Schuiven op kalender; Triathlons zonder publiek, kan dat wel? – WTJ 1520

WOENSDAG – Nadat de triathlon Oud Gastel in 1992 opschoof van september naar eind juni zijn we altijd in datzelfde weekend blijven zitten. Aanvankelijk ‘concurreerden’ we met wedstrijden als Nuenen en Stein, later ook Holten. Maar op enig moment kwam er afstemming in die zin dat er minder geschoven werd. Gastel deed het al niet en naarmate het startveld aan waarde steeg, informeerden de toporganisaties uit Limburg en Overijssel tevoren of we vasthielden aan dat juniweekend. Dat deden we.

Schuiven op de kalender brengt risico’s met zich mee. Niet per se voor de triatleten, die zijn gretig genoeg, maar vooral voor de plaatselijke bevolking en trouwe supporters. Die hebben hun eigen ‘uitgaansagenda’ en daar werd een bezoekje aan de triathlon vaste waarde in. Moraal: Oud Gastel bleef op hetzelfde juni weekend. Stein en Holten cirkelden eromheen. Maar dat kan ook te maken hebben met het feit dat ze een paar microfonisten wilden….

De lange aanloop van deze WTJ slaat op het uiteindelijk toch niet doorgaan van de triathlon Nieuwkoop. Normaliter een van de eerste grote confrontaties van het jaar, nu tevergeefs gezocht naar een alternatief in september. Was het gelukt, was dat een zegen voor de triatleten. Maar Nieuwkoop in september is ook een beetje WK schaatsen in juli, vind ik. Hoorn is wat dat betreft nog een uitzondering. De 70.3 Ironman staat pas aan het begin van een hopelijk lange traditie en kan dus wat makkelijker schuiven. 4 oktober lijkt een ‘veiliger’ datum, maar wat is nog ‘veilig’ anno 2020?

Sportscholen

De maatregelen van woensdagavond. Nauwelijks meer duidelijkheid over evenementen, behalve dan dat ze nog steeds niet zijn toegestaan tot 1 september. Tja, wat moet je dan als organisator van een race in september of oktober?  De sportscholen gaan nog even niet open, te massaal. Maar ze willen wel dat we blijven bewegen/gezond blijven? De theaters herbergen straks 30 toeschouwers maximaal, mogelijk 100 na 1 juli. Wat zeggen die aantallen over de sportevenementen na 1 september? Hoeveel deelnemers mag een wedstrijd ontvangen?  En is dat dan lonend voor een organisatie om alles op poten te zetten. Vragen, vragen en de antwoorden hangen in de corona-mist.

Pas donderdagmorgen kijk ik wat verder op de site van de Rijksoverheid. Sportwedstrijden zijn na 1 september weer toegestaan, maar dan zonder publiek. Volgens mij de doodsteek voor elk sportevenement op de openbare weg. Want hoe hou je omwonenden weg van het fiets- of loopparcours in bijvoorbeeld Almere. En ja, wat is de triathlon van Almere zonder al die juichende mensen langs de kant? Ik kan het me eerlijk gezegd niet voorstellen. Kijk maar naar de featurefoto met de winnende Axel Koenders. Als er 1 publiekswedstrijd is in ons land, dan is het wel Almere.

Waar kan het wel?

Waar wedstrijden dan wel kunnen? In zwembaden, op atletiek- en wielerbanen. In sporthallen. Je zou de triathlons dus op kunnen splitsen over de drie noodzakelijke sportaccommodaties. In Apeldoorn of Alkmaar bijvoorbeeld zijn alle faciliteiten aanwezig. Maar het kan ook een afgesloten wegcircuit zijn, zoals bij Delta in Spijkenisse. Technisch is waarschijnlijk ook het WK crosstriathlon en –duathlon mogelijk op het voor publiek afsluitbare Stadslandgoed De Kemphaan. Maar of je dat moet willen?

Almere, boswachterij Almeerderhout, landgoed de Kemphaan met centraal de Centrale Tuin © 14 sept 2019 Aerophoto-Schiphol Luchtfotografie

Atleten voorop

De atleten voorop stellen, dat is beslist de drijfveer van elke organisator. Maar als vriendenclubje in Gastel noemen we de organisatie van de triathlon ook wel ‘een ietwat omslachtige alibi om met z’n allen een lekker biertje te kunnen drinken’. In de loop der jaren is het voor veel van mijn dorpsgenoten een jaarlijks uitje geworden. Ze zetten zich in als vrijwilliger en schuiven na afloop aan bij de grote barbecue. En wie niet meehelpt komt toch altijd wel even kijken naar die stoere sportjongens en –meisjes. Ik vergelijk het altijd maar met een dorpsreünie, waar mensen elkaar weer tegen komen met de triathlon als aanleiding.

Bij onze zuiderburen werd het toelaten van evenementen ook weer uitgesteld. Het betekent dat ook de derde wedstrijd in de Triathlon Nations Cup te Aarschot komt te vervallen. Eerder waren Bonn en Oud Gastel al gestopt met de voorbereidingen. In september verdwenen in België voorts de triathlons van Sluis-Knokke en van Ieper van de kalender.

De triathlon van Spijkenisse houdt nog hoop temeer omdat het de 35e editie moet gaan worden. Daar zit nog wel een minpuntje aan, want het bestuur heeft besloten om er ook meteen de laatste keer triathlon Spijkenisse van te maken. Toch een aderlating voor het Rijnmond-gebied, want eerder verdween ook al de run-bike-run op min of meer hetzelfde parcours.

Hoe dan ook: hou vol, blijf gezond en help – waar je kunt – elkaar!

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.