Vandaag en morgen staan we stil bij oorlog en bevrijding – WTJ 1519

MAANDAG – Het was erg rustig in onze berichtgeving de afgelopen dagen. Geen WTJ’s, geen extra nieuwsberichten over volgende annuleringen of uitgestelde sportmomenten en al helemaal geen wedstrijdverslagen. Geen trainingstips, geen interviews met ongeduldige triatleten. Niets van dat alles.

Zelf was ik nog even op de Brabantse Wal zondag, daar waar normaliter het NK run-bike-run zou worden gehouden diezelfde zondag. Maar net als op het circuit van Zandvoort heerste er een vredige rust in de Zuidwesthoek, mijn geboortegrond. Het was er stiller dan ooit. Ik kwam langs de trap uit het parcours, langs de velden waar in januari steevast duizenden mensen bijeen zijn voor de Grote Prijs Adrie van der Poel, een veldrit uit de topklasse waar Shirin van Anrooij dit jaar furore maakte.

Diezelfde Shirin won een jaar geleden tevens de nationale duathlontitel. Het was de aanloop naar een topseizoen in de wielrennerij. Thomas Cremers mag zich ook nog een jaartje langer ’s lands beste duatleet op de korte afstand noemen. Hij had maar wat graag die titel met zijn benen verdedigt.

Stil in Hoogerheide. Stil overal vandaag. We mogen ons dan druk maken over de coronacrisis, de lockdown, de afgeblazen evenementen, de teruggave van inschrijfgeld of de watertemperatuur in oktober, het is niets vergeleken bij het afschuwelijke leed 75 jaar terug.

Voor onze vrijheid betaalden we een zware tol. Ruim vijf jaar oorlog vergde tien miljoen slachtoffers, waaronder zes miljoen uit de Joodse gemeenschap. Driekwart eeuw later maken die getallen en de beelden van alle verschrikkingen nog steeds diepe indruk op me. Alles relativeren hoeft niet, maar laten we ons vandaag even niet al te druk maken over de beperkte zwem-, fiets- en loopmogelijkheden anno 2020.

Stil staan bij de bevrijding 1944/45 is wat we onze bevrijders verschuldigd zijn. Misschien nu wel meer dan ooit….

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.