Marloes Vos, adaptive triathlete (1) : van rolstoel op weg naar full distance triathlon!

foto Willy Derksen

 

 

Marloes Vos, adaptive triathlete, 28 jaar, 10 jaar lang is zij door het leven gegaan in een rolstoel. In 2016 is de knop omgegaan en in 2018 is haar triathlon avontuur begonnen. Nu is ze op weg naar haar 1ste full distance triathlon in 2021. Naast haar fulltime baan als product manager zet ze zich ook in voor toegankelijke sport samen met Stichting Dutch Adaptives. In een maandelijks terugkerende blog gaat Trikipedia.nl Marloes volgen, tot haar ultieme doel; De Gelreman 2021!

Hoe het allemaal begon

Jarenlang strijden , mentaal en fysiek. Van jongs af aan bestaat mijn leven uit flinke pieken en diepe dalen. Maar inmiddels is de conclusie dat die brede schouders van mij deze last wel hebben kunnen dragen. Mentale en fysieke tegenslagen hebben mijn rugzak gevuld, maar hebben mij ook gemaakt tot wie ik nu ben, een ‘powervrouw’.
Tijdens mijn puberteit merkte ik dat ik steeds moeilijker ging lopen en na aantal operaties belande ik uiteindelijk op mijn 14de in de rolstoel, eerst af en toe alleen om leuke uitstapjes te maken tot steeds meer in het dagelijks leven en uiteindelijk met als dieptepunt mijn afstudeerjaar van de Msc Animal Sciences aan de Wageningen Universiteit;  een moment dat mijn lichaam tot niks meer in staat was. In die 10 jaar heb ik zo vaak gehoord, ja leer er maar mee leven, het is wat het is en pas je maar aan.

 

Het roer gaat om

 

Tijdens het afstuderen was ik er zo klaar mee: hoe moet ik de maatschappij in en hoe ga ik zelfstandig mijn eigen boontjes kunnen doppen. De rolstoel gaf mij vrijheid maar ook veel belemmeringen. Vaak stelde ik mij de vraag: en hoe moet dit verder?. En ik nam het heft in eigen had en besloot het gevecht met de kilo’s’ aan te gaan. Ik viel in 12 maanden 30 kilo af, omdat zo vaak gezegd werd dat dat beter is voor mij. “Maar uiteindelijk ging het alleen maar slechter met me. Dus was afvallen dan de oplossing, niet dus en hoe nu verder. Gelukkig kwam ik in 2016 terecht bij een hele goede fysiotherapeut en die zei: ‘Jij moet gaan bewegen en je lichaam uitdagen.’ Dat is nu in mei 4 jaar geleden. Samen met het team van fysio’s en personal trainer Tjen ben ik stapje voor stapje gaan sporten en het wonder geschiedt, want drie maanden later doe ik mee aan mijn eerste obstacle run. En daarmee kreeg ik de smaak te pakken. Uiteindelijk is de conclusie ; je hebt een spieraandoening en juist sport is je medicijn.

Kennismaking met de triathlonsport

 

In de zomer van 2017 ben ik in Gendt toeschouwer bij de jaarlijkse triathlon, waar mijn achterneefje aan meedoet, en daar start mijn droom: “Ik dacht: dat zou tof zijn als ik daar ooit aan mee kan doen”. Ik had tot die tijd alleen wat hardgelopen en met het fietsen de overstap gemaakt van handbike, naar elektrische fiets en uiteindelijk een mountainbike, zwemmen kon ik al helemaal niet. Met mijn trainer Tjen ben ik aan de slag gegaan en heeft het triathlonvirus mij te pakken gekregen. Ik merkte al snel dat duursport voor mijn ziekte echt het beste medicijn is.” En het resultaat mag er zijn, want In 2018 finisht ik na maanden hard werken euforisch mijn eerste 1/4e triathlon in Gendt. Een memorabel moment, dorpsgenoten staan langs de kant en kennen mijn verhaal, juichend word ik binnengehaald door de fanfare en stonden vrienden en familie mij op te wachten. Hoe is dit mogelijk ging er door mijn hoofd, maar het smaakte naar meer.

Het triathlon avontuur

 

En dan ontstaat de droom voor de lange afstand. Ik vertel mijzelf dat ik kan ik toch niet, maar toch durf ik de stap te wagen en samen met Josta Bolhuis van Trispiration het avontuur aan te gaan. Ik twijfelde enorm en Josta vraagt aan mij : waar twijfel je over. Ik geef aan dat ik doodsbang ben in de race, mijn lichaam gaat vaak in de error, waardoor ik mijn lijf niet meer kan aansturen en daar ontstaat het idee dat ik met een buddy ga racen. Josta biedt zich aan om naast mijn coach ook mijn buddy te worden en zo zijn we in 2019 diverse races samen gaan genieten. Na diverse gesprekken en vrijwilliger te zijn bij de Gelreman en Almere begin ik te dromen, zou ik dat kunnen: een full distance afstand volbrengen en samen met Josta  gaan we er voor. In 2020 is het doel mij zelf klaar te stomen voor halve triathlon en daarbij de basis voor 2021 te leggen. In 2021 wil ik namelijk, na 5 jaar sport als medicijn inzetten, de Gelreman gaan finishen, in mijn eigen omgeving deze ultieme uitdaging aan gaan en mijn triathlondroom verwezenlijken.

Triathlon brengt mij mijn vrijheid terug, als ik in het water ben, kan ik inmiddels ontspannen en kom ik in de flow, fietsend ben in mijn element en eenmaal hardlopend lonkt de finish!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.