Tom Oosterdijk is eruit: eerst gooi naar wereldtitel Kona, dan pro-status; Battle Jorik-Milan -WTJ 1532

WOENSDAG – Tom Oosterdijk laat zich zijn droom wereldkampioen worden op Hawaii niet afnemen. Zondag polsten we de acht triatleten, die zich al gekwalificeerd hebben voor de eerstvolgende WK Ironman. Tom was toen in dubio. Drie dagen later hakt hij de knoop door: Tom stelt zijn pro-licentie uit tot half februari 2021 en richt zijn pijlen nu op de wereldtitel in Kona.

Niet lang na zijn agegroup-winst in de Ironman Nieuw-Zeeland maakte Tom bekend dat hij de overstap naar de ‘grote jongens’ zou gaan maken. ,,Maar eerst nog dat ene doel: beste age grouper op Hawaii worden.’’

Dat plan werd verstoord door de gevolgen van het coronavirus, zijnde uitstel van het WK Ironman van 10 oktober dit jaar naar 6 februari volgend jaar. Het idee om het op te nemen tegen de beste ‘amateurs’ van de wereld op de lange afstand liet hem nog niet los. ,,Bij een echt goede race heb ik best een goede kans Kona te winnen. Dat lijkt me vrij uniek.’’

Alleen Bas Diederen ging Tom voor

En dat is het ook, Tom. Kijkende naar de Nederlanders is alleen Bas Diederen er in 2011 in geslaagd de beste van alle agegroupers te worden. Hij werd 26e in totaal met 25 pro’s voor zich. Meteen daarna maakte ook Bas de overstap naar de pro’s.

Tom zegt dat hij met zijn sponsoren nog rond de tafel gaat voor 2021. ,,Maar ik denk dat zij een wereldkampioen bij de amateurs een mooi streven zullen vinden. Ik verwacht niet echt dat er veel wedstrijden zullen plaats hebben en een overhaaste transitie naar de profs heeft weinig zin, want in januari en februari zijn er toch geen wedstrijden. Op aanraden van NTB-bondscoach Rik van Trigt dien ik in februari een nieuw verzoek voor een pro-licentie in.’’

Was het een normaal seizoen geworden dan was de 26-jarige triatleet na Taupo te zien geweest in Brouwersdam, de 70.3 Ironman Marbella, de Challenge Geraardsbergen, de Challenge Roth, de Allgau-triathlon en vervolgens Kona. ,,Van alle wedstrijden is niets overgebleven.’’ Tom is wellicht aan het einde van 2020 een van de weinige Nederlanders, die nog wel een Ironman kon doen dit seizoen.

Battle Jorik-Milan eindigt in puur plezier

Geen hele vooralsnog voor Jorik van Egdom, voor Milan Brons komt die afstand wel dichterbij. Dinsdag voerden de twee bevriende triatleten een battle uit in de Flevopolders. ,,Voor de fun, maar ook om het wedstrijdgevoel weer een beetje op te halen’’, zegt Milan. Voor de virtuele wedstrijdjes waren de mannen niet zo te porren, maar een wedstrijdsimulatie in het echie, daar trokken Jorik en Milan graag het wetsuit voor aan. ,,Natuurlijk moet je je wel aan de veiligheidsregels houden en dus gewoon op de fietspaden en de openbare weg rijden, maar daarvoor is het Almere parcours super geschikt.’’

Een echte battle om de overwinning was het natuurlijk niet. Milan: ,,Nee, het was geen echte strijd. Joriks is lekker met me mee gaan zwemmen. Vervolgens heeft hij achter me aan kunnen knallen op de fiets. Knap trouwens dat hij op zijn racefiets bij kon blijven met een gemiddelde van 42,5 in het uur. In principe zouden we samen gaan lopen. Toen ik wat maagproblemen kreeg, is Jorik in hetzelfde tempo door gegaan.’’

Conclusie van Milan was: een degelijk zwemonderdeel, super gefietst maar het lopen nog niet zoals hij wilde. ,,Goed om te weten dat de andere aanpak deze winter de problemen nog niet vanzelf oplossen. Tijd weer voor verandering.’’ Over tijd gesproken: Milan legde de afstand af in 4.10.57 uur.  Jorik was dus iets sneller binnen. Maar dat deed er niet toe: de mannen hadden een plezierige dag en zijn gretig genoeg om op enig moment weer aan de wedstrijden te beginnen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.