Ironman West-Friesland heeft meteen primeur: eerste Nederlandse halve in oktober – WTJ 1517

DONDERDAG – Ooit was in Schiedam een halve triathlon op 25 september. Het was de verste datum in het jaar waarop ooit in een seizoen een halve triathlon is gehouden. Maar daar komt dit jaar verandering in, want Ironman West-Friesland schuift met haar evenement op naar het weekend van 2-4 oktober. Een weekend zelfs waar in het verleden de wintertriathlon van Assen in werd gehouden. Maar ook die maakte wel eens zeer zomerse varianten mee…. Er zijn maar twee dingen onvoorspelbaar in de wereld: corona en het weer.

Eerder vandaag maakte de Ironman Nederland-organisatie/Extra Leisure het volgende bekend.

In overeenstemming met de Regio Westfriesland, veiligheidsdiensten en partners is er een nieuwe datum gevonden voor de IRONMAN Weekend Westfriesland. Het evenement dat gepland stond voor 26 – 28 juni 2020, vindt doorgang op 2 – 4 oktober 2020.

In tijden waarin geen dag hetzelfde is, begrijpen we dat het uitstellen van bovengenoemde event vanwege overmacht wellicht als een teleurstelling kwam. We zijn echter blij deze nieuwe datum met jullie te kunnen delen.

Atleten hebben inmiddels een mail ontvangen met verdere informatie. Als je vragen hebt, of de email niet ontvangen hebt, kun je contact opnemen met westfriesland70.3@ironman.com

Samen met Barcelona

Het evenement valt dan samen met Ironman Barcelona en is een week voor de Ironman op Hawaii. Hawaii valt trouwens samen met 70.3 IM Luxemburg, dus ook daar een latertje. Maar zoals we gisteren al schreven bij het nieuwe WK Challenge in Daytona: triatleten zijn er gretig genoeg voor. Dus ongetwijfeld maken veel triatleten gebruik van de voucher. Blijft de vraag in hoeverre de anderhalvemeter-samenleving van toepassing gaat worden op toekomstige sportevenementen. Ik mocht zojuist kortstondig ons nieuw ingerichte kantoor zien, waar alles hermetisch afgeschermd is, iedereen op afstand. De interieurbouwer, die me rondleidde zei erbij dat we zo in elk geval de komende vijf jaar zullen gaan werken. Hoezeer ik alle evenementen na 1 september ook toejuich, heb ik nog geen rigoureuze ontwikkelingen gezien die welke sport dan ook ‘coronaproof’ maken.

Maar voorlopig verheugen was ons op een Ironman West-Friesland in oktober en een WK Daytona in december. Altijd goed om ergens naar uit te kijken.

Geen Herkingen, Vroomshoop en Eibergen

Wel zijn er uit het eerste septemberweekend in Nederland enkele wedstrijden afgelast. Zo staat organisator Erik Peeman dit jaar met lege handen nu na Brouwersdam ook het kleine broertje in Herkingen op 5 september geschrapt is. Ook de ambitieuze organisatie in Vroomshoop met zowaar een hele triathlon in het programma slaat 2020 over. Hieronder hun bericht:

Corona-impact: de triatlon Vroomshoop 2020 gaat helaas niet door!

Het valt ons zwaar als bestuur om deze beslissing te moeten nemen, we ervaren ieder jaar veel voldoening van en enorme waardering voor het evenement van vele enthousiaste sporters en vrijwilligers. 

Maar vanwege alle corona maatregelen zoals de beperkingen van de 1.5 meter samenleving, onzekerheden vanuit de overheden, waarborgen van veiligheid van de sporters, vrijwilligers en publiek hebben we moeten besluiten het evenement te annuleren.

Maar zet alvast de nieuwe datum in je agenda: 4 september 2021.

Dan pakken we gewoon de draad weer op voor de hele, halve, kwart, achtste, zestiende en kids triatlon.

We danken al onze sponsoren, vrijwilligers, sporters en publiek voor hun jarenlange support. En zien elkaar graag in 2021!

In de tussentijd: train veilig, houd afstand en blijf gezond!

Apeldoorn was al in een heel vroeg stadium afgevallen. Op zondag 6 september zet de triathlonorganisatie Keistad Amersfoort een kruisje door haar evenement. Terug in 2021. Dat betekent dat in het eerste septemberweekend alleen de start van het WK Multisport Festival Almere en de triathlon van Abbekerk op de kalender blijven. Want ook Eibergen deelde recentelijk aan haar deelnemers het volgende mee:

In verband met de coronamaatregelen is de Chariot Triatlon Eibergen van 6 september as. afgelast.
Wij hopen alle sporters en hun supporters weer te ontmoeten tijdens de volgende wedstrijd die zal plaatsvinden op zondag 5 september 2021. Voor degenen die al ingeschreven staan voor de wedstrijd van dit jaar wordt binnenkort het inschrijfgeld teruggestort.

En toch komt het leven – hier in Brabant althans – weer aarzelend op gang. Campings gaan weer open, de sportclubs zijn weer lekker aan het trainen met de jeugd. Voor wie – zoals ondergetekende – antistoffen heeft opgebouwd na de twee weken thuisisolatie is de drang om weer lekker buiten te zijn misschien nog wel groter. Maar we houden ons aan de regels, zelfs nu corona geen vat meer op me heeft.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Ironman West-Friesland heeft meteen primeur: eerste Nederlandse halve in oktober – WTJ 1517

 • 2 mei 2020 om 11:40
  Permalink

  Hoi,

  BIj deze een noodkreet:

  Je ziet nu dat met de huidige onzekerheid omtrent evenementen zelfs de wedstrijdorganisaties in september al “eieren voor hun geld” verkiezen.

  We wachten met zijn allen af wat er in de volgende persconferentie(s) wordt mede gedeeld. De eerstvolgende is over 2 weken op 12 mei. Echter er zijn nu al wedstrijdorganisaties, waarvan hun evenement over 4 maanden op de kalender staat, besluiten om de wedstrijd af te gelasten.
  Je vraagt je als triathleet af waarom dat nu meteen al gebeurd ? Kan men niet wachten ? en als deze trend zich zo voort zet, dan zijn er straks uberhaupt geen wedstrijden in september / oktober.
  Ook niet als de aankomende maanden de situatie gunstig/positief verloopt en er steeds meer versoepeling mogelijk is. Zelfs wellicht wel weer met het doorgaan, op kleinschalig basis, van (sport)evenementen.

  Is het mogelijk om wedstrijden door te kunnen laten gaan? Ik denk dat er wel mogelijkheden zijn, maar dat vergt wel creativiteit en flexibiliteit.
  Hoogstwaarschijnlijk zal dit dan wel met minder grote aantallen te gelijk zijn. Wellicht dient met minder afstanden te organiseren. Wellicht dient met het programma om te gooien en maar 1 of 2 afstanden te organiseren, waarbij men werkt met startseries of rolling starts.
  Een andere mogelijkheid kan zijn om de wedstrijd in het tijdritformat af te leggen (denk aan flitstriathlon Nijkerk).
  Uiteraard zal men na moeten denken hoe men de route richting start en de finishstraat inricht en ho men op afstand van elkaar blijft, maar met onze gewenning aan afstand houden en hygiëne regels komen we denk ik al ver met vertrouwen op de verantwoordelijkheid van de individuele triathleet.
  Het kabinet heeft tijdens de intelligente lockdown ook in ons burgers volop vertrouwen dat we ons hier aan houden ( en tot nu toe dat gaat dat voor het gros vrij goed ), dus waarom zou dat tijdens een triathlonwedstrijd over 4 maanden ook niet kunnen ?

  Ik begrijp heel goed dat wedstrijdorganisaties gezien de huidige onduidelijkheid/onzekerheid niet verder kunnen met hun voorbereidingen, want de keuze om je verder in kosten te steken geeft wel een enorm financieel risico voor je wedstrijdorganisatie of zelfs voor je vereniging ( als de wedstrijd vanuit een vereniging wordt georganiseerd ). Risico’s die je niet wil nemen in deze tijd. Zeker niet als je in 2021 ook nog je wedstrijd wil organiseren.

  Ik denk dat de NTB hier een taak heeft om te bemiddelen/adviseren met de verschilende wedstrijdorganisaties. Wellicht zelfs met een financiële ondersteuning richting de wedstrijdorganisaties. Een maatregels die mocht het evenement toch niet kan doorgaan, omdat de corona-situatie dat niet mogelijk maakt, een deel van de gemaakte kosten dekt.
  Wellicht dient dit ook aangekaart te moeten worden bij NOC NSF, want de triathlonbond zal niet de enige bond zijn die dit probleem heeft met doorgaan van wedstrijden of hervatten van nieuw competitieseizoen in september.

  Als er niets gebeurd dat hebben we sowieso geen wedstrijden in september / oktober ongeacht of de corona wel/niet toeneemt of afzwakt, want dan hebben alle wedstrijdorganisaties zelf de stekker er al uit getrokken.

  met vriendelijke groet,

  Albert de Vries

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.