Jeroen, Jim, Tom en Els reageren op uitstel Ironman Hawaii; mijmeren over raceloos weekend – WTJ 1529

ZONDAG – Geen Hawaii in oktober speelt feitelijk nog maar voor een kleine groep Nederlanders echt. Tom Oosterdijk, Franck van Graas, Jeroen Korstanje, Jim Doornbosch, Jelle Lugten en Autilia Stapper. Dat lijkt weinig, maar het echte kwalificatieseizoen moest nog beginnen natuurlijk.

Jeroen gaat voor oktober 2021

Jeroen Korstanje baalde wel even van het bericht. ,,Maar het zat er natuurlijk aan te komen. Van mijn hele wedstrijdkalender was alleen Kona nog over. Net vandaag besloten dat ik doorschuif naar oktober 2021. Dat voelt beter in verband met de voorbereiding. Gewoon even wat langer genieten van de aanloop en zo kan ik hopelijk ook lekker genieten van een paar Nederlandse wedstrijden als voorbereiding. Voorlopig lekker trainen en sterker worden.’’

Jim ziet voordelen

Jim Doornbosch vindt het wel een unieke ervaring, Hawaii in februari doen. ,,Ik had nog geen vlucht naar Hawaii geboekt, ga deze week wel mijn verblijf omboeken.’’ Jims wedstrijdplanning gaat danig op de schop. ,,Ik had de uitgestelde Challenge Samorin erop staan, dan de 70.3 IM Sables d’Olonne en Griekenland in plaats van West-Friesland. En dan zal ik november, december en januari nodig hebben voor trainingskampen om de lange uren goed af te werken. Drie weken voor Kona zou ik invliegen voor de optimale acclimatisering. Eigenlijk wil ik ook graag het WK Almere doen, maar dat is wellicht te dicht op Les Sables. Moet er even over nadenken, ook een financië afweging.’’ Jim is wel blij dat ie zijn slot al op zak heeft. ,,De druk ligt bij iedereen, die zich nu nog moet plaatsen. Dus ik zie eigenlijk alleen maar voordelen.’’

Kans op wereldtitel voor Tom verkeken

Hoe anders liggen de kaarten voor Tom Oosterdijk. Hij heeft immers zijn proflicentie al aangevraagd en had zich voorgenomen een laatste keer bij de amateurs mee te doen (en wereldkampioen te worden!). ,,Ontzettend balen, maar wel een begrijpelijke beslissing. Ik ga even nadenken hoe ik het richting Kona ga aanpakken. Langer wachten met mijn proflicentie is ook niet handig. Februari 2021 lijkt geen optie, maar ik neem nog een paar dagen bedenktijd.’’

Els houdt zich er niet mee bezig

Bij de pro’s zijn Els Visser en Tessa Kortekaas onze belangrijkste troeven, mits gekwalificeerd natuurlijk. Goed om Els eens te vragen hoe het met haar gaat daar in het verre Brisbane. Het antwoord is opgewekt als altijd ‘Alles goed hier, morgen mogen we weer voor het eerste het zwembad in. Ik en benieuwd.’’

Els is van plan half juni terug te keren naar Nederland. ,,Als het kan dus.’’ Op de vraag hoe ze het vindt dat Hawaii van 10 oktober naar 6 februari 2021 (vier maanden later) is verplaatst is ze erg nuchter. ,,Het is een nieuwe datum, maar ik hou me hier totaal niet mee bezig. Ik focus me op iedere dag en kijk wat ik elke dag kan doen. Voor hij heeft het geen zin om nu vooruit te gaan kijken, omdat we simpelweg niet weten wat er gaat gebeuren. Gaan de vooruitgeschoven Ironman-races daadwerkelijk door?  Is Amerika in februari voor iedereen toegankelijk? Zolang we geen antwoorden hebben, blijf ik me lekker richten op wat ik nu het beste kan namelijk trainen en daarvan genieten.’’

Mijmeren op Brouwersdam

Hopelijk tot ziens in juni Els, dan is er ook in Nederland weer iets meer bewegingsvrijheid. Nog geen evenement en dat bracht nog een paar weemoedige momenten dit weekend. Zoals ikzelf een paar weken terug op de Brabantse Wal het lege gevoel had zonder NK run-bike-run Hoogerheide zo kreeg collega Ruud het zaterdag met de Brouwersdam, zijn thuiswedstrijd. ,,Het had best weer een mooi feestje kunnen zijn aan de Brouwersdam. Volgend jaar nieuwe kans op 29 mei’’, mijmert Ruud op FB. Organisator Erik Peeman is toch het nieuwe looparcours van Brouwersdam maar gaan lopen. ,,Toch nog wat atleten op het parcours gezien, dat was best leuk. Helaas moesten we acht weken geleden de GO triathlon annuleren.’’

Raar weekend

Zondag was de dag waarop de TRI HARD Series zouden beginnen. Eerst de Tri Haarlemmermeer. Mede-organisator Arjan Schilder vond het maar een raar begin van de zondag. ,,Hele winter en voorjaar voorbereiden en dan niet los mogen. Hopelijk zien we jullie bij een van onze andere wedstrijden later dit jaar.’’

Melancholiek ook in Limburg. Daar zou van vrijdag tot en met vandaag het Long Course Weekend Holland te Beesel worden gehouden. Organisator Vincent van der Stouwe plaatste het volgende bericht: ,,Wat een mooi weekend vol sport en vermaak zou moeten worden, is helaas een rustig weekend met een leeg Raadhuisplein. LCW Beesel is uitgesteld naar 18, 19 en 20 september 2020. Hoewel het nu even zuur is, maken we er halverwege september een nog groter feest van. Blijf gezond en blijf op een verantwoorde manier trainen!’’

UT-triathlon wijkt uit naar 27 september

Stil was het ook in Rijssen, in het Westland, in Enschede en in Markelo. Allemaal wedstrijden, die op de rol stonden. Overigens wel positief nieuws van de studentenorganisatie: de 35e editie van de UT-triathlon kan verplaatst worden naar 27 september. De Universiteit heeft medewerking toegezegd en hopelijk volgt de vergunning van de gemeente spoedig. De inschrijving blijft nog wel tot 1 juni gesloten, maar de organisatie heeft er goede hoop dat het gaat lukken.

Voor de duatleten had het de grote dag moeten worden in het Deense Viborg, de wereldkampioenschappen. De Olympiërs zouden alvast in Japan zijn om sfeer te proeven en de WTS-race in Yokohama te draaien. En dan waren er de eerste 70.3 Ironmans in Europa: Barcelona en Aix en Provence. En zelf hadden we een weekje Malta in de planning, waar we en passant de Ocean Lava halve triathlon konden volgen. Maar het is Playa del Stampersgat geworden….

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.