Extreme Triathlon houdt het extreem kleinschalig; München voor het EK 2022 – WTJ 1535

MAANDAG – Van de Triple Dutch-formule blijft voor 2020 helaas niet veel over. Frysman, Gelreman en Vroomshoop hebben hun evenementen naar volgend jaar verplaatst. Alle hoop op nog een hele in eigen land is gevestigd op Almere.

Hoewel, er is nog een tweede hele, die eigenlijk best kans van slagen heeft. De Extreme triathlon had anderhalve week geleden al plaats moeten vinden, maar is door organisator Mik Borsten verschoven naar….zaterdag 12 september. Wat een timing, zou je zeggen. Twee heles in ons land en dan ook nog op exact dezelfde zaterdag. Het is wel een straffe manier om duidelijk te maken dat Mik Borsten weinig op heeft met commerciële triathlonorganisaties. Althans hij bekritiseert graag en vaak de in zijn ogen absurde hoge inschrijftarieven.

Geen echte concurrentie

Laten we de ‘concurrentie’ ook weer niet overdrijven. Tegenover het mondiale evenement wat Challenge Almere-Amsterdam neerzet, is de Extreme Triathlon in en rondom Amersfoort maar een kleintje. Tien deelnemers hebben zich tot dusverre ingeschreven, meer dan dertig laat Mik er ook niet toe. Maar voor de argeloze buitenstaander zal het vreemd overkomen dat er twee heles op 12 september worden gehouden. Dat wil zeggen: als het coronavirus zich een beetje rustig gedraagt.

Voor de tweede editie van de Amersfoortse Extreme Triathlon wordt – afhankelijk van de omstandigheden – het zwemonderdeel verplaatst van zwembad Amerena naar het open water in Vashorst, daar waar vorig jaar ook al een eerste (kwart) triathlon werd gehouden. Open water biedt voordelen ten aanzien van de anderhalve meter, waar in een zwembad nog wel eens kneplDe 180 kilometer mountainbiken en de marathon lopen gebeurt vooral in de bossen rondom de Keistad. Daar liggen zeven ATB-routes, maar een paar zijn door de droogte afgesloten. Pas een paar weken van tevoren is het parcours duidelijk. De winnaar van vorig jaar Kenneth Alting doet weer mee. Sterker nog, toen op 16 mei de wedstrijd aanvankelijk gepland stond, deed Kenneth in zijn achtertuin gewoon een hele.

 

Mik doet in zijn eigen wedstrijd ook mee en daarnaast hebben bekende triatleten als Michel Besseling en Johan Christen ingeschreven. En ook twee vrouwen: Lizet Wolters en Corinna Mocking. Allemaal ervaren triatleten op het langere werk.

Gratis meedoen aan een hele

Het is wel een apart evenement. Geen inschrijfgeld, self-supporting en de route is te vinden met een GPS. De mobiele telefoon gaat mee, zodat de organisatie de deelnemers kan traceren/volgen. ,,Eén ding staat vast: we houden het extreem kleinschalig’’, aldus Mik Borsten tegenover Amersfoort Vandaag (AD).

Multisport EK met triathlon in Olympische stad München

Goed nieuws voor triathlon is dat onze sport ook in 2022 deel uitmaakt van de multisport Europese kampioenschappen. Samen met atletiek, turnen,wielrennen en roeien, de vier sporten die er ook bij de eerste editie bij waren. Dat was in 2018, toen nog in Glasgow en Berlijn. Nu is de krachtenbundeling  in München. De Beierse stad staat open voor nog drie of vier sporten. In2022 is het bovendien een halve eeuw geleden dat München Olympische stad was. Dat waren uiteindelijk beladen Spelen door het gijzelingsdrama, waarbij elf Israëlische sporters omkwamen.

München waren ook de Spelen van Hennie Kuiper, winnaar van de wegwedstrijd, Wim Ruska dubbel goud bij judo maar ook het terugtrekken van atleten Jos Hermens en Bram Wassenaar toen de Spelen na een dag weer hervat werden. In München deden ook de zwemmers François van Kruisdijk en Hansje Bunschoten mee. Beiden raakten later betrokken (organisatorisch en als commentator) in de triathlonsport, beiden overleden helaas op veel te jonge leeftijd.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.