Hawaii zoekt het in historische maand februari: geen WK 70.3 IM Taupo – WTJ 1527

DONDERDAG – De kogel is door de kerk. Althans voor dat ‘andere’ WK lange afstand. Ironman Hawaii staat pas op 6 februari 2021 op de rol. Tickets, voor zover reeds geboekt voor oktober, kunnen worden gecanceld. Alii Drive blijft leeg op 10-10-20, wat ergens wel een magische datum was.

Donderdagavond half twaalf Europese tijd (op Hawaii was het toen half twaalf overdag) maakte de Ironman Group het uitstel bekend. En niet alleen dat. Ook het WK 70.3 IM in Taupo, Nieuw-Zeeland is doorgestreept. Ergo: er is geen nieuwe datum bekend gemaakt. Een dag na het mooie nieuws van de Hamburg-samenwerking tussen ITU en Ironman Group nu dus een bittere pil voor de IM-brand.

Dramatische laatste race in februari 1982

Evengoed kan het volgend jaar al weer recht getrokken worden, want dan zijn er twee WK’s, zoals dat in een grijs verleden ook al eens het geval was. Op 6 februari 1982 verplaatste het Ironman-circus zich definitief van Honolulu naar Kona, Big Island. Het was meteen de meest roemruchte race in de historie. In het zicht van de finish bezweek Julie Moss om kruipend over de finishlijn te komen. Intussen was ze gepasseerd door Kathleen McCartney.

Scott Tinley was heer en meester over Dave Scott en broer Jeff Tinley. Zeven maanden later waren de rollen omgekeerd en boekte Dave Scott zijn tweede zege. Scott en Jeff Tinley werden tweede en derde. De dramatische hoofdrolspeelsters van februari waren er in oktober niet meer bij. Julie Leach won eenmalig de Ironman toen. Deden in februari 580 triatleten mee, in oktober groeide dat aantal tot 850 met voor het eerrst tien Nederlanders. Gregor Stam maakte indruk met een 13e plaats en beste niet-Yankee.

Returning to its historical original race month and marking 40 years since it first took place in Kailua-Kona on the Island of Hawai’i. Toen vanwege de uiteindelijke nieuwe datum waar Hawaii voor koos: van februari naar oktober. Nu dus omgekeerd, maar wel met een tweede WK in petto. Waar Taupo blijft en of volgend jaar het WK Utah ook mee opschuift is even niet duidelijk. Maar goed, voor Kona noteren we alvast 6-2-2021 en 9-10-2021.

Doortrainen in de winter; nog maar 4 Nederlanders gekwalificeerd

Triatleten op het noordelijk halfrond (de Europeanen dus ook) hebben wel moeite met de nieuwe datum in februari. Zij zullen in de aanloop naar Hawaii toch zeker nog een paar warme oorden moeten zoeken om voldoende te kunnen trainen. In 1982 speelde dat nauwelijks, er deden toen in februari vrijwel louter Amerikanen mee. Voor het WK Hawaii hadden zich overigens nog maar vier Nederlanders gekwalificeerd: Autilia Stapper, Jim Doornbosch, Franck van Graas en Jeroen Korstanje. De archipel Hawaii is vooralsnog niet bereikbaar voor sporters of toeristen. Luchtverkeer is er niet en dus lopen de eilandbewoners ook miljoenen dollars uit het toerisme mis.

In de persverklaring legt Ironman Group het als volgt uit:

The decision was made “after careful consideration with local partners and based upon inability to host qualifying events as well as current international border and travel restrictions in Hawaiʻi.”

Elk jaar doen zo’n 94.000 (!) atleten wereldwijd een poging om aan de start van het wereldkampioenschap Ironman te verschijnen. Er is echter slechts plaas voor 2500 atleten. De economische impact is enorm. Vorig jaar onderzocht een marketing bureau de spinoff en kwam uit op een inkomstenbron van 72 miljoen Amerikaanse dollars. Roos Birch staat aan het hoofd van het Hawaiiaanse toersmebureau. Zij staat volledig achter de beslissing van Ironman om de races uit te stellen. ,,Dit is de juiste actie om de gezondheid, veiligheid en welzijn van onze gemeenschap te waarborgen’’, aldus Birch. ,,We kijken uit naar het moment waarom we iedereen weer kunnen verwelkomen en we doen ons uiterste best om te helpen bij de verplaatsing.’’ Ook burgemeester Harry Kim van Kona heet de atleten, hun families en supporters alvast welkom in februari 2021.

Voor het WK 70.3 IM in Taupo stonden zelfs 200.000 triatleten te popelen om zich te kwalificeren. In Nederland kon dat in Hoorn, West-Friesland. Niet eind juni maar op 4 oktober. Die datum ligt nu niet zo heel dicht meer bij de uitgestelde WK’s. 5000 atleten mogen meedoen aan de halve afstands wereldkampioenschappen. De Challenge Family heeft voor december in Daytona eveneens een WK halve triathlon geprogrammeerd.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.