Jan Frodeno drie jaar vooruit op HOKA; Holten stelt race een jaar uit – WTJ 1498

WOENSDAG – Voor iemand, die zeventien jaar trouw aan hetzelfde schoenenmerk (Asics) verbonden is, is het best een hele stap: Jan Frodeno gaat zijn carrière een verdere boost geven met HOKA ONE ONE.

(Foto’s: HOKA ONE ONE)

De Olympisch- en drievoudig Ironman wereldkampioen  maakte zelf vandaag de overgang wereldkundig. De Duitser voegde eraan toe nog zeker drie jaar aan de top mee te willen draaien.

Ook HOKA HOKA ONE (onderdeel van Deckers Brands) verkondigde vol trots de contractondertekening met ‘triathlon legend Jan Frodeno’. Uiteraard vroegen we Jerry Kenbeek om een reactie. ,,Gaaf nieuws hè. Ik wist het natuurlijk al langer. Er is hard voor gestreden om Jan binnen te halen. Eind vorig jaar kwamen we al grotendeels overeen, maar hij wilde eerst bij Asics netjes afhandelen. Logisch, daar was hij zeventien jaar aan verbonden.’’

Frodo wil nog drie jaar op topniveau sporten

Frodeno was de afgelopen maanden druk in de weer met het uittesten van de HOKA schoenen. Hij is uitgekomen bij HOKA’s lightweight racing shoes in de wedstrijden en Clifton voor zijn trainingen. ,,Ik wil de komende drie jaar tot de absolute top blijven horen en met de support van HOKA, heb ik de perfecte schoenen aan mijn voeten om dat waar te maken. Ik investeer stevig in mijn topprestaties. Die passie en toewijding deel is met het merk HOKA.’’

Bewust ging Jan niet met de HOKA-toptriathlonformatie mee op trainingsweekend op Mallorca anderhalve maand geleden. Jan Frodeno voert sinds vandaag een illuster gezelschap triatleten aan, die eveneens onder contract bij HOKA ONE ONE staan. Een paar namen: Els Visser, Joe Skipper, Nils Frommhold, Anja Ippach, Tim O’Donnell, Mirinda Carfrae, Emma Pallant, Heather Jackson, Ben Kanute, Sarah Crowley. Patrik Nilsson en Manon Genet.

Overigens had Jerry zelf ook een nieuwtje. ,,Ik heb een nieuwe baan binnen HOKA, ben Sales Executive voor Nederland geworden. In de praktijk zal ik daarmee minder vaak bij Evenementen en Testmomenten aanwezig zijn.’’

Geen Holten op 20 juni

Tja, het is misschien wel de vraag of we überhaupt nog bij evenementen aanwezig kunnen zijn. Helaas ook vandaag weer een groot evenement in de ijskast gezet. De internationale triathlon van Holten moet de 36e editie noodgedwongen uitstellen tot volgend jaar. Voorzitter Martin Pieters gaf vorige week al aan dat het voor buitenlandse triatleten erg moeilijk wordt om in Holten te geraken. Dinsdagavond werd de knoop doorgehakt. ,,Wat zeker ook meespeelt zijn onze vele vrijwilligers. Zij hebben de triathlon Holten groot gemaakt en wij achten het nu onverantwoord om op hen een beroep te doen.’’

Na Martins belronde langs de ‘blokhoofden’ en andere betrokkenen, kwam om 17 uur het volgend persbericht naar buiten:

Triathlon Holten afgelast

Spijtig maar verantwoord besluit

HOLTEN, 1 april 2020 – De Triathlon Holten, die op vrijdag 19 en zaterdag 20 juni a.s. zou worden georganiseerd, gaat niet door. Dat geldt eveneens voor de Vivera Run en overige side events gerelateerd aan de Triathlon Holten. Het internationale topsportevenement, dat dit jaar voor de 36e keer zou worden gehouden, is afgelast vanwege de aanhoudende dreiging van het coronavirus.

Spijtig maar verantwoord besluit
De Stichting Triathlon Holten, organisator van het evenement, betreurt het besluit enorm. Waarborging van de gezondheid van atleten, vrijwilligers, bezoekers, sponsoren en alle andere betrokkenen heeft voor de organisatie echter de allerhoogste prioriteit. Daarnaast heeft het virus de komende twee maanden, in de aanloop naar het evenement, ook op andere vlakken een forse impact op al deze betrokken mensen en partijen. De beslissing is daarom genomen uit verantwoordelijkheid en bovendien onvermijdelijk.

Voorzitter Martin Pieters: “Met pijn in het hart hebben we dit besluit genomen. Voor alle betrokkenen is het een grote teleurstelling. In de actuele situatie achten we het echter onverantwoord om binnen de termijn van twee maanden een internationaal evenement met meer dan 15.000 bezoekers, 2.000 deelnemers en bijna 1.000 vrijwilligers te laten plaatsvinden. Vanwege het virus kunnen gezondheidsrisico’s optreden. Tevens bestaat de kans dat een beroep moet worden gedaan op medische capaciteit, die momenteel en naar verwachting medio juni nog onder druk staat. Het coronavirus heeft daarnaast de komende periode op alle betrokken mensen en partijen nog een grote impact. Veel activiteiten in de aanloop naar het evenement zijn daarom voor hen niet verantwoord of reëel uitvoerbaar. We hebben de gezamenlijke verantwoordelijkheid om dit virus onder controle te krijgen. Dit is daarom de enige verantwoorde beslissing op dit moment. Wij hopen op ieders steun en begrip.”

Het besluit is genomen naar aanleiding van de overheidsmaatregelen en intensief overleg met diverse instanties, waaronder de European Triathlon Union (ETU), Nederlandse Triathlon Bond (NTB), de gemeente Rijssen-Holten en de Veiligheidsregio. Alle wedstrijden in diverse klassen konden net als voorgaande jaren op enorm veel enthousiasme rekenen en waren wederom volgeboekt.

Sublieme editie in 2021
De komende periode draait de organisatie van de Triathlon Holten alsnog enthousiast en krachtig door. De extra tijd en ruimte worden ingezet voor de organisatie van een extra sublieme editie in 2021. De datum daarvan is afhankelijk van de internationale kalender en zal na afstemming met de ETU bekend worden gemaakt.

Stay safe en tot volgend jaar
Wij wensen iedereen veel sterkte in deze wereldwijd moeilijke periode. Eens te meer wordt duidelijk hoe wij elkaar nodig hebben in deze samenleving en hoe belangrijk gezondheid en vitaliteit zijn voor ons allemaal. Wij hopen u volgend jaar te mogen verwelkomen en blijven u op de hoogte houden via onder meer onze website en social media. Voor nu: sterkte, probeer zo fit mogelijk te blijven en zorg voor elkaar.

Bestuur Triathlon Holten

 ============

Bijzonder spijtig, maar tegen het licht van de huidige crisis zeer begrijpelijk. Volgend jaar gaan we er een spetterende 36e editie van maken. Ik schrijf ‘we’, want vanwege een bruiloft op 20 juni zou ik deze ‘Holten’ aan me voorbij laten gaan. Maar tien keer liever had ik gezien dat het schitterende evenement wel was doorgegaan.

Maaike in de Hall of Fame

Tenslotte: ook vanavond weer een triatlete erbij op de Hall of Fame. In alfabetische volgorde. De B van Berk wordt vanavond gevolgd door de C van Caelers. Maaike dus.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.