Challenge Family biedt hoop met aankondiging WK halve triathlon Daytona – WTJ 1516

WOENSDAG – Perspectief bieden. Dat is in deze langdurige lockdown-crisis toch ook van levensbelang. En ook al is het niet voor elke triatleet weg gelegd om in december naar Amerika af te reizen, toch is het goed te vernemen dat de Professional Triathletes Organisation (PTO) en Challenge Family samen toewerken naar een WK in Daytona.

Op 4, 5 en 6 december moet het niet alleen hier in Nederland een prachtig sinterklaasfeest worden, op het wereldberoemde race-circuit van Daytona kan mogelijkerwijs eindelijk weer eens een geweldige triathlon worden gehouden. De datum lijkt ver genoeg weg, dus laten we er alle vertrouwen in hebben.

De race krijgt het predikaat ‘wereldkampioenschap halve triathlon’ mee. En het loont beslist de moeite eraan mee te doen. Prijzengeld is namelijk 1 miljoen dollar. Twee sterke Challenge berichten dus kort achter elkaar: eerst Roth 2021 in een mum van tijd uitverkocht en deze week Daytona. Er is voor elk wat wils straks, geheel volgens de filosofie van de Challenge Family. Dus pro-race ja, maar ook sprint, middle distance voor age groupers, junioren. En ook nog eens tri- en duathlons.

Gretig

Tja en als er echt het hele seizoen amper wedstrijden zijn, dan ben je natuurlijk gretig genoeg om een vlucht naar Daytona, Florida te pakken om daar eindelijk weer in competitie uit te komen. Dat het WK 70.3 Ironman in Taupo, Nieuw-Zeeland een week eerder plaats heeft, was natuurlijk bekend. Alleen was de opwaardering tot – eveneens – een WK van Daytona nog geen gegeven aan het begin van dit zo merkwaardige seizoen. Bijt het elkaar? Ongetwijfeld, maar de eerder genoemde gretigheid onder de triatleten betekent vast dat beide races best naast elkaar kunnen bestaan.

Wie voor het grote geld gaat, kiest voor Daytona. In Taupo ligt een kwart van het prijzengeld wat Daytona biedt. Tel uit je winst.  Maar het is vooral, zoals Sebastian Kienle het in een video-persconferentie uitlegde, niet het geld waar het om draait. ,,It’s believing in the future of our sport.’’

Kienle zal er staan, als de wereld het toelaat. En hij is niet alleen. Ook Lionel Sanders, Meredith Kessler, Heather Jackson en Andy Starykowicz hebben het vizier nu al op dit nieuwe WK gericht. Wie de beelden van voorgaande edities Daytona terughaalt, kan zich enigszins voorstellen dat deze triathlon zelfs in de anderhalve-meter-samenleving tot de mogelijkheden behoort. Het evenement is ruim van opzet met dat immense decor van het autocircuit op de achtergrond. Publiek heeft er de mogelijkheid om ver genoeg uit elkaar te staan, kortom potentie genoeg om ook in het post-coronatijdperk deze race te houden. Al snappen we dat Challenge Family liefst zo veel mogelijk atleten en fans samen brengt in december en hopelijk ook al in september op dat andere WK in Almere.

Met deze mooie berichten plus het feit dat de jeugd sinds woensdag weer aan het trainen is geslagen bij sportclubs, sluiten we deze WTJ af. De foto hiervan is gemaakt bij PRC Delta in Spijkenisse, voor veel du- en triatleten bekend terrein. Mooi die vakindeling met de anderhalve meter in acht nemend. Ondanks de regen zat de stemming er bij jonge wielrenners meteen goed in.

Allemaal positief nieuws dus. Natuurlijk weten we dat er weer een aantal annuleringen tegenover staan, maar laten we nu vooral de mooie Challenge-droom even koesteren.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.