nog individueel inschrijven enzovoorts. Was een tussenoplossing van wel de teamwedstrijden maar zonder eindklassement niet mogelijk geweest? Moest aan de voorkant al het hele circuit bevroren worden en daarbij ook de jeugd- en juniorenseries, waar het vooral om het stimulerende effect gaat om de jeugd aan onze sport te binden?

Money, money, money

Waarschijnlijk komen we dan uit op het punt waar ondanks alle misère alles om draait: geld. Als we het volksgezondheidsaspect al los konden laten – maar dat zit er voorlopig niet in – vechten sportbonden, commerciële en niet-commerciële organisaties toch allemaal om hun eigen hachje. Wel of geen inschrijfgelden terug betalen? Het zijn voor professioneel opgezette organisaties loodzware beslissingen. En ook voor de bond al zal de overheid daar ongetwijfeld in gaan bijdragen. Ook atleten kijken in hun portemonnee. Waarom krijg ik niet een stukje inschrijfgeld terug? Honderden euro’s uitgegeven om maar tot de happy few te behoren aan de startlijn van al die prachtige wedstrijden. En het trainingskamp ging ook al de mist in, geen vliegtuig meer wat ze naar Lanzarote, Fuerteventura of Mallorca wilden brengen. Thuis voelen de atleten de druk van de vaste werkgever, die ook al gezegd heeft dat het maar eens klaar moet zijn met die malle sporthobby, die niet veel ZZP-taken meer uitdeelt omdat hij zelf aan het eind van deze macabere rit ook nog maar moet zien te overleven.

Overleven

Overleven. Dat is het. Voor honderden mensen op de intensive cares in de ziekenhuizen letterlijk, voor ondernemend Nederland figuurlijk. In een volwassen sport als triathlon gaat veel geld om. Mensen zijn inkomensafhankelijk van de sport. In materialen, trainingen, artikelen, merchandising, organisatie, overhead enzovoorts. Tussen die 12 maniakken, die zich in 1978 zo nodig moesten bewijzen en nu zit een revolutionaire ontwikkeling naar waar we nu staan. En net als de Beurskrach honderd jaar geleden en de vijf bittere oorlogsjaren vallen er plots tal van zekerheden weg. En hoe lang nog? Niemand die het weet.

Daarop anticiperen door alvast de Teamcompetities te schrappen klinkt misschien logisch, maar is dat het ook? Overleven moet de bond ook en er valt een behoorlijke hap weg uit de zorgvuldig opgestelde begroting. Het is een krachtenveld, waar wij van Trikipedia ons liever niet op begeven. Langs de zijlijn volgen en hopen dat de sport en haar beoefenaars als grote winnaars uit de bus rollen.

En het zag er begin januari allemaal zo mooi uit. De nieuwjaarsborrel in Almere, waarop we toosten op een fantastisch WK Multi Sports Festival. In dit verband gelukkig nog ruim vijf maanden van nu, maar ook dan is de vraag: kan de hele triathlonwereld samen komen om dit feest op Europa’s oudste triathlonplek te vieren? Challenge-CEO Jort Vlam blijft positief gestemd. ,,Het is een pittige tijd, maar als triatleten hebben we een lange adem!’’ That’s the spirit, Jort. Veel sterkte en wijsheid gewenst.

Overigens waren we gisteren wat laconiek over de miljoenendeal van Advance met de Wanda Sports Group inzake het partnership met Ironman. Laten we die houding meteen bijstellen, want als ondanks deze bijzondere tijden een transactie van 750 miljoen dollar tot stand komt, dan geeft dat hoop voor alle evenementenorganisaties groot en klein. Het kan dus, zelfs in crisistijd!

Holten en Nieuwkoop beslissen volgende week

We spraken vandaag ook Martin Pieters, voorzitter van de Stichting Triathlon Holten. Bij hem slaat de twijfel toe: ,,Zelfs al zouden we op 20 juni een ETU-Cup wedstrijd mogen organiseren, waar komen de atleten buiten Nederland dan vandaan?’’, sprak Martin realistisch. Na volgende week dinsdag neemt Holten een besluit. Dat doet ook de Stichting Triathlon Nieuwkoop, die nog eerder zit namelijk op 7 juni.

Dinsdag 31 maart maakt het kabinet wederom bekend hoe de vlag er dan bij hangt en welke verdere maatregelen ons nog boven het hoofd hangen. Komen er nog niet meer vrijheden, dan stel ik voor dat Marcel Gierman elke zondag een Duathlon Movethelimit uitschrijft, net zo lang tot we weer de wei in mogen.

Stay healthy, be carefull!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.