Zwift-koers: triatleten New York; Ali zwemt thuis; Jorik aan het woord; geen Stein, Norseman – WTJ 1508

WOENSDAG – Misschien werd het met iets te veel tam-tam aangekondigd, maar eigenlijk is een wielerkoers van 23 kilometer gewoon te kort om het verschil te maken. Zoals ik gisteren al schreef, het hele e-sportgebeuren, de Zwifts en Virtual Races, ik sla er nog niet steil van achterover.

Het waren vandaag dus de eerste Zwift Pro Tri Races. Op zich zijn de plaatjes van de raggende triatleten op hun rollerbanken best geinig. Een lachende Lionel Sanders met ontbloot bovenlijf en het raampje op een kier. Tim Don, die zijn kinderen even bij zich vandaan stuurt om een potje te hardfietsen. Ik stel me zo voor dat wereldwijd op de meest gekke uren triatleten op hun hometrainers stapten. Bij ons was het 16.00 uur vrouwen en 16.45 uur mannentijd. Ik schrijf ‘bij ons’, maar behalve Leanne Fanoy vanuit de Verenigde Arabische Emiraten waren er niet echt Nederlandse Zwifters te bespeuren. Misschien volgende week woensdag?

Flora Duffy wint eerst Z Pro Tri Race

De vrouwen bleven het langst bijeen. Pas in de slotfase reden acht triatletes weg bij het peleton. Lucy Charles was de strijdlustigste op het Astoria Line 8 circuit in Central Hyde Park, Manhattan. Het kleine klimmetje wat de coureurs twee keer moesten nemen, kon het verschil niet maken. In de lange eindsprint reed Flora Duffy weg bij de rest (maar dat zie je natuurlijk alleen maar aan de poppetjes op het scherm). Zij won de race in 31.42 minuten, kort daarna bolden Lucy Charles en Sophie Coldwell over de finishlijn. Emma Pallant was de derde Britse op rij en de top vijf werd compleet met de Canadese Paula Findlay, relatief het dichtst bij het parcours wonend en dus fietsend. Andere toppers als Lisa Norden, Holly Lawrence en Heather Jackson bleven in het peleton steken.

Jimmy Kershaw beste bij de mannen

Ook de mannen kregen de groep maar met moeite kleiner. Sanders sleurde er behoorlijk aan. De Power-Ups en Drafting Power-Ups en Wattages vlogen de commentatoren rond de oren. En ach, bij gebrek aan echte wedstrijden blijven we toch een beetje in competitie en kunnen we zo af en toe nog eens een ‘uitslagje’ aan ons archief toevoegen. Voor wat het waard is natuurlijk. Anderzijds werd de livestream ’s middags door bijna 4000 mensen gevolgd/bekeken.

De Brit Jimmy Kershaw won uiteindelijk, de Fransman Antony Costes behaalde zilver en Lionel Sanders – inmiddels al aardig bedreven in dit spelletjes – finishte als derde. De Belgen waren met vier goed vertegenwoordigd in de kopgroep, maar vielen toch net buiten de hoofdprijzen. Jelle Geens finishte vierde, Seppe Odeyn zesde. Tussen hen in bolde de Amerikaan Patrick Brady in zijn thuiswedstrijd als vijfde over de meet. Ook al is het dan geen zwem-fiets-loopcombi, we kijken volgende week toch weer. Al was het maar om deze sportloze weken enigszins door te komen.

Olympisch kampioen legt eigen zwembad aan

Alistair Brownlee deed niet mee. Hij lag wellicht in zijn zelf aangelegde endless pool in de garage. Alleen te bereiken met een keukenladdertje. Maar laat de dubbele Olympisch kampioen maar schuiven. Het zwembad was juist voor de coronatijd klaar. Waar genoeg triatleten voor het eerste onderdeel allerlei capriolen moeten uithalen om te blijven trainen, ligt Ali dagelijks drie kwartier in zijn privé zwemwater. Het deed de Britse kranten denken aan de tijd dat Sebastian Coe ook op Eerste Kerstdag keihard doortrainde. Reden: dat doet zijn eeuwige rivaal Steve Ovett vast ook.

Jorik ook in eigen krachthonk actief

Ook nog geen Jorik van Egdom dus, hoewel de Veenendaler enkele weken terug ook zijn kelder verbouwde tot krachthonk en voorzien van rollerbanken voor het fietsen en lopen. ,,Zwemmen zit er helaas niet in, maar daar bedenken we ook wel wat op’’, aldus Jorik, die met een dubbel gevoel zijn trainingen voortzet. ,,Ik vind het heerlijk om thuis te zijn, maar anderzijds geeft het ook altijd te veel afleiding. Op trainingskampen in het buitenland kan ik me puur op het trainen richten is er geen enkele afleiding. Thuis mag ik ook graag andere dingen doen, vrienden op zoeken. Hoewel dat laatste nu ook niet kan.’’

Toch ziet de 25-jarige professional voordelen in de uitgestelde Olympische Spelen. ,,Een jaartje verder is weer een jaartje sterker. Olympische triatleten, die de 35 jaar gepasseerd zijn, zullen meer moeite hebben met dit uitstel. Ik verwacht ook dat sommige collega’s afhaken. Zij hebben zo toegewerkt naar dat ene moment en plannen daarna bijvoorbeeld een afbouwfase of maatschappelijke carrière. Je ziet het met Frederik van Lierde. Zijn afscheidsjaar valt deels in het water, maar in 2021 komt hij er niet op terug.’’

Voor Jorik en dus ook Marco, Maya en Rachel is de Mixed Relay nog steeds een zekerheidje. ,,Met de vorming van de wedstrijdkalender in de aanloop naar Tokyo hou ik me maar even niet bezig. Het is trainen zonder te weten voor welke wedstrijd. Zo’n eerste confrontatie kon straks wel eens grote verrassingen opleveren.’’ Voor TeamNL mag die verrassing er best komen.

Geen Weert, geen Utrecht, geen Norseman en Hamburg?

Verder toch weer een dag van annuleringen. De triathlon van de Utrechtse Heuvelrug moet haar eerste editie nog even uitstellen en de klassieker in Stein half juli gaat het ook niet redden. Over de grenzen vervallen de Norseman, hoewel daar doorgaanse vrij snel een anderhalvemeter sport ontstaat. Duitsland blaast zelfs alle grote evenementen tot eind augustus af. Daarmee komen ook de World Triathlon en het WK Mixed Relay in Hamburg te vervallen. De ITU kon dat overigens nog niet bevestigen. Hopelijk krijgt Zwift het gedaan dat alle toptriatleten net als Alistair Brownlee een endless pool krijgen en kunnen we virtueel het programma uitbouwen met niet alleen hard fietsen, maar ook zwemmen en lopen….

Zoals we dat met veel organisaties gedaan hebben, brengen we ook de verklaring van de triathlon Stein integraal:

Met pijn in ons hart hebben wij, de organisatie van Triathlon Stein, besloten om de Triathlon van Stein op 10 en 12 juli 2020 vanwege de corona-crisis te annuleren! Een enorme domper voor ons, maar zeker ook voor iedereen die bij Triathlon Stein betrokken is en vooral voor de atleten. Wij gaan echter volop in voorbereiding voor de editie van 2021 om er dan weer een enorm spektakel van te maken! De datum wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. We hopen jullie allemaal te zien in Stein bij de editie van 2021! Voor nu, blijf vooral gezond!

Spijtig, maar we komen met z’n allen sterker terug in 2021. Wat een euforisch seizoen gaat dat worden!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.