Zo valt dan ook je eigen Gastels feestje in duigen; Nieuwkoop en Kopenhagen – WTJ 1504

WOENSDAG – En dan komt de dag dat je zelf naar buiten moet brengen dat je ‘troetelkindje’ na 35 geslaagde edities niet doorgaat. Nooit gedacht dat de vijftig keer triathlon Oud Gastel (want daar streef ik echt naar) onderbroken zou worden.

Zwarte maandag

Het is een schrale troost dat iedereen in hetzelfde schuitje zit. In januari had ik nog te doen met Wim van Haperen, die vanwege de stormzondag zijn ‘troetelkindje’ de duathlon van Etten-Leur moest afblazen. Kort daarna de berichten vanuit Abu Dhabi, waar een in een sporthotel corona geconstateerd was. Sneu voor de Olympiërs dacht ik toen, maar ze zouden snel genoeg nieuwe kansen krijgen op Bermuda en in Valencia. Nooit gedacht dat ook die wedstrijden gecanceld zouden worden, dat vervolgens het EK voetbal, de Olympische Spelen, vrijwel alle Grand Prix, alle voorjaarsklassiekers, de Giro en Wimbledon moest capituleren. En dan uiteindelijk die zwarte maandagavond 6 april het ultieme besluit valt: geen 36e triathlon Oud Gastel in 2020. Niet zo’n mooie foto met alle kids op vrijdagavond, zoals de feature van deze WTJ. Geen mooie strijd tussen alle topatleten, die we aan de start mochten krijgen. En dat waren werkelijk een aantal ijzersterke Nederlandse, Belgische en Duitse toptriatleten. Maar vooral: geen feestdag voor mijn triathlongekke geboortedorp….

Traantje

Het klinkt misschien raar, maar ik heb wel even een traantje weggepinkt. Ik hink op twee gedachten wat ik die 27e juni ga doen. Of toch een beetje over ons parcours fietsen en lopen te mijmeren of er zo ver mogelijk vandaan blijven. Voorlopig heb ik de dag erna nog een uitlaatklep in Wychen, maar dat is misschien ijdele hoop.

Er staan nog veertien Nederlandse triathlons op de kalender, die eerder worden gehouden dan Oud Gastel. Ik wens ze alle succes en veel wijsheid, in de wetenschap dat ook zij worstelen met het vraagstuk. Ieder maakt zijn eigen afweging in het moment waarop de handdoek in de ring gegooid wordt. Ook in Oud Gastel hebben we aantal uitstelmomenten gehad en was aanvankelijk 21 april het finale beslispunt.

Nieuwkoop heeft ervaring met uitstellen

Een keerpunt was de laatste persconferentie van premier Rutte. Zijn woorden boden weinig ruimte voor een evenement van onze omvang. Ook de Stichting Nieuwkoop had eerst 21 april in gedachten, maar ook zij haalden het beslismoment naar voren, naar vandaag. Anders dan Oud Gastel poogt Nieuwkoop voor het NK halve afstand later in het jaar nog een datum te prikken. Saillant detail is dat het evenement begin deze eeuw al eens van begin juni naar september verhuisde vanwege de MKZ-crisis. Enige ervaring heeft de stichting dus wel, maar de organisatoren geven tevens aan dat ze twee maanden voorbereidingstijd nodig hebben.

Tot slot, nogmaals de beide verklaringen van Oud Gastel en Nieuwkoop.

GEEN TRIATHLON OUD GASTEL 2020!

OUD GASTEL – Duizend deelnemers, tweehonderd vrijwilligers, fijne sponsors en trouw publiek. Zij allen keken al weer reikhalzend uit naar de laatste juniweek met daarin de Tridaagse, het proefzwemmen, de Rabobank jeugdtriathlon en de Verwer & Janssen Triathlon.

Een onafgebroken traditie van 36 jaar wordt nu – eenmalig – doorbroken. Na grondig overleg binnen het bestuur komen wij unaniem tot de conclusie dat we ons prachtige evenement dit jaar niet door laten gaan. In navolging van Zomertijdloop, Vlietloop en Wandelvierdaagse doet het coronavirus dus ook de triathlon de das om. Met pijn in ons hart laten we ‘onze troetelkindjes’ voor dit jaar varen.

Ook als de regering op 21 april besluit om de teugels (iets) te laten vieren, achten wij het – drie weken na 1 juni – onverantwoord om al zo veel mensen bijeen te brengen voor een sportevenement. Het zou onnodig veel risico’s met zich meebrengen aan onze triathlon en daarmee aan de goede reputatie, die wij als organisatie samen met de vele vrijwilligers hebben.

Wij van ’t Veerke steken onze energie nu liever in het zo goed mogelijk voorbereiden van onze 36e Verwer & Janssentriathlon op 26 juni 2021. Want daar kunnen jullie van verzekerd zijn: wij gaan de extra tijd die we nu krijgen benutten om er volgend jaar een extra feestelijke editie van te maken.

Voor wat betreft de Triathlon Nations Cup, waarvan nu de wedstrijden in Bonn en Oud Gastel zijn afgelast, volgt weldra nadere berichtgeving aan de ingeschreven triatleten.
Wij hopen iedereen volgend jaar in goede gezondheid te mogen verwelkomen in het nog immer triathlon-gekke Oud Gastel.

Alle reeds ingeschreven deelnemers krijgen het volledige inschrijfgeld terug gestort.

Voor nu: veel sterkte gewenst, probeer in goede gezondheid te blijven en zorg goed voor elkaar.

Bestuur ’t Veerke/Triathlonorganisatie Oud Gastel.

 

En de – wat kortere – verklaring de Stichting Triathlon Nieuwkoop:

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus zijn we genoodzaakt het NK Triathlon Midden afstand van 7 juni te annuleren. Dat geldt ook voor onze jeugdtriathlon op zaterdag 6 juni. Afhankelijk van de ontwikkelingen de komende weken, kijken we of we de wedstrijd naar een later moment in het jaar kunnen verplaatsen. Houd social media en onze website in de gaten. Let goed op je gezondheid en op elkaar!

 

Komt ook net nog het bericht van Ironman Kopenhagen binnen. 16 augustus weliswaar pas, maar de Denen nemen het zekere voor het onzekere: no race this year…..

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.