Een ‘dubbele Hamburger’: ITU en Ironman slaan handen ineen in septemberweekend – WTJ 1526

WOENSDAG – Jullie hebben nog een oude uitslag te goed en de WTJ van woensdag. Gek eigenlijk dat je het zelfs in coronotijd megadruk kunt hebben. Afijn, zo’n dag was het gisteren. Het meest opmerkelijke nieuws was gisteren toch wel het unieke septemberweekend in Hamburg, zoals aangekondigd door ITU.

Ik kan me niet heugen dat er ooit al zo’n nauwe vorm van samenwerking tussen de wereldtriathlonbond en de Ironman-organisatie is geweest. Het is alsof Marisol Casado en Andrew Messick met elkaar gaan trouwen….Want als corona allemaal geen roet in het eten gooit krijgen we van 4 tot en met 6 september drie grootse triathlondagen in de Duitse metropool. Op 4 en 5 september staan de World Triathlon Series op het programma, op zondag de innmiddels ook vermaarde Ironman Hamburg. Ik stel me zo voor dat de parcoursen in elkaar overlopen en dat de blauwe ITU-matten op zondag vervangen zijn door de rood-zwarte Ironman tapijten.

WK Mixed Relay gered?

ITU had de WTS Hamburg op 11 en 12 juli staan, Ironman Hamburg zou al over een dikke maand zijn op 21 juni. Bovendien is daarmee ook het WK Mixed Relay gered op zaterdag 5 september. In het persbericht betuigen beide organisaties eerst hun diepste medeleven aan de vele slachtoffers van de coronavirus. Vervolgens wordt realistisch uitgelegd dat het erg moeilijk wordt om met alle restricties in de wereld, het beperkt reizen, de economische en sociale impact toch weer evenementen in gang te zetten. En zeker de massale evenementen met wereldwijde uitstraling.

Dat alles gezegd hebbend, kijken ITU en Ironman toch uit naar dat eerste septemberweekend. Het zou in Nederland in elk geval ook het eerste weekend kunnen zijn waarin evenementen worden toegelaten. Niet geheel toevallig begint dat weekend – als het goed is – ook het ITU Multisports Festival in Almere. Maar dat het proppen ging worden op de kalender van september en oktober, daar waren we al van overtuigd. Dat zagen we bij het wielrennen, dat zien we nu ook in de triathlon.

De Hamburgse organisatoren hebben in elk geval de handen ineen geslagen om samen met het stadsbestuur, de Duitse overheid en alle andere betrokken partijen naar een gecombineerd topsportweekend toe te werken. ,,We gaan er alles aan doen om een veilige en plezierige ervaring voor atleten, vrijwilligers, partners en toeschouwers van te maken.’’

Hamburg en Almere: concurreren of profiteren?

Zoals gezegd: ITU ‘concurreert’ dan wel met haar eigen wereldkampioenschap 450 kilometer westwaarts. Op 5 en 6 september staan de WK’s sprint op het programma. Of er veel atleten zijn, die daardoor voor een moeilijke keuze komen te staan, is gissen. Anderzijds kan het ook zo zijn dat in de dagen erna topatleten uit Hamburg naar Almere afreizen voor deelname aan bijvoorbeeld het WK aquathlon of de lange afstand. Bij dat laatste denk ik aan ITU-specialisten, die zich voor het eerst op de full distance willen laten zien. Wellicht kan de Challenge Almere-organisatie op deze manier toch profiteren van de overvolle kalender met de toevoeging van de ‘Dubbele Hamburger’.

Geen EK sprint Malmö

We bekijken het positief, dat houdt ons immers op de been. Anderzijds nemen we voor dit jaar wel afscheid van het EK sprint. Oorspronkelijk gepland op 7 augustus ziet de organisatie in Malmö toch geen kans de wedstrijd door te laten gaan. Niet zozeer omdat het in eigen land (Zweden is vrij soepel in haar coronamaatregelen) moeilijk te verwezenlijken is, maar vooral omdat de organisatoren vrezen dat er maar heel weinig buitenlandse deelnemers op af komen. En precies dat laatste is waar we in Almere, Hamburg, Hoorn en Hawaii staks in het najaar ook voor vrezen. In hoeverre stappen atleten en officials dan weer in een vliegtuig om aan deze wedstrijden mee te doen?

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.