Nelson Mandela Bay….vandaag; Brasschaat en Apeldoorn verzetten triathlons naar volgend jaar – WTJ 1495

ZONDAG – Als de wereld nog hetzelfde was als vier weken geleden, dan was Rachel Klamer nu in Saudi Arabië, waren Donald Hillebregt, Rani Skrabanja en Lotte Wilms in de World Cup New Plymouth en was Evert Scheltinga vandaag begonnen aan de Ironman Zuid-Afrika.

 

Maar zij zijn allen thuis, zoals vrijwel alle sporters veilig terug in eigen land zijn. Daar trainen ze en volgen de berichten uit de hele wereld. Het slechte nieuws vanavond: er komt een tekort aan ic-bedden. Het goede nieuws: de Brabantse situatie stabiliseert zich. Niet dat wij hier onder de rivieren al opgelucht adem halen, maar de druk wordt iets meer gespreid. Wat dat dan weer betekent voor andere delen van het land? Het is gedeelde smart, lijkt me. Onze feature foto is trouwens de pier van Nelson Mandela Bay vandaag. Groter kan het contrast met al die mooie plannen voor dit seizoen niet in beeld gebracht worden.

Geen Brasschaat, geen Apeldoorn

Helaas moesten ook dit weekeinde weer enkele organisaties de knoop doorhakken. De Park triathlon van Brasschaat gaat op 28 juni niet door en dat geldt ook voor de Triathlon Apeldoorn. Die is weliswaar pas op 5 september, maar de organisatie vindt dat er te veel financiële, praktische en sportieve onzekerheden aan haar evenement kleven. Geen 38e (!) Park Triathlon dus en geen 35e Apeldoornse driekamp. Beide organisaties annuleren met pijn in het hart.

Apeldoorn stelt dat de gezondheid van de deelnemers, vrijwilligers en iedereen betrokken bovenaan staan. ,,Omdat we deze gezondheid niet kunnen garanderen, is er helaas maar 1 keuze: het evenement annuleren.’’

Zowel in Apeldoorn als Brasschaat wordt het reeds betaalde inschrijfgeld terug gestart. ,,Blijf actief, blijf gezond. Hopelijk krijgen we dan de wereldwijde pandemie snel onder controle en kunnen we daarna weer lekker zwemmen, fietsen en rennen. De 35e editie staat voorlopig gepland op 4 september 2021.

Brasschaat voegt er aan toe dat met het besluit een grote onzekerheid bij veel triatleten weg valt. In België wordt het terugstorten van inschrijfgeld geregeld door Triathlon Vlaanderen. De eerstvolgende Park Triathlon is op 27 juni 2021.

Weekend zonder zwemlopen

Het had in Nederland een mooi zwemloopweekend moeten worden met ‘s lands oudste zwemloop in Vlissingen (mijn enige Zeeuwse speakerwedstrijdje) en de groots opgezette zwemloop Amersfoort. Een kwalificatiemoment voor het WK aquathlon in Almere. Het mocht niet zo zijn. Speculeren over het WK doen we maar niet. Het dagelijks leven kent al genoeg tegenvallers.

IOC laat kwalificatiecriteria varen

Over kwalificeren gesproken. Het IOC maakte zaterdag bekend dat alle atleten die zich reeds voor Tokyo 2020 geplaatst hadden, ook in Tokyo 2021 welkom zijn. Best opmerkelijk natuurlijk, want in 365 dagen extra kan er veel veranderen. Ten goede en ten slechte. Stond Rachel Klamer aanvankelijk nog niet in de lijst, na een opmerking daarover op onze site veranderde dat gelukkig snel. Nu de Mixed Relay nog. De nieuwe data van de Spelen zijn in de lijn van de huidige: van 23 juli tot en met 8 augustus 2021. Andere wedstrijden/evenementen zullen bijgevolg gaan schuiven.

Tot slot. Het was al met al een leuk initiatief van Marcel Gierman om de MoveTheLimit Duathlon te doen. De storm begon precies nadat ondergetekende zijn 10 kilometer hardlopen had afgelegd en de 40 fietsen op het menu stond. Maar we hebben het gered. Denkend aan alle leed op onze wereld, was het eigenlijk een peuleschilletje….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.