Langzaam gaat de deur ook voor wedstrijden weer open; Lenny negende in Zwift Series – WTJ 1536

WOENSDAG – Sportscholen eerder open, er wordt volop getraind, evenementjes komen weer op gang. Het begint er weer enigszins op te lijken al moeten we maar geen vergelijkingen meer maken met hoe het allemaal vóór corona nog kon.

Organisatie Almere wil duiding

Een Olympische Spelen, een wereldkampioenschap, grote internationale toernooien: ze zullen nooit meer hetzelfde kunnen zijn als in alle voorgaande edities. Ik las al ergens ‘Almere kan gewoon doorgaan’. Dat zinnetje klopt misschien aardig, behalve dan het woordje ‘gewoon’. Als we een WK Multisport Festival krijgen, wordt het een ander WK dan we allemaal voor ogen hadden. Voor de continuïteit van de sport is het echter goed om een herstart te maken, zij het dan in afgeslankte vorm. En nogmaals, ik ga er vanuit dat de ITU in de toekomst nog eens aan de Almere/Nederland zal denken waar het gaat om het ITU Multisport Festival, maar dan met de sterkst mogelijke bezetting uit alle landen van de wereld. Jort Vlam zei vorige week voor de camera’s van Omroep Flevoland dat de organisatie voortdurend laveert tussen wel of geen triathlon in september. Jort zei de duiding te missen over welke categorie de triathlon valt waar het gaat om massale evenementen.

 

In Oostenrijk bouwen ze evenementen langzaam op. Tot 1 juli met 100 personen, daarna uitgebreid tot 500 mensen en vanaf 1 augustus mogen 750 mensen bijeen zijn. Of publiek daar bij inbegrepen is, is niet helemaal duidelijk.

Mooie evenementen in 2021

We klampen ons maar vast aan de positievere insteek waar onze regering de laatste weken mee komt. Voor de sportscholen (op de featurefoto die van Axel Koenders overigens) kwam het vooruitschuiven naar 1 juli in elk geval als een aangename verrassing al zijn ook daar ondernemers, die nog niet goed weten hoe ze het dan met de beperkte maatregelen moeten aanvliegen. Dat is meteen ook onze oproep aan het kabinet: geef snel heldere tekst en uitleg onder welke voorwaarden evenementen bijvoorbeeld na 1 september wel mogen. Zo kan elke organisatie voor zichzelf bepalen in hoeverre een triathlon of duathlon nog haalbaar is.

Er zijn triathlons, die het redden met een slordige honderd deelnemers. Maar commerciële organisaties redden het daar vaak niet mee. Zij hebben zoveel bijkomende kosten en moeten ook een kosten-batenanalyse kunnen maken. ,,Eén ding is zeker’’, schreef NTB-directeur Rembert Groenman in het bondsblad, wat dit jaar vanwege kostenbesparing nog maar twee keer in print verschijnt. ,,Er komen weer mooie triathlonevenementen aan in 2021, groot en klein, georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers en door vaak nog enthousiastere commerciele organisaties.’’

Dat laatste verschil in enthousiasme begrijp ik niet helemaal, maar voor het overige hoop ik, met Rembert, dat we inderdaad een pracht 2021 tegemoet gaan. Met misschien toch nog een leuk staartje in het roemruchte jaar Twintig-Twintig.

Costes en Maurer winnen Zwift Series 6

Zoals elke woensdag waren er weer Zwift-races. Nu was het Oostenrijkse Innsbruck het virtuele decor, dat betekende dus meer klimwerk dan in voorgaande wedstrijden. Zien we de Belgische atleten regelmatig mee strijden, onder de Nederlandse pro’s is de animo een beetje lauw. Woensdag won de Fransman Antony Costes voor Kenneth Vandendriessche en James Cunnama. Bij de vrouwen was Lenny Ramsey op een negende plaats beste Nederlandse. Ze had een achterstand van 2.20 minuut op de Zwitserse ‘klimgeit’ Melanie Maurer. Tweede was de Britse Fennella Langridgde en derde Jackie Hering uit de Verenigde Staten. Het kan overigens zijn dat in juni de Nederlanders wel mee gaan doen. Zwift heeft toegezegd dat er met prijzengeld gewerkt gaat worden.

Lenny Ramsey

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.