Limburgse heuvels; gemiste races uit het weekend; PTO; Ironman VR2-races – WTJ 1511

ZONDAG – Was het toch het gemis van de Amstel Gold Race deze zondag, dat zoveel fietstoeristen een poging waagden om door Limburgs heuvelland te trekken. Lag Zuid-Limburg vorige week nog netjes op slot, nu stonden er kennelijk wat deuren op een kier en was het drukker dan premier Rutte zou wensen.

Met dat fraaie weer begrijpen we het maar al te goed. En door de Virtuele Amstel Gold Race werden veel trimmers ook lekker gemaakt om toch maar richting Cauberg etc. te trekken. Maar ja, even volhouden nog mensen. Wat dat ‘even’ is, horen we komende dinsdag. Het crisisberaad van zondag en de uitleg daarvan dinsdagavond zullen bepalend zijn voor tal van evenementen en sportwedstrijden.

Daan de Groot nog wat langer Europees titelhouder

Eerlijk gezegd vergeten we onderhand welke wedstrijden we allemaal al hebben misgelopen. Deze zondag was ik normaliter op de zwemloop in Breda geweest, maar ik kwam er pas vanavond achter dat ze oorspronkelijk 19 april gepland stond. Op een gegeven moment verlies je het besef van tijd en dag. Niet goed natuurlijk. Zaterdag zou ook de nieuwe crossduathlon van Berg en Dal zijn. Bovendien hadden we de tweede World Series op Bermuda met rood omcirkeld in de agenda’s. En vandaag was het natuurlijk de beurt aan Daan de Groot om zijn Europese titel te verdedigen in het Duitse Alsdorf. Daan mag zich nog wat langer Europees kampioen noemen, maar ik geloof niet dat hij er erg blij mee is. Vijftienhonderd – hoofdzakelijk Japanse – triatleten maakten zich op voor de 36e editie van de Strongman. Het is de oudste triathlon in het Olympisch land. Helaas, niets van dat alles vandaag.

Vorige week was Taiwan Ironman, een race waar Joep Staps zijn zinnen op gezet had. De run-bike-runs van Oldenzaal en Franeker vielen ook uit. En het was toen ook tijd voor Jelle Lugten en Marina van Dijk om hun rood-wit-blauwe truien te verdedigen op het NK run-bike-run. Gelukkig ziet Almere kans om in het najaar mogelijk op herhaling te gaan. Najaar waarin de Vuelta uiteindelijk toch niet in Utrecht van start gaat. Het werd ook steeds moeilijker om eind oktober nog op Nederlands grondgebied te beginnen. Het weer, de beschikbare faciliteiten, het samenvallen met andere evenementen: het maakte een uitgestelde Ronde van Spanje zo goed als onmogelijk.

Gelukkig is de Vuelta-directie de Nederlanders goed gezind. Volgend jaar stond al vast dat de Vuelta in Burgos zou beginnen, maar voor 2022 is Utrecht en Brabant weer uitdrukkelijk in beeld.

PTO is hét voorbeeld van crisisbestrijding

Anticyclisch te werk gaan oftewel juist in crisistijd investeren. DE Professional Triathletes Organisation (PTO) is er eigenlijk een mooi voorbeeld van. In plaats van geld in te houden, keren ze juist meer prijzengeld aan de pro’s uit. Het is met recht een vakbond voor de professionele triatleet. Een columnist in The Guardian haalde de PTO zelfs aan als voorbeeld voor de voetballerij, waar met de hand op de knip wordt geageerd op de coronacrisis. Bovendien heeft de PTO een eigen videokanaal geïntroduceerd: de PTO Hub. Alles ter inspiratie voor al die thuis trainende triatleten. Interviews met alle grote triatleten worden afgenomen door Bob Babbitt en Stef Hanson onder andere.

VR Pro Challenge: dubbele Zweedse zege

Dit weekend waren weer de Ironman VR Pro Challenge. Wereldwijd deden liefst 33.000 triatleten mee op de sprint race van Ironman. Ook de pro’s namen het vanuit hun huiskamers, keukens, garages, zolderkamers op tegen elkaar. Anders dan bij de Zwift series, maakt Ironman er voor de recreanten run-bike-runs van. 1,5 kilometer lopen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen.

Bij de pro’s ging het om twee keer 20 kilometer fietsen. Het draaide uit op een dubbel Zweeds succes: zaterdag won Lisa Norden, zondag Jesper Svensson. Lisa was nu in betere doen dan woensdag bij de Zwift Series. Ze klopte de winnares van die race, Flora Duffy. Derde eindigde Jen Annett. En Jesper versloeg Kyle Buckingham en Cody Beals. Om compleet te zijn en te blijven melden we nog dat de Amerikanen Sam Long en Lauren Brandon vorige week wonnen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.