Tour eind augustus; geen Wychen; Z Pro Tri Races; toch triatlon: Everestman – WTJ 1507

MAANDAG – Brengt het wielrennen de kentering? De Vuelta stelt de Nederlandse organisatoren gerust: de Spaanse ronde staat nog steeds op de kalender. Met die wetenschap is ook de Tour de France-directie gaan puzzelen en uitgekomen op 29 augustus als proloog-dag voor de grootste wielerkoers op aarde. Nou ja puzzelen, beide rondes zitten dan wel in elkaars vaarwater….

Samorin later

Gelukkig zijn ook triathlonorganisaties voor het najaar nog positief gestemd. Challenge The Championship in Samorin gaat op zoek naar een nieuwe datum in 2020 en het tweede paradepaardje van de Challenge Family (en van de ITU) staat gelukkig ook nog steeds op de kalender. Het WK Multisports Festival. Ik zou er voor willen pleiten dat mocht Almere echt dit jaar geen gastheer van dit WK kunnen zijn, de ITU de organisaties opschuift. In die situatie viert Almere in 2021 veertig jaar triathlonsport met het WK en grijpt Townsville, Queensland 2022 aan om groots uit te pakken.

Vandaag wel het bericht ontvangen dat de leuke organisatie van de Triathlon Wychen na de geslaagde terugkeer vorig seizoen op de kalender de tweede editie – bedoeld voor 28 juni – in de wacht zet voor volgend jaar. En ook daar gingen ze niet over één nacht ijs.

Zwift haalt toppers bijeen in virtueel New York

Zelf heb ik de smaak nog niet helemaal te pakken, maar de Zwift-sessies worden wel steeds populairder. Woensdag lanceert het merk de Z Pro Tri Race Series. Elke woensdag komen de toptriatleten van zowel het korte als lange werk elkaar tegen in dit concept van virtuele parcoursen. Woensdag wanen we ons met zijn allen op in Central Park, Manhattan. Voor de kenners: het gaat om de Astoria Line 8. Wie er precies woensdag al meedoen, is niet helemaal duidelijk. Zekerheden zijn Lionel Sanders, Tim Don, Marten van Riel, Holly Lawrence, Lucy Charles en Flora Duffy. Collega’s tekenden ook al de namen van Dorian Coninx, Emma Pallant, Sebastian Kienle en Europees kampioen lange afstand Kristian Hogenhaug op.

Vanaf 16 uur afstemmen op het Youtubekanaal voor de race over 23 kilometer hardfietsen. Eerst de vrouwen, drie kwartier later de mannen. Ieder vanuit de eigen paincave met aansluiting op Zwift. Met live commentaar van Matt Lieto erbij zal het waarschijnlijk ook mij niet onberoerd laten.

Everest-Challenge: altijd 8848 meter omhoog

En toch, en toch. Er was wel degelijk nog een triathlon in de openlucht, de voorbij Paasdagen. In de inmiddels hartstikke schone lucht van het Himalaya-gebergte werd de ‘Everestman’ gehouden. Door slechts 1 triatleet overigens, dus niet meteen in de protesteer stand schieten. Ultra-lopers kennen de term wel: de Everesting-challenge. Het bestaat uit het lopen van 8848 meter hoogteverschil op een parcours. Die afstand staat gelijk aan de hoogte van de Mount Everest. Oftewel: The Only Way Is Up. Om het met Yazz uit te drukken.

Indische triatleet doet 71 uur over klimtriathlon

Het was de Indische advocaat Mayank Vaid, die de Everest-uitdaging vertaalde naar de triathlon. Negen kilometer hoogteverschil zwemmend overwinnen was geen optie, maar hij zwom wel die afstand en deed er 3,5 uur over. Op de fiets had hij 2i62 bergachtige kilometers nodig om tot de hoogtemeters te komen. Datzelfde deed hij te voet. Zijn bergmarathon duurde ruim 55 uur. De finish haalde Mayank na 71 uur en 7 minuten. In het parcours was de High Junk Peak verwerkt, de hoogste berg van Hong-Kong, waar Mayank woont en werkt. Die berg moest hij meermaals nemen. ,,Elke keer dat ik me zag leek hij hoger en hoger, er kwam geen eind aan. Ik hallucineerde, zag overal mensen lopen en ogen die me in het donker aankeken.’’ Op kritieke momenten sprak zijn vrouw hem moed in. ,,Je gaat niet dood, je leven is niet in gevaar. Alles zit in je hoofd.’’ Toen de zon weer opkwam na een lange nacht, wist Mayank dat hij het zou halen.

Overigens is de Indiër niet de eerste de beste ultratriatleet. Vorig jaar was hij de eerste Aziaat, die de Enduroman tussen Londen en Parijs volbracht en dat nota bene in een nieuw wereldrecord van 50 uur en 24 minuten. Overigens is begin dit jaar (pre-Coronatijdperk dus) nog een dubbele triathlon gehouden in Florida. Morgen daar wat meer over.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.