Slim organiseren; ontzie de organisator en de sponsor; in Hall of Fame nu ook: Sander Berk – WTJ 1497

DINSDAG – Elk organisator, die zijn of haar evenement voor dit jaar moet loslaten verdient een aanmoediging om volgend jaar nog sterker voor de dag te komen. En ik weet het, de budgetten zijn wellicht beperkter, maar crises maken een mens ook inventief. Dus door slimmer te organiseren, door die hondstrouwe sponsor nog een beetje te ontzien en met heel veel goodwill komen we een heel eind.

Alle begrip

Natuurlijk vechten realisme en hoop om voorrang aan de – grote – vergadertafels van al die organisaties. Wedstrijden, die dertig jaar of langer onafgebroken op de kalender staan, moeten plotseling breken met de traditie. Dat is niet niks. Alle begrip voor organisaties, die bijtijds aangeven dat ze het dit jaar niet redden (Apeldoorn begin september bijvoorbeeld). Maar ook alle begrip voor organisaties als het NK Nijmegen (Start2Finish) en het NK Nieuwkoop dat ze echt nog alle opties open houden.

21-05-2017: Triathlon: NK Triathlon midden afstand: Nieuwkoop
Martijn Dekker ligt op kop

De verlenging van de maatregelen, zoals premier Rutte ze dinsdagavond aankondigde, betreft de scholen, de horeca en openbare gelegenheden. Alles opgeschoven tot 28 april. Het ging dus even niet per se over evenementen, die deadline ligt nog altijd op 1 juni. Als ik alle wijsheid in pacht had, dan deelden we meteen de adviezen hoe je vanaf juni op een verstandige wijze weer tri- en duathlons kunt houden. Maar over die wetenschappelijke kennis beschik ik niet. Wie wel, zou je kunnen stellen. Ook Rutte weet het niet meer. Zijn cryptische zin had iets Cruyffiaans, vond ik: ,,We zijn voorbij de start, maar nog niet aan het einde van het begin.’’

De Spelen vanaf 23 juli 2021

Ik kan me uit mijn bescheiden sportloopbaan herinneren dat ik altijd blij/opgelucht was als het startschot had geklonken. Maar blijheid past niet bij de dramatische cijfers, die nog dagelijks doorsijpelen. Laten we er maar het beste van maken. Nog 478 dagen en de Olympische Spelen beginnen. En we hebben nog altijd voor 2020 het WK Multisports Festival Almere, de Tour de France en de in Nederland startende Vuelta op de voorlopige agenda staan.

Evenementen

Professionele organisaties, die het zonder steun van de overheid moeilijk hebben. Eventplatform is een brancheorganisatie voor ondernemers die in evenementen doen. De cijfers zijn niet mals: een omzet van 3,7 miljard euro zal verdampen als het zo doorgaat en daarmee komt een hele sector op de tocht te staan. Maar het zijn uitgerekend deze mensen, waar we straks weer naar uitzien. Want na alle weken van quarantaine en aanpassingen snakt heel Nederland al lang en breed weer naar een leuk festival, een prachtig sportevenement of een mooi concert. En wie kunnen daar voor zorgen? Juist!

Het is daarom dat ik gemengde gevoelens heb bij discussies over al dan niet terugbetalen van inschrijfgelden. Ja, het klopt. Elke organisatie is in staat het volledige inschrijfgeld te retourneren. Maar dan wil ik achteraf ook niemand meer horen over het feit dat de sportkalender volgend jaar veel lege plekken vertoont.

Hall of Fame verwelkomt: Sander Berk

Genoeg hierover. Zoals gezegd. We gaan de atleten-database wat meer invulling geven. We noemen het ook wel de Atleten Hall of Fame, een eretitel waar de vernoemde atleten o.i. echt in thuis horen. Familie en vrienden van Jason van der Burgt waardeerden zijn vermelding alvast enorm. Criteria over wie we allemaal in de Hall of Fame opnemen hebben we overigens niet hoor. Vorig jaar zijn wel de genomineerden van de NTB-verkiezingen toegevoegd.

De komende weken willen we – bij gebrek aan wedstrijden – in elk geval veel Nederlandse tri- en duatleten die bij ‘grote broer’ Wikipedia staan vermelden in onze lijst betrekken. We doen het een beetje volgens het alfabet. Elke dag een letter. Met de A stond niemand op de Wikipedia-lijst, met de B heel wat. Uiteraard komt Rob Barel (die we op z’n zestigste verjaardag in zes afleveringen portretteerden) nog een keer aan de beurt, maar we kozen nu voor Sander Berk. Sterk triatleet in de eerste acht jaren van deze eeuw met een doorzettingsvermogen dat beloond werd met Olympische deelname. Zijn 31e plaats op de Spelen in Beijing is nog altijd de beste prestatie van een Nederlandse triatleet bij de mannen. Sander dus. En de komende dagen is de letter C aan de beurt.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.