Geen Grand Final Edmonton; Roth binnen minuut sold out; RBR op World Games – WTJ 1514

VRIJDAG – Geen goed nieuws van het ITU-front. De World Series waren al behoorlijk onthoofd, nu gaat ook de Grand Final in het Canades Edmonton niet door. Topprioriteit bij dit besluit is ook hier de gezondheid en veiligheid van de atleten en de community van Edmonton. Geen WK op de de OD en de sprint afstanden derhalve in de week van 17 tot 23 augustus.

Het hoofd medische dienst van de staat Alberta Denna Hinshaw verklaarde dat de drastische restricties, die momenteel plaats hebben zich uitstrekken over de zomerevenementen van Alberto. Dat betekent in Canada niet meer dan 15 mensen bijeen en een onderlinge afstand van twee meter.

Triathlon Canada en ITU delen de enorme teleurstelling dat ondanks alle inspanningen er geen WK gehouden kan worden. Begrip is er ook. De lokale organisatie, de stad Edmonton en alle betrokken blijven nauw samenwerken op nieuwe mogelijkheden voor het evenement te creëren, zodat dat weer veilig kan.

De kalender is daarmee onthoofd van de twee belangrijkste confrontaties van dit seizoen, de Olympische Spelen in Tokyo en de Grand Final in Edmonton. Blijft nog over het WK Multisport Festival in Almere. We blijven duimen.

Triatleten hebben vertrouwen in toekomst: zie Roth 2021

Goed nieuws dan toch, want dat triatleten vertrouwen hebben in een herstart van hun sport getuigt de aanmelding voor Challenge Roth 2021. Binnen 1 minuut (!) waren alle startbewijzen vergeven. ,,We are extremely proud of the trust you are putting in us in multiple ways. However it is difficult for all of us, we are blown away by the support all of you athletes, are giving us.’’

Dit is inderdaad een geweldig signaal wat atleten afgeven. Dik een jaar van tevoren, want de race is op 4 juli 2021, en dan iedereen weer laaiend enthousiast. Mag Roth het voorbeeld zijn voor alle uitgestelde races, qua animo/support van de deelnemers!

Wereld Spelen krijgen na acht jaar weer duathlon

En ook goed bericht voor de duatleten, want zij ontbraken weliswaar op de Wereldspelen van 2017 in het Poolse Wroclaw, maar hun sport keert terug op de volgende World Games in Birmingham in de Amerikaanse staat Alabama. Die zijn overigens niet in 2021, want omdat de Olympische Spelen van Tokyo een jaar opschuiven doen ook de Wereldspelen dat.

2022 dus wordt Birmingham het strijdtoneel van de run-bike-runners. Niet alleen individueel, maar ook als Mixed Team Relay. Net als op de grote Spelen dus. In het Colombiaanse Cali was duathlon in 2013 nog wel onderdeel van de World Games. Mooi perspectief dus voor Daan de Groot, Yennick Wolthuizen, Niels te Pas, Thomas Cremers en wellicht ook Thomas Bruins. Kijken we naar de vrouwen dan zijn Sophie van der Most, Jony Heerink, Ann Schoot Uiterkamp, Marina van Dijk, Lesley Smit, Marije Hijman en Miriam van Reijen sterke troeven.

Weet u het nog: Van der Marel en Suys winnaars World Games Den Haag?

Voordat triathlon in Sydney 2000 tot de Olympische familie toetrad, maakte ook de driekamp deel uit van de World Games. Ook in eigen land – in Den Haag – was dat het geval. De race was deels op het parcours van de allereerste triathlon in ons land in 1981: Kijkduin. De finish lag in de Houtrusthallen, op de overdekte atletiekbaan.

Winnaars toen:  Jan van der Marel en Mieke Suys. Wie weet komt die uitslag ook nog wel keer voorbij in onze dagelijkse rubriek van ‘waar-wanneer?’ We doen er zaterdag weer eentje, het bevalt jullie goed. We hopen nog net op iets meer foto’s en aanvullende verhalen. Correcties misschien wel, op een uitslag. Laat maar komen.

Tot dusverre zagen jullie Huizen 2003 – Drachten 1996 – ETTC Breda 1989 – RBR Swalmen 1995 – Coming Men Almere 1999. De vrijdag-opdracht leggen we morgen uit.

Blijf gezond!

Wim van den Broek

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.