Wijzigingen in ITU-kalender; eerste race 19 juli; septemberdrukte; somber over Tokyo – WTJ 1533

VRIJDAG – Een blik op de kalender van de ITU leert dat het Amerikaanse Long Beach de primeur heeft van de eerst terugkerende triathlon. De sprint-race om de PanAmerican Cup staat geprogrammeerd voor 19 juli. Daarna volgen het Chinese Daqing op 8 augustusm het Argentijnse Formosa op 15 augustus en ook die maand ETU-races in Letland en Polen.

Het uitgestelde EK in Tartu staat op het laatste augustusweekend (28 t/m 30 augustus) gepland. En daarna gaat het hard met invulling van de wedstrijdkalender. Een week later is het WK Mixed Relay in Hamburg (plus de Ironman Hamburg) en begint Almere aan het Multisport WK. Geen nieuws, is in dit geval goed nieuws. De verantwoordelijke Challenge-organisatie gaat door met de voorbereiding. Duidelijkheid over grote evenementen na 1 september heeft niemand. Die onzekerheid houdt dus nog even aan. Anderhalve maand geleden zei Challenge-CEO Jort Vlam nog: ,,Er kan in een paar maanden veel veranderen. Het is nog te vroeg om alles af te blazen.’’

Targu Mures

Intussen is wel de Europese variant op het Multisport Festival verplaatst naar nieuwe data: 12 tot en met 15 september. Daar zitten dus duathlon, crosstri- en duathlon in verpakt. De wedstrijden in het Roemeense Targu Mures volgen daarmee direct na het eerdergenoemde WK in Almere. Dus voor de specialisten op die disciplines is het na de wedstrijden in de Flevopolder meteen de koffers pakken richting Transsylvanië. Voor zover dat in het reisverkeer van dan mogelijk is natuurlijk.

Het Sloveense Bled neemt de tweede helft van het Multisport Festival over, met het EK aquathlon, aquabike en halve afstand. Dat alles van 18 tot en met 20 september. Daarnaast nog een World Cup in het Chinese Chengdu, de Powerman Zofingen (20 september) en het WK Powerman midden afstand in het Deense Viborg op 3 oktober. In Portugal op 10 oktober het EK Mixed Relay voor clubteams en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Of het allemaal ‘wishfull thinking’ is? De tijd zal het leren. Strijden tot de laatste meters. Dat is iets wat duursporters graag doen, maar ook organisatoren van duursportevenementen werpen niet snel de handdoek in de ring. Tegelijkertijd zijn er zowel atleten als veel organisatoren die het zekere voor het onzekere nemen en het boek(je) 2020 al hebben dicht geslagen. Wanneer doe je er goed aan? Te vroeg beslissen en achteraf constateren dat er toch mogelijkheden waren, geeft ook een rotgevoel. En zo blijft corona ons leven bepalen.

IOC-lid: Tokyo nog eens uitstellen kan niet

Misschien nog tot een eind in 2021, maar dat is een al te somber scenario. Toch vrezen IOC-leden als de Australiër John Coates dat Tokyo het ook volgend jaar moeilijk krijgt. ,,Het evenement nogmaals uitstellen kan niet. Het zal in 2021 moeten plaatsvinden. We zullen er echter vanuit moeten gaan dat er tegevn volgende zomer nog geen vaccin is. Zelfs als er dan een middel op de markt is, zal dat niet voor iedereen ter wereld beschikbaar zijn.’’

Het probleem zit hem volgens Coates niet in het gastland zelf, dat is er qua accommodaties klaar voor. ,,Nee, we staan voor het probleem dat we 11.000 sporters, 5000 officials en trainers, 20.000 journalisten, 4000 mensen uit het organisatiecomité en 60.000 vrijwilligers bijeen brengen, nog log van de duizenden fans. Hoe vangen we hen op?’’ Duivelse dilemma’s. We hoorden het al vaker.

Gelukkig heeft niet elke organisatie de zorg over zoveel mensen. We zeiden het al eerder: de kalender van 2021 heeft nog nooit zo vroeg serieuze vormen aangenomen. Nu is ook de Collins Cup verplaatst naar volgend jaar en wel op 22 mei.

Jony en Carla

Rest ons nog Jony Heerink en haar vriend Gerjan te feliciteren met de komst van een kindje in oktober. Maar ook Carla van Rooijen met een spoedig herstel. We hebben op Trikipedia geen echte familierubriek – willen we ook niet – maar soms is een aanmoediging of felicitatie wel op z’n plaats.

Jony was overigens nog wel heerlijk gaan zwemmen bij haar om de hoek in Vathorst, daar waar we vorig jaar die prachtige primeur van een eerste triathlon hadden. Maar zelfs een zwemtraining daar levert een mooi plaatje op. Meteen tot feature-plaat van deze 1533e aflevering bestempeld.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.