Veilig terug naar de wedstrijden; Toporganisaties vinden elkaar; Trainen met Yvonne – WTJ 1541

DONERDAG -Termen als coronaproof parcours en ‘safe return to racing’ komen voorbij. Woorden waar we tot voor kort nog nooit van gehoord hadden. Nu zijn ze essentieel voor een vlotte, veilige terugkeer naar iets wat op wedstrijden lijkt. Daar komt veel bij kijken. Op het gebied van hygiene, screening atleten, training vrijwilligers, afstand houden, aanrakingen minimaliseren, zelfvoorzienend zijn enzovoorts enzovoorts.

Als het aan Ironman ligt, dan staan eind juni al weer eerste wedstrijden op de rol, maar dat lijkt ons al te optimistisch. Voor Nederland blijft de 1 september-datum van kracht. Grote organisaties zoals Golazo, Le Champion, Mudmasters, Spartan en Challenge overleggen regelmatig over welke kant het uit gaat met hun evenementen. Stuk voor stuk door de wol geverfde organisaties, die op een verantwoorde manier snel willen beginnen.

Lijntjes zijn er ook met de sportbonden en het overkoepelende NOC*NSF. De sportkoepel op haar beurt overlegt met de overheid en zo houdt men elkaar op topniveau op de hoogte. ,,Belangrijk daarbij is dat de overheid onderscheid maakt tussen sportevenementen zoals wij die organiseren en de grote festivals of indoor-concerten”, zegt Lars Vreugdenhil, ervan uitgaande dat de laatste categorie pas weer ‘los’ kan als het vaccin daar is. ,,En dat het buitensporten dus eerder kan.”

Ook Lars verwacht de nodige restricties. ,,Je komt straks naar een wedstrijd, doet je ding en gaat weer naar huis., waar je doucht. Het sociale aspect met pasta-parties of prijsuitreikingen is er vooralsnog niet bij. En publiek wordt ook nog een dingetje. Daar heb je als organisator minder controle op.”

Een dingetje. Dat was corona aanvankelijk ook. In China. En zie hoe het nu ons leven beheerst. De moed niet opgeven en tegelijkertijd ook niet lijdzaam blijven wachten tot deuren weer verder open gezet worden. We blijven trainen, we blijven elkaar enthousiasmeren. Dat laatste doen wij met Trikipedia bijvoorbeeld door terug te gaan in de mooie tijd van 40 jaar triathlonsport. We plaatsen oude uitslagen, waar lekker over geprakkiseerd wordt, we vullen de Hall of Fame met al die fantastische atleten, die onze sport al heeft voortgebracht. Afgelopen week was dat Eric van der Linden alias de Adelaar van Schagen. De volgende had ook een legendarische bijnaam: de Tsaar van Ter Aar. Binnenkort in uw Trikipedia-theater dus.

Yvonne van Vlerken staat er al veel langer in, maar ook haar prestaties worden nog wel verder uitgebreid in die Hall of Fame. Over Yvonne gesproken. Ze was weer even in Nederland en dat leverde een leuk teamweekend met Team Sirius op. Ruud sprak haar en leverde onderstaand verslag.

Teamweekend Team Sirius Europe Nederland/België

 

Het was weer een bijzondere trainingsdag voor Team Sirius Europe. Een groot gedeelte van team Nederland/België was bijeen om onder leiding van Yvonne van Vlerken een paar prachtige trainingsdagen met elkaar te beleven. Voor sommigen een wedstrijd, anderen een duurloop, een picknick, open water zwemmen, wat grappige “afstand activiteiten”, prijzen, taart en bloemensokken voor allen.

 

Wie Yvonne van Vlerken kent, weet dat ze altijd alles tot in detail regelt, zowel als atlete, maar ook als trainster. Natuurlijk werden de huidige Corona regels gerespecteerd, prijzen waren voorradig, taart stond klaar en natuurlijk deskundig advies van Yvonne.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.