Toekomst van onze sport; geen Didam/Veenendaal; Tom als pro; Virtual Ironman; Lintjes, Oranje boven – WTJ 1515

MAANDAG – Koningsdag zonder triathlon? Vervelend, ook al stonden er dan geen combi-wedstrijden op het programma. Gelukkig hebben we onze eigen ‘De Koning’ in de sport. Barbara dus. Ze is dan wel niet op deze dag jarig, we zien haar graag de komende jaren heersen over onze sport (zodra het weer kan natuurlijk). Alle reden om Barbara als feature-plaat te gebruiken voor deze 1515e WTJ.

Oude uitslagen, stevige bio’s voor de Hall of Fame en ook nog WTJ’s. Hoezo rustiger in corona-tijd? Maar je hoort me niet klagern hoor. Het is heerlijk om door die ouwe paperassen te snuffelen. Nee, je hoort mij niet zeggen dat vroeger alles beter was. Feit was wel dat veel toptriatleten elkaar vaker opzochten in de Nederlandse wedstrijden dan nu het geval is. Jongens als een Marco van der Stel en Donald Hillebregt zien we buiten de NK’s natuurlijk amper aan de start.

Al zouden ze nu blij zijn met om het even welke triathlon dan ook, denk ik. Ons aller geduld wordt zwaar op de proef gesteld. Sommigen vragen zich al eens af of er structureel in de sportbeoefening niet iets moet veranderen. Want als de anderhalve meter economie maatstaf gaat worden, dan kom je ook een beetje in de knel met contactsporten sowieso, teamsporten idem dito maar ook met duursport kan het lastig worden.

Onze sport in 1,5 meter economie

Organisator Raymond Beeren vroeg het zich – terecht – af. Hij plaatste de volgende post, waarop veel reacties kwamen.

Hoe zien wij “onze” sport in een 1,5m economie, en dan vooral tijdens de wedstrijden? Moeten we 1,5 m uit elkaar gaan zwemmen? Rolling starts met 1,5m ruimte? Klassementen op netto tijden? Meer ruimte in de wisselzones? Alleen non-stayer races? 5m ruimte bij het lopen of snel inhalen (net als bij het fietsen), extra taken voor de jury, niet te lang blijven hangen bij de finish, beperkt publiek?

Gestreefd wordt, en daar spannen NTB en KNZB zich ook voor in, om weldra weer zwembaden open te krijgen. De pure wedstrijdbaden in dit geval en wellicht vooral nog voor junioren en jeugd. Maar het is een voorzichtige start. Aangetoond zou ook zijn dat in open water het virus niet zo maar van mens tot mens ‘overspringt’. Maar ja, we hebben al zoveel theorieën voorbij zien komen.

Het was al duidelijk dat tot en met 31 augustus geen evenementen konden plaats hebben. We kwamen al met boodschappen van enkele organisaties en laten er ook de komende dagen nog wel een paar de revue passeren.

Didam

Aan alle deelnemers van en belanghebbenden bij de triathlon Didam,
25-04-2020 – Sinds de persconferentie van de regering op 21 april weten we dat alle (sport)evenementen in Nederland in ieder geval tot 1 september zijn afgelast. Daaronder valt ook de triathlon Didam 2020, voorzien op 4 juli aanstaande.
Wij vinden dat bijzonder jammer; voor alle atleten, maar ook voor alle vrijwilligers, sponsors, toeleveranciers, kijkers, helpers en natuurlijk voor ons als organisatie. Maar net als jullie begrijpen we dat er op dit moment andere dingen belangrijker zijn. Op de precieze afwikkeling worden de ingeschreven deelnemers, vrijwilligers, toeleveranciers en andere belanghebbenden binnen enkele weken geïnformeerd. Tot die tijd: blijf fit, blijf gezond en blijf op anderhalve meter afstand.

Bestuur en organisatie Stichting Triathlon Didam

Veenendaal

Veenendaal was al aan haar 38e (!) editie toe, maar die komt er helaas in 2020 niet. Toch deed de organisatie nog wel een poging om naar september te verhuizen, waar in het verleden Veenendaal vaker een datum had. Lees maar mee in het persbericht en de uitleg van wedstrijdleider Rob Barel.

 38e Admicom Triathlon Veenendaal in 2021

“Tot onze grote teleurstelling moeten we de 38e Admicom Triathlon Veenendaal verplaatsen naar 21 augustus 2021, “ aldus wedstrijdleider Rob Barel van de Veenendaalse triatlonstichting. Deze week haalde de Rijksoverheid een streep door sportevenementen die gepland zijn in de periode tot minimaal 1 september 2020. Rob Barel: “Wij hoopten nog het evenement te kunnen uitstellen tot in september, maar door dat voornemen haalde het Veens college van Burgemeesters en Wethouders een streep. Het is niet mogelijk om evenementen die voor 1 september van dit jaar zijn gepland naar september of oktober 2020 te verplaatsen. Dat heeft onder meer te maken met de al geplande evenementen en de inzet van veiligheidsdiensten,” aldus Barel. “We onderzoeken nu hoe we de atleten die zich al hebben ingeschreven tegemoet kunnen komen.”

