Beesel dus wel nog in 2020; Geen Nijkerk, geen Bonn; Trilandencup lastig; Conny – WTJ 1499

DONDERDAG – Klopt het dat er nog maar één NTB-evenement is wat weliswaar uitgesteld is, maar nog wel dit seizoen in de herkansing komt? Het Long Course Weekend in Beesel zou al over twee weken plaats hebben, maar zodra organisator ExtraLeisure wist dat alle evenementen in april in de ban gingen, was de uitwijkdatum al bekend.

Best ingewikkeld lijkt me. Zo’n driedaagse triathlon – vrijdag zwemmen, zaterdag fietsen, zondag hardlopen – optillen en naar 18, 19 en 20 september verplaatst. Maar met een coöperatieve gemeente, een enthousiaste vrijwilligersgroep en een evenement in de groei kan veel bereikt worden.

Ik las wel dat ook de zwembadtriathlon van Ter Aar – oorspronkelijk op 24 mei – onderzoekt in hoeverre het evenement in het najaar nog van start kan gaan. Op zich prima om dan nog startgelegenheid te bieden, zelfs als het concurrerend is met evenement die in september al op de agenda stonden/staan. Want ik stel me zo voor dat iedereen extra gretig wordt om in de periode die ons in 2020 nog rest alsnog een wedstrijdje te doen.

Ameland coronavrij

Beesel is straks bijvoorbeeld in hetzelfde weekend als XTerra Ameland. Maar dat bijt elkaar volstrekt niet. Saillant detail is trouwens dat de Waddeneilanden (Texel uitgezonderd) nog altijd coronavrij zijn. De vraag is of dat met veel toeristen op de eilanden in de zomermaanden zo kan blijven, maar vooralsnog. Tri-Ambla hoeft zich nog niet direct grote zorgen te maken over haar race.

Twijfels zijn er inmiddels wel bij drie grote Ironman-wedstrijden van Europa: Frankfurt, Hamburg en Klagenfurt. Begrijpelijk, er staat veel op het spel en hoe haal je al die wereldtoppers naar jouw wedstrijd? Dat is een vraag, die ook Almere zich herhaaldelijk zal stellen bij het WK en Hawaii idem dito. Misschien is Taupo wel de eerste race waar iedereen weer bijeen is. Maar laten we hopen dat voor die tijd er al aardig wat wedstrijdjes – al dan niet in afgeslankte vorm – zijn geweest.

Veerkracht

We werken straks toch maar weer het Excel-bestand van de afgelaste wedstrijden bij. Geen leuk klusje, maar wel om duidelijkheid te bieden. In de laatste kolom proberen we de uitgestelde data weer te geven, vrijwel iedereen geeft aan ‘2021’. Dat is ook wel weer hoopvol, triathlonorganisaties tonen veel veerkracht en hebben allemaal de intentie om volgend jaar ‘grootser dan ooit’ uit te pakken. En zo hoort dat ook.

Nijkerk, Bonn en dus ook geen Trilanden Cup

Van twee wedstrijden nemen we voor wat betreft 2020 afscheid: de Flitstriathlon Nijkerk, nota bene de 25e zilveren editie en bij onze oosterburen de 30e aflevering van de SWB Energie und Wasser Bonn-Triathlon. Wedstrijden die respectievelijk op 10 en 14 juni op de kalender stonden. Allebei met het argument dat de gezondheid van deelnemers, vrijwilligers en alle betrokkenen niet te garanderen valt. En dat is een onaanvaardbaar risico voor iedereen, die activiteiten organiseert met als doel veel mensen bij elkaar te brengen. De mens als sociaal wezen, we weten niet beter of zo zitten we in elkaar. Maar dat wordt ons nu ten strengste afgeraden en daar kunnen we ons maar beter aan houden. De annulering van Bonn heeft ook consequenties voor de Triathlon Nations Cup. De openingswedstrijd van deze drielandencup valt weg. Oud Gastel en Aarschot beraden zich over het vervolg.

Europa’s eerste vrouw op de hele

Met beelden uit ‘de goede ouwe tijd’ en met onze vrijwel dagelijkse Atleten Hall of Fame houden we de moed erin. In de hoop dat jullie dat ook doen. Na de B en de C is vandaag de letter D aan de beurt. We hadden voor Bas Diederen kunnen kiezen, maar we portretteren Conny van Diest. We moeten ver terug in de geschiedenis, maar Conny is de eerste vrouw uit Europa, die de hele triathlon volbracht. Haar bio voegen we straks toe aan de Hall of Fame. En die van Bas komt over 26 dagen wel.

 

En – corona of niet – morgen is de 1500e aflevering van WTJ. Klein feestje, iets uitbundiger zodra het weer kan!

‘Let een beetje op elkaar!’

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.