Stip aan de horizon ligt grotendeels in 2021; ITU zoekt toporganisaties – WTJ 1524

MAANDAG – Zelden zal een sportkalender zo ver van tevoren van data voorzien zijn, als die van 2021. Vrijwel elke geannuleerde triathlon kondigt meteen zijn evenement van volgend jaar aan. En dat geeft de burger/triatleet moed. Het is de stip aan de horizon, die we allemaal nodig hebben. Basisschoolleerlingen en kappers zagen die stip maandag al. Tennissers idem dito. En triatleten kunnen rustig blijven trainen in de wetenschap dat ze volgend jaar weer de Tri Hard Series kunnen doen of de triathlons van Holten, Didam, Nieuwkoop, Stein enzovoorts enzovoorts.

Lange adem

Het is dé manier om iedereen gemotiveerd te houden. Overigens krijg ik niet de indruk dat veel triatleten afhaken omdat de intelligente lockdown te lang duurt. Jort Vlam zei het al eerder: ‘wij triatleten hebben gelukkig een lange adem.’ Conclusie: ze houden het langer vol, dan bijvoorbeeld een 100-meter loper. Natuurlijk zal voor veel topsporters Tokyo een moment zijn om daarna het leven een andere invulling te geven. Anna van der Breggen bijvoorbeeld verkondigde deze week graag met Olympisch afscheid een punt te zetten achter het wielrennen. Om vervolgens terug te keren als coach. Anna zien we volgens mij ook nog wel eens terug in de duathlonsport. Altijd goed om prominenten binnen de sport te krijgen.

Prominent was Kajsa Ollongren nog niet toen ze in 1991 mee deed aan enkele triathlons. De huidige minister van Binnenlandse Zaken studeerde en woonde toen in Amsterdam. Ik kwam haar naam in een paar oude uitslagen tegen. Terloops zal ik de latere bewindsvrouwe als speaker hebben binnen gepraat, maar dat weet je dan nog niet hè. En zo zullen er vele Kajsa’s zijn.

Aanmelding voor internationale wedstrijden 2021

Ver vooruit kijken doet ook de ITU. De wereldtriathlonbond is het bid-proces voor de World Triathlon Series, World Cups en Paratriathlon-races 2021 deze week begonnen. Daar zijn de punten te verdienen voor de Spelen en Paralympics van Tokyo. Over duur gesproken. Na Tokyo duurt het nog maar drie jaar tot de volgende Olympische Spelen in Parijs. En weer vier jaar verder mogen we naar Los Angeles en zo leggen we dat horizonstipje steeds een stukje verder. ,,Het is een grote eer om de gaststeden voor onze grote triathlonwedstrijden te mogen zoeken’’, aldus ITU president en IOC-lid Marisol Casado. ,,We weten dat de wereld momenteel zwaar wordt getroffen door de pandemie, maar we weten ook dat we deze situatie te boven komen en we een doorstart kunnen maken met onze evenementen. De ITU is gretig om plannen te maken voor het volgende seizoen.’’

ITU en milieu

Vervolgens steekt de Spaanse preses op bevlogen wijze van wal over de betrokkenheid van ITU voor het milieu en het gebruik van plastic op de planeet. ITU wil daarin een rolmodel zijn. Ik hoop altijd dat  mondiale sportbonden dat waar kunnen maken als compensatie voor toch veelvuldig gebruik van de luchtvaart. Als er dan toch positieve kanten aan corona zitten, is het wel dat je prachtige blauwe luchten ziet zonder een spoortje condens van overvliegende vliegtuigen. Maar ik snap dat het naïef is om te denken dat we in de toekomst allemaal met paard en wagen naar de internationale races toe gaan. Laten we hopen dat de ITU het vele vliegverkeer voldoende compenseert met andere bijdragen ‘to save the planet’.

World Ranking met bonus

In het persbericht legt de ITU nogmaals uit dat sinds 2009 toen het eendaagse WK werd omgezet in een wereldwijd circuit met zo’n tien races het niveau van de atleten omhoog is gegaan. De races hebben een grote exposure met live televisie en zo’n miljoen volgers. Wedstrijden met ambities kunnen zich tot 30 juni melden. Zouden er na Holten en Rotterdam nog wel eens een zulke wedstrijden in Nederland komen?

Op 14 mei spreekt de ITU weer over de gevolgen van corona op de triathlonsport. Intussen wordt ook een bonussysteem opgezet voor de Word Triathlon Ranking. Een kleine tegenhanger van wat de Professional Triathlon Organisation inmiddels losmaakt.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.