Virtuele IM-races voor Lange en McCauley; Zwift-tour voor Sanders; Rustig weekend – WTJ 1501

ZONDAG – Afgezien van wat totaal gestoorde autocrossers, die zo nodig tot drie keer toe met een flinke groep (gezinnen en kinderen erbij!) al crossend samenschoolden, is het vrij goed gegaan dit weekend. De vraag is of ons goed gedrag toereikend is om in juni weer de draad op te pakken en wedstrijden te gaan doen.

Het blijft koffiedik kijken. Ongetwijfeld gaan er ook komende week weer wat evenementen sneuvelen. Schrale troost: we zitten praktisch allemaal in hetzelfde schuitje. Het was een sportweekend waarin de achtertuinen tot marathon of triathlonparcoursen gebombardeerd werden. Zoals bij Michel Siep.

Het was ook het weekend van de virtuele Ironman Racing Series. Heel wat triatleten zijn sinds vrijdagavond in touw om mee te doen aan de 5 kilometer lopen, 90 kilometer fietsen en nog eens 21 kilometer hardlopen. De Virtual Race werd gewonnen door Patrick Lange en Jocelyn McCauley overigens.

Sanders wint Ronde van Zwift

Het is allemaal een beetje behelpen. Van de Ronde van Zwift had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord, maar vandaag won Lionel Sanders hem wel. Dat deed hij gewoon vanuit z’n huis in Canada. Knappe winst voor de triatleet, die menig gerenommeerde wielrenner waaronder Mathieu van der Poel versloeg. Blijft altijd de vraag of het de werkelijkheid benaderd. Marten van Riel reed de virtuele Ronde van Vlaanderen.

Dat brengt ons bij wat we in het eerste april-weekend allemaal moesten missen. Uiteraard de Hoogmis van het Wielrennen, waar de Flandriens bijna een jaar lang naar uitkijken: hun Ronde van Vlaanderen die niet doorgaat: erger kan haast niet.

Het bleef rustig is Brasilia, Quarteira enz.

De triatleten hadden moeten neerstrijken in de Brasilia voor de vierde World Cup. Alleen de eerste in Mooloolaba is doorgegaan tot dusverre. De Braziliaanse president bagatalliseerde lange tijd het coronavirus, maar haalde inmiddels ook bakzeil. Een vaste seizoensopener voor veel Nederlandse triatleten zou de ETU-Cup in het Portugese Quarteira geweest zijn. Xterra-specialisten waren normaliter op Malta bijeen. Op het eiland ligt het aantal besmettingen even boven de 200, sterfgevallen zijn er niet. Maar een internationale race als Xterra is onmogelijk.

Net als vorige week aan de Nelson Mandela Bay, Zuid-Afrika hebben we ook nu weer een foto van een locatie, waar het eigenlijk zaterdag topsport had moeten zijn: Quarteria Beach….

Challenge schrapte haar race in het Australische Shepparton, Ironman cancelde de toprace in Oceanside, de tweede Griekse 70.3 IM en de wedstrijd in Galveston, Texas. Superleague had een race in Indonesië in gedachten en de klassieker aan de Gold Coast was ook deze zondag.

Landelijk verdwenen de zwemlopen in Groningen, Urk en Nieuwkoop, de duathlon in Hoorn en de bekende kanotriathlon in het Drentse Loon. We zien ze hopelijk allemaal terug in 2021.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.