Hawaii overweegt naar ‘historische’ maand februari te gaan; Open brief NTB; Ouderkerk ook in oktober – WTJ 1518

VRIJDAG – Tussen alle verschuivingen door, blijven er voor de triathlonkalender nog twee grote vraagtekens over. Wat gebeurt er met het WK Multisports Festival in Almere en wat doet de Ironman Hawaii.

Op dat laatste is vandaag iets meer duidelijkheid gekomen. De kans bestaat dat de Ironman Hawaii naar februari 2021 wordt opgeschoven. Niet geheel toevallig ook de maand waarin het evenement in 1978 ontstond en waar het tot in 1982 jaarlijkse was geprogrammeerd. Datzelfde jaar hield Ironman Hawaii twee races: de eerste in februari dus, de tweede in oktober. Daarbij waren de eerste tien Nederlanders. Nu we toch regelmatig aan het terugblikken zijn, kunnen we net zo goed hun uitslag van toen nog eens weergeven. Het zijn per slot van rekening de pioniers van onze sport:

13.Gregor Stam 10.13.23 (4e M18)
33.Joop van Zanten 10.43.12 (5e M35)
63.Jim Koster 11.05.00
81.Johan Steenkist 11.15.29
95.Herman van Lienden 11.23.27
107.Kees Vaneman 11.32.04
247.Hans Dieben 12.23.12
255.Michel Lukkien 12.26.17
369.Jan van Vliet 13.10.59
432.Gerrit Harthoorn 13.37.11

Ironman-chef Andrew Messick heeft zich vandaag voor het eerst uitgelaten over een verplaatsing van vier maanden. Voor dit WK zijn ongeveer 1000 van de 2500 startbewijzen vergeven. Het aantal Nederlanders dat zich heeft gekwalificeerd is nog niet heel groot: zes. Laten we hopen dat er nog mogelijkheden komen om bij die speciale editie te kunnen starten.

Big Island, Hawaii heeft maar 1 ziekenhuisje

Veel van de Ironmans zijn uit de zomer naar de maanden september en oktober verschoven. Dat is te kort dag voor ook nog eens deelname aan Hawaii. Die slots zijn dan bedoeld voor Hawaii oktober 2021. Het kan dus zijn dat er volgend jaar – net als 38 jaar geleden – twee Ironmans Hawaii zijn. Hamburg en Frankfurt wachten overigens de politieke besluitvorming in Duitsland van 6 mei af.

051015-N-9419C-004
Kailua-Kona, Hawaii (Oct. 15, 2005) – Almost 2,000 triathletes begin the 2.4-mile swim at the Ironman World Championship triathlon, held in Kailua-Kona, Hawaii. Four Navy participants completed the triathlon. U.S. Navy photo by Chief Journalist Deborah Carson (RELEASED)

Hawaii wacht overigens met smart op meer mogelijkheden om toeristen te trekken. Normaal zijn er nu al 30.000 toeristen, dat waren er deze week 125. De werkloosheid in de sector stijgt snel. Hotels staan leeg. Tegelijkertijd is de capaciteit van ziekenopvang gering. ,,Het hele eiland heeft slechts één klein ziekenhuis, dat is helemaal niet berekend op een pandemie als deze’’, zei Yvonne van Vlerken onlangs in een uitvoerig gesprek met Ruud over de kansen dat Hawaii dit jaar een Ironman kan houden.

Geen exclusieve pro-race

Suggesties als van Patrick Lange om de Ironman te beperken tot een pro-race, wijst Messick van de hand. ,, Dat kunnen we tegenover de lokale bevolking niet maken. De wegen op slot gooien voor slechts een handvol deelnemers, gaat niet werken.’’ Bovendien staan de organisatiekosten dan niet in verhouding tot de deelname. ,,Wij zijn geen voetbal, dat van de tv-gelden kan leven.’’ Het is in februari overigens iets frissen dan in oktober in Kona: 24,5 graden tegenover 22 graden. En ook minder kans op neerslag in februari. Probleem is wel dat februari voor veel Amerikanen dé maand is om op vakantie te gaan naar Hawaii. Of de hotels dus voldoende ruimte kunnen maken voor de atleten is de vraag. Er wordt al gekeken naar de verhoging van de hotelbeddencapaciteit.

