Ironman/Challenge Nigtevecht; Hans Bosman – solo een hele triathlon afgelopen weekend.

Nigtevechts 226

Hans Bosman, The Last Man Standing uit Nigtevecht (vorig jaar uitgebreid bij Trikipedia vermeld) zou dit jaar deelnemen aan acht hele triathlons in 2020, vier Duitse hele triathlons en vier Nederlandse triathlons. In juni zou hij deelnemen aan vier Duitse hele triathlons, de Wasserstadtriathlon te Hannover, de Schlosstriathlon te Moritzburg, de Ironman Frankfurt en de Ironman Hamburg. De Nederlandse triathlons zouden daarna aan bod komen. De Frysman (11 juli), de Gelreman (22 augustus) en De Haere Vroomshoop (5 september). In februari kreeg Hans Bosman het nieuws te mogen starten als agegrouper om Nederland te vertegenwoordigen bij het WK te Almere (12 september).
Deze wedstrijd is verschoven naar 2021. Al de overige wedstrijden zijn afgelast met uitzondering van de Ironman Hamburg die zal plaatsvinden op 6 september aanstaande en de Ironman Frankfurt wellicht later in september, to be decided.

Zoals we vorig jaar Hans leerden kennen vindt hij een wedstrijd doen vele malen leuker dan trainen, dus ging Hans in zijn eentje zijn eigen hele doen. Hieronder zijn verhaal over een solotriathlon at home op zaterdag 6 juni 2020.

Ironman/Challenge Nigtevecht
Toen vorig jaar duidelijk werd dat voorlopig geen hele Ironman Maastricht meer werd georganiseerd speelde ik met het idee in Nigtevecht een hele triathlon op touw te zetten teneinde de Triple Dutch te kunnen voltooien. Met de komst van de eerste Gelreman is dat idee overbodig geworden. Nu bijna alle wedstrijden zijn afgelast heb ik het oude plan uit de kast gehaald om dan maar een eigen solowedstrijd te organiseren. Aan wedstrijden beleef ik meer plezier dan aan trainingen.

Route
De route van 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42.195 km hardlopen is beeldschoon en speelt zich af aan de rivieren de Vecht en het Gein, een buitenplaats, het dorp Nigtevecht, Fort Nigtevecht en de Liniebrug. De Liniebrug geeft prachtig uitzicht op de kerktorens van Abcoude, de Amsterdam Arena, de Rembrandttoren, de Garstenmolen, de kerk van Nederhorst en de televisietoren van Hilversum.

Doel en taperen
De bedoeling was aanvankelijk op Koningsdag 27 april 2020 een hele triathlon solo af te leggen. Op dat moment voelde het echter niet goed zo’n 15 uur buiten te sporten. De motivatie om ergens voor te trainen verdwijnt geheel in de maand mei en taper me rot, dat wil zeggen: doe nagenoeg niets, totdat ik eind mei toch besluit thuis een hele triathlon te doen.

Nigtevechts  113 en een strafronde bij brug open
De eerste halve triathlon (113) heeft inmiddels op 31 mei plaatsgevonden in een tijd van 8 uur en 9 minuten. Naar aanleiding van de eerste halve triathlon heb ik “strafronden” toegevoegd aan het parcours. Is de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal open, dan dient een strafronde te worden gefietst/gelopen, net zo lang totdat je over de brug kunt. Het is toegestaan de afstand in mindering te brengen op de af te leggen afstand. Op een drukke watersportdag doet dit wat met je gemoedstoestand en moet goed worden gerekend.

Nigtevechts  226
Op vrijdagavond 5 juni heb ik een pianoconcert van buurman Michiel bijgewoond. Een massage voor de hersenen en een uitstekende voorbereiding voor de dag van morgen. Ik kijk op het weerbericht en dat voorspelt niet veel goeds. Harde wind, regen en de temperatuur geeft in de ochtend vijf graden aan.

Zwemmen
Zo tegen kwart over acht begin ik met zwemmen. Het is gelukkig niet koud, zeker niet in vergelijking met de Celtman. Ik heb er zin aan om voor de eerste keer naar mijn dorp en terug te zwemmen. Elke centimeter van deze weg langs de Vecht ken ik. Wat is het mooi en rustig. Waarom doe ik dit niet vaker? Vanwege de giga-snoeken, de vele jonge vogels in het water of dat er af en toe een lijk wordt opgevist? Weg met deze negatieve gedachten maar opeens voel ik wat tegen mijn zij aan duwen en schrik me rot. Ik kijk naar achter en zie dat het mijn oranje zwemboei is. Zwemtijd: 1:51 uur. Tijd wisselzone: 16 minuten.

Fietsen
Fietsen begint lekker. Een lekkere hagelbui aan de rivier de Gein. Geen weldaad voor de blote huid. Ik krijg het idee dat deze hagelbui me volgt. Voor niks, achter niks, alleen boven de eenzame fietser een hagelbui. Maak een tussenstop in de wisselzone- dat wil zeggen de keuken waar alle voeding ligt- en begin te vloeken. Waar liggen de appelkoeken? In de koektrommel krijg ik als antwoord.

De tweede helft is zwaar mede vanwege de wind en regen. Voel me verkleumd en besluit thuis te gaan douchen. Fietstijd: 8:09 uur. Tijd wisselzone 26 minuten.

Lopen
Heb getwijfeld over het douchen aangezien je dan de vermoeidheid meteen voelt, doch ik begin opgewarmd en hoentjesfris aan het hardlopen. Zelf de Liniebrug voelt niet als Zombie-Hill of de Sint Pietersberg. De tweede helft is echter loeizwaar en de benen voelen als beton. Asjeblieft niet weer die Liniebrug op. Als racedirecteur heb ik als tijdslimiet vastgesteld 17 uur, mede gelet op de uitkomst van de halve triathlon en de verhoogde mentale weerbaarheid. Dit gaat net lukken.

Lopen: 6:05 uur. Eindtijd totaal: 16:46:01 uur.

Finish
Voor de laatste meters verwijs ik naar het nachtelijke filmpje met deskundig en bloedstollend commentaar van de buren.

 

Conclusie
Deze vorm van sportbeoefening is meer ontspannen en je geniet nog meer van je eigen omgeving dan bij een gewone wedstrijd. Aan de andere kant ben je minder scherp omdat de adrenