Pinksterweekend met echt triathlonweer; als ‘demonstratiesport’ dan maar? – WTJ 1538

MAANDAG/DINSDAG – Op een mooie Pinksterdag, samen in de zon. Wijlen Piet Römer en Leen Jongewaard zongen het al. Vandaag zagen we het in de praktijk. Op een terras langs het triathlonparcours van Oud-Gastel schonk de kastelein ‘bevrijdingsbier’. En het voelde ook bevrijdend.

Het was genieten met een grote G. Niet alleen op het terras trouwens ook onderweg erheen. We wandelden de vijf kilometer tussen huis en etablissement en onderweg was het heerlijk om al die fietsers langs te zien komen. Ook het zwemwater langs het café lag er verleidelijk bij. Als je die grillige, bizarre wereld om je heen wegdenkt, zou je geloven dat we over drie weken gewoon de triathlon konden houden. Helaas, de werkelijkheid is een stuk weerbarstiger.

Weert een jaar geleden

Precies een jaar geleden (1 juni 2019) glorieerde Alistair Brownlee op het EK in Weert. Formidabel dat de tweevoudig Olympisch kampioen de moeite nam om naar het EK te komen en er weer een titel aan vast te plakken. Prachtig om die beelden terug te zien. Volgepakte tribunes, topsport van de bovenste plank en de speakers lekker op dreef. Precies zoals we het ook dit seizoen ons hadden voorgesteld.

Een paar maanden geleden leek het pinksterweekend ook voor de sportevenementen nog een keerpunt. Tot en met 31 mei kon niks, vanaf 1 juni kwam de deur op een kier te staan. Raymond Beeren van Bearports reageerde enthousiast; zijn 043 Tri Maastricht op tweede Pinksterdag (1 juni) kwam immers niet op losse schroeven te staan. Voor andere organisaties werd het te moeilijk. De pas tweede editie van de Triathlon Vathorst en de klassieker in Woerden werden gecanceld. Later kwamen de opschortende maatregelen tot 1 september en maakte de ITU haar evenementenkalender tot eind juni leeg.

Arzachena bleef nagenoeg coronavrij

Een leeg pinksterweekend dus, zonder Collins Cup, Challenge The Championship Samorin, Ironmans Brazilië en Oklahoma (in de Amerikaanse stad gebeuren momenteel heel andere dingen). Ook geen World Cup in Arzachena. De Italiaanse stad is overigens nagenoeg coronavrij gebleven, hetgeen opmerkelijk is. De organisatoren zoeken nog een uitwijkdatum in oktober. Ook de vijfde (!) ETU-Cup race van dit seizoen stond op het programma. In het Poolse Olsztyn stonden zowel voor elite als junioren de wedstrijden op stapel. In Polen is de corona uitbraak relatief een stuk minder dan in West- en Zuid-Europese landen. Onze zuiderburen kunnen nog niet zo vrijelijk de terrassen bezoeken. Wedstrijden waren dan ook uit den boze in Sint Laureins, Damme, La Roche en Oostduinkerke.

Watertemperatuur perfect

Op Social Media dwaalden de gedachten van organisatoren en trouwe deelnemers af naar de mooie momenten waarop de wedstrijden wel doorgingen. Zo schreef Triathlon Woerden: Wat een droomdag! Zon schijnt. Watertemperatuur (17,7 graden) is perfect. Terrassen mogen open. Maar helaas. In minder dan een jaar hopen we weer een bruisend mooi evenement neer te zetten: 24 mei 2021.

Pinksteren valt dus een week vroeger volgend jaar, weten we dat ook alvast. En bij een foto van de medailles: hopelijk hangen we deze volgend jaar op 2e Pinksterdag weer om de nek van trotse finishers.

En vanuit  Maastricht meldde Raymond: vandaag zou eigenlijk de Isaac 043 Triathlon zijn met nieuwe afstanden. Dat bewaren we dan maar voor volgend jaar. In ruil ‘organiseren’we de hele maand juni de Virtual Grizzly 100 (Raymond heeft nu eenmaal iets met beren). Opdracht is om in 30 dagen zoveel mogelijk kilometers te lopen.

Bij de triathlon Vathorst sprongen ze toch in het water. Op hun FB-pagina: Helaas geen triathlon Vathorst dit weekend. Maar blijft heerlijk om hier te zwemmen. Op naar 2021.

En toen kwamen ineens beelden uit Amsterdam

Genoeg zout in de wonden gestrooid. Het gemis is al groot genoeg. Maar ja, terwijl wij nog genoten van een koel biertje op het terras gebeurde er in Amsterdam iets opmerkelijks, waardoor je je kunt afvragen: moeten we echt nog tot 1 september wachten?

In de loop van maandagavond spraken we kort met Lars Vreugdenhil van de Amsterdam Triathlons. Hij veroordeelt scherp het toelaten van de demonstratie op de Dam. ,,Waar wij allemaal ons stinkende best doen om ons aan de regels te houden, geeft de burgemeester van Amsterdam plots alle ruimte om met duizenden tegelijk de Dam op te lopen.’’ Zijn conclusie volgt snel: ,,Dit soort volslagen idiote acties speelt ons juist in de kaart. Want straks is het hek van de dam en hebben ze bij de overheid geen poot meer om op te staan. Alle 1,5 meter maatregelen worden zo totaal ongeloofwaardig.’’

Uiteraard is het laatste woord over deze massa-bijeenkomst nog niet gezegd. Ik las ergens dat bij de Dam-Tot-Dam-loop minder mensen bijeen staan als op de foto’s van hartje Amsterdam op een mooie pinksterdag. En Freek de Jonge tweette: ik zie voor Carré geen beperkingen meer als ik mijn voorstelling een demonstratie noem.

Daarom hier ons voorstel aan alle organisatoren: vermeld in je vergunning dat het om een demonstratiesport gaat, de kans is groot dat de burgemeester zonder mondkapje het startschot komt lossen.

Overigens liet Yvonne van Vlerken ons zien hoe het ook kan in Amsterdam met een openlucht trainingsbad. Moraal: de hoofdstad heeft vooral veel goede kanten en biedt nu al kansen om de triathlons weer van stal te halen.

Prettige dinsdag!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.