Huisarts en ex-triatleet Jochen Cals over Corona; superheld Jan Frodeno – WTJ 1506

MAANDAG – Het is geen geheim dat triatleten behalve veel tijd in hun trainingen ook toegewijde studenten zijn. Er lopen nogal wat professoren, doktoren en andere titels rond onder de driekampers. Dat zie je van tijd tot terug op televisie, zoals onlangs Pieternel Levelt in het NOS Journaal over wat het Coronavirus doet met de luchtkwaliteit.

Vandaag/avond was het de beurt aan Jochen Cals om het ‘Journaal te openen’. De naam Cals kennen we allemaal uit Stein. Jochens ouders Henk en Marianne waren de grote gangmakers van de Limburgse triathlon. Zonen Bjorn en Jochen waren actief triatleet. Met succes: Jochen werd nationaal jeugd- en juniorenkampioen en op zevende op het NK Holten in 2001. Om maar een paar resultaten te noemen. Hij stopte vroeg, terwijl zijn vrouw Birgit Berk nog wel een aantal jaren doorging. Studie en werk kregen voorrang.

Betere statistieken


Intussen is hij huisarts in Sittard en hoogleraar Effectieve Diagnostiek. Aanleiding voor het NOS Journaal om Jochen te interviewen is het feit dat hij landelijk projectleider is om de coronastatistieken te verbeteren. De RIVM-cijfers geven namelijk niet het meest complete beeld van het aantal ernstig zieke patiënten en overledenen. Het gaat om mensen, die niet getest zijn, maar van vrijwel zeker vaststaat dat ze besmet zijn of waren met het virus. Goed werk dus, het RIVM uis er ook blij mee. En wij triathlonliefhebbers kijken van een afstandje met gepaste trots toe hoe we wel steeds meer aan de weet komen over dit hardnekkige virus.

foto Ingo Kutsche

Verder was hét grote nieuws natuurlijk de indoor triathlon van Jan Frodeno gekoppeld aan de geldinzamelingsactie. Frodo legde in achtertuin en huis een hele triathlon af, alles was live te volgen op Facebook en Till Schenk zorgde voor bijpassend commentaar en aanmoedigingen. Gedurende 47.24 minuten lag Jan in zijn endless pool, die trouwens nog vrij fris aanvoelde. Opwarmen deed de dreivoudig wereldkampioen onder zijn douche, want de wisseltijden rekende hij niet mee in zijn uiteindelijke eindtijd. Na een kwartiertje stapte hij op de Zwift voor de 180 kilometer. Tegelijk met hem trapten nog ruim 1500 atleten mee, waaronder Fabian Cancellara. De bekende afstand werd afgelegd in een razendsnelle 4.12 uur, hetgeen wel aangeeft dat op de Zwifts hoge snelheden aangehouden kunnen worden.

Jan doet 8.33.41 uur over een hele in eigen huis


Dat hij tussen de vele boodschappen om zo veel mogelijk geld in te zamelen zowaar nog binnen de drie uur zijn marathon voltooide is veelzeggend. Jan stopte na 8.33.41 uur met zijn hele triathlon. Als we hem toevoegen aan de all-time-ranglijst op de heles zou Jan er precies de 2750e tijd ooit mee geboekt hebben. Maar daar ging het allemaal niet om natuurlijk.

Frodo zou Frodo niet zijn als hij ook in deze Coronacrisis als de grote patron van de triathlonsport naar voren zou komen. De ambassadeur, the leader of the club. Iedere sport heeft zijn helden en wij hebben Jan. Hij haalde ruim 2 ton op met zijn actie. Dat geld gaat naar alle projecten in Girona en omgeving, die nodig zijn om het coronavirus te bestrijden. En dat is met name in het gebied waar Jan woont hard nodig! Hulde voor zijn topprestatie, die trouwens ook de NOS-nieuwssite haalde.

Een goed voorbeeld doet goed volgen. Ook Tourwinnaar Geraint Thomas is van plan te gaan fietsen en daarmee veel geld op te halen. Super.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.