Solidariteit gevraagd

Terug naar eigen land. Er is veel discussie over het terugbetalen van inschrijfgelden. De ene organisatie keert 100 procent uit, de ander biedt vouchers aan voor volgend jaar of wijst op de uitgestelde datum om alsnog te starten. Zoals gisteren 70.3 IM West-Friesland aankondigde. Duidelijk is wel dat ‘het financieel overleven’ nu een wezenlijk aspect is geworden. Voor atleten, organisaties en ook voor de bond. Dat laatste werd duidelijk met de open brief van bondsdirecteur Rembert Groenman. Voor wie hem niet gelezen/gezien heeft, geven we de tekst hieronder integraal weer. Het is een oproep tot solidariteit ten tijde van Covid-19.

Beste leden,

Nadat we een aantal weken geleden al eens op deze wijze communiceerden over de ontwikkelingen t.a.v. de nieuwe mijntriathlonNL omgeving, lijkt het ons gepast ons in deze tijden van crisis nogmaals rechtstreeks tot jullie te wenden.

We weten allemaal dat de coronacrisis grote (financiële) gaten slaat bij bedrijven en ondernemingen maar ook sportverenigingen, evenementenorganisaties en overkoepelende federaties merken de gevolgen van alle beperkende maatregelen die de afgelopen weken zijn opgelegd. Het is niet voor niets dat de overheid de burgers oproept zoveel mogelijk aan hun financiële verplichtingen richting ondernemingen uit de culturele en sportieve sector te blijven voldoen. En ook het filmpje van sportkoepel NOC*NSF (Houd vol, blijf fit en steun je club) waarin wordt opgeroepen de sportvereniging te blijven steunen in deze lastige tijden, maakt duidelijk hoe noodzakelijk het is dat we de sportketen overeind houden.

Restitutieregeling ten tijde van COVID-19
Ten aanzien van de restitutie van betaalde inschrijfgelden voor geannuleerde evenementen willen we langs deze weg dan ook een beroep doen op ieders solidariteit, binnen de mogelijkheden die we hebben. Voor de triathlonsport betekent dit concreet dat we voor 2020 de restitutieregeling zullen hanteren zoals we die eerder al hebben gepubliceerd. Deze regeling komt daarmee dit jaar in de plaats van de reguliere restitutieregeling die onder normale omstandigheden wordt gehanteerd. Ook voor annuleringen die relatief ruim voor de geplande wedstrijddatum worden doorgevoerd (ook als wedstrijden – nog – niet van de kalender zijn gehaald en de annulering vanuit de sporter wordt geïnitieerd) kan daardoor een percentage van het inschrijfgeld worden ingehouden om de reeds gemaakte kosten voor de organisatie en NTB te dekken. Om welk bedrag dit gaat verschilt per evenement en is sterk afhankelijk van de kosten die er al zijn gemaakt in de voorbereidingen, maar we zien gelukkig dat deze percentages kleiner zijn naarmate het evenement verder in de tijd gepland stond. Heb jij ingeschreven voor een geannuleerd evenement of zelf je inschrijving geannuleerd? Informeer dan bij de betreffende wedstrijdorganisatie welk bedrag je terug kunt verwachten.

We realiseren ons uiteraard dat mogelijk niet iedereen in de gelegenheid is een dergelijke solidariteit te betrachten. Wie door persoonlijke omstandigheden niet kan voldoen aan deze oproep, wordt verzocht zich te melden via info@triathlonbond.nl. In overleg zal dan bekeken worden hoe tot een werkbare situatie gekomen kan worden.