“Wij vinden het vreselijk jammer dat we dit jaar onze deelnemers geen wedstrijd kunnen aanbieden. We begrijpen de standpunten. Ook bij ons geldt dat de gezondheid van atleten, vrijwilligers en toeschouwers de hoogste prioriteit heeft. Tot volgend jaar, zullen we maar zeggen.”

Uitreiking cheque na triathlon Veenendaal

Tom wordt pro

Gelukkig wordt er volop gesport. Meer dan ooit zelfs, omdat ook notoire bankhangers nu hun tijd doden met een blokje om rennen. Ben zeer benieuwd of er volgend jaar uit die groep al een toekomst triathlontopper komt. Wat feitelijk ook zo met Tom Oosterdijk gegaan is. Na Hawaii dit jaar wordt de Hagenaar professional. Da’s een mooie opsteker in deze tijden. Onze felicitaties Tom. Feliciteren willen we hem ook in oktober graag doen met het behalen van de wereldtitel als agegrouper op Hawaii.

Toch wordt het almaar wankeler, want André Gieling tipte ons dat ook Ironman Mallorca van 24 oktober inmiddels van kalender gehaald is. Dat is wel heel ver vooruit. Haarscherp als altijd, stelt André dat enkel een vaccin de sport weer terug kan halen in haar oorspronkelijke vorm. Daar raakt ie wel een punt.

Nog even naar de topsport. Virtueel weliswaar, maar ook afgelopen weekeind was er weer een Virtuele Ironman. De vierde inmiddels. Het zijn run-bike-runs, maar de intentie is goed. Dit keer was de Fransman Arnaud Guilloux de beste. Hij versloeg Matt Hanson en Nils Frommhold. Bij de vrouwen bestond de top drie uit Emma Pallant, Meredith Kessler en Lesley Smith.Hadden we de eerste van de vier races al meegenomen? Voor de volledigheid dan. Winnaars in het eerste aprilweekend waren Patrick Lange en Jocelyn McCauley.

Seizoensopener

Eigenlijk had het Nederlandse triathlonseizoen moeten beginnen afgelopen dagen. Het weer was er goed voor om zaterdag de triathlon van Ijsselmuiden en zondag even verderop die van Deventer te doen. De duatleten hadden Oldenzaal in hun agenda’s staan. En wereldwijd zou in het Mexicaanse Huatulco gestreden worden in een World Cup race. Heowel in Mexico nog lang wedstrijden waren, is dat nu ook al een tijdje uit den boze. Een klassieker als de Volcano Triathlon stond zaterdag op de rol, evenals de Texas Ironman. Allemaal volgend jaar dubbel en dwars inhalen.

 

Lintjes voor Harrie, Miny, Dirk, Cor en pa en ma Stehouwer

En tenslotte was het ook Koningsdag natuurlijk. Vrijdag al de lintjesregen met dit jaar onder de 3000 decoranda als meest bekende voor onze sport: Harrie Impelmans. De burgemeester van Beek speldde Harrie het lintje op. Hij heeft zich 30 jaar lang ingezet, eerst als vrijwilliger, later als bestuurslid voor de Stichting Triatlon Stein. Harrie werkt nu als vrijwilliger voor de adviesraad Sociaal Domein en het platform Gehandicaptenbeleid, Adelante on Wheels.

Ook Miny Crooijmans-Hofmans, vanaf de oprichting actief voor Atletiek en Triathlonvereniging Venray kreeg een lintje. Ook Frans Dobbe werd Lid in de Orde van Oranje Nassau, jarenlang vrijwilliger van de Triatlon Trainingsgroep Nieuwkoop. Dirk Zijp, hardlooptrainer bij AV Triathlon Amersfoort kreeg ook een lintje. Ook Cor van Dam uit Bodegraven werd onderscheiden. Hij was jarenlang jurylid en wedstrijdleider namens de NTB. En er waren twee bijzonder lintjes voor beide ouders van Jan Stehouwer, organisator van de Pyramide-duathlon waar zijn vader en moeder uiteraard trouw vrijwilliger zijn.

Gekke Vlietloop vandaag, gekke Koningsdag ook

Koningsdag zelf was rustig. Ook voor ons speakers, hoewel we maar wat graag de Vlietloop in Oud Gastel verbaal hadden begeleid. We stonden er wel, maar op anderhalve meter afstand is het toch een stuk lastiger dan lekker midden tussen de atleten. Om de pijn te verzachten nog een mooie finishfoto van een paar jaar terug met Yvonne van Vlerken, die het parcoursrecord aan flarden liep.

Tot morgen!

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.