Inning van contributiebijdragen
In het verlengde hiervan zijn jullie van ons gewend dat de inning van de lidmaatschapsbijdragen en contributies eerder in het jaar plaatsvindt. Door de introductie van het nieuwe systeem mijntriathlonNL en de gelijktijdige opkomst van het coronavirus heeft dit helaas vertraging opgelopen. Inmiddels zijn we echter zover om in de loop van deze week een start te maken met de inning van de lidmaatschapsbijdragen van de verenigingen, de evenementenorganisatoren, de contributies van de verenigingsleden en de individuele leden over het jaar 2020. Sommige leden (zowel verenigingen, organisaties als individuele leden) hebben de NTB geautoriseerd om het betreffende bedrag rechtstreeks af te schrijven, andere leden verzoeken wij zelf de factuur te voldoen die één dezer dagen per mail zal worden verstuurd. Mochten er verenigingen zijn die willen betalen in termijnen, dan verzoeken wij die z.s.m. contact op te nemen met het bondsbureau, via emelie.papenburg@triathlonbond.nl.

We hebben ons uiterste best gedaan om e.e.a. zo zorgvuldig mogelijk voor te bereiden en uit te voeren. Mochten er naar jullie mening zaken toch niet goed zijn gegaan, dan verzoeken wij je contact op te nemen via info@triathlonbond.nl. Wij zullen dit dan z.s.m. toelichten en/of herstellen.

We realiseren ons uiteraard ook dat 2020 een bijzonder jaar is waarbij het lidmaatschap bij de vereniging (en daarmee de NTB) en/of de licentie minder “tegenwaarde” zal hebben dan gebruikelijk.  Ook hiervoor geldt echter: ter voorkoming van grote financiële problemen in de hele sportketen (domino-effect) worden we opgeroepen elkaar te blijven steunen en de gebruikelijke afdrachten voor onder meer de sportvereniging te blijven voldoen. Overheidsfondsen zoals het NOW zijn erop gericht om iedereen zoveel mogelijk aan werk en inkomen te houden, waardoor ook de gebruikelijke bijdragen aan sport en cultuur overeind kunnen blijven. De lokale vereniging maar ook de NTB kan niet zonder de contributies van haar leden.

Kortom: door de lasten zo goed en eerlijk mogelijk te verdelen over alle betrokken partijen hopen we in 2021 weer samen sterk aan de start te kunnen staan van een nieuw en kwalitatief wedstrijdjaar, waarbij alle relevante partijen de triatleten weer van harte welkom kunnen heten binnen de vereniging en op mooie en uitdagende evenementen!

Wij danken jullie daarbij voor jullie steun en support!

Vragen?
Vragen zullen er de komende tijd ook op dit gebied nog zeker zijn. Stel deze bij voorkeur via de mail op info@triathlonbond.nl. Wij streven ernaar binnen vijf werkdagen te reageren, maar hopen op jullie begrip als dat niet altijd lukt. Wanneer ook de mail geen oplossing biedt, bel ons dan tijdens kantooruren op 085-0701800.

Namens bestuur en medewerkers van de NTB,

Rembert Groenman,
directeur.

++++++++++++++++

Duidelijke informatie voor alle bij de NTB betrokken partijen. Persoonlijke noot mijnerzijds blijft toch dat we visie moeten ontwikkelen op triathlon en duathlon in het post-coronatijdperk. Ziet dat er hetzelfde uit als tot begin maart 2020 of gaan er dingen veranderen? Kunnen we nog met 1500 deelnemers of meer op 1 dag een wedstrijd houden enzovoorts? Dat is misschien een discussie, die we liever ontwijken, maar laten we er toch in dit stadium over nadenken. Het is naief om te denken dat alles weer bij het oude wordt. Wij houden ons aanbevolen voor opiniestukken omtrent dit niet te onderschatten vraagstuk.

Tri Ouderkerk ook naar oktoberweekend

Als een halve triathlon in oktober lukt, dan toch zeker ook kwartjes en sprintjes. Zo moeten ze bij Tri Hard Series gedacht hebben. De triathlon van Ouderkerk aan de Amstel – vorig jaar nog NK sprint – verhuist eveneens naar het eerste oktoberweekend. Twee wedstrijden in Noord-Holland dus dat weekend: 2/3/4 oktober 70.3 Ironman Hoorn en 3 oktober Tri Hard Series Ouderkerkplas. Alles onder voorbehoud van natuurlijk.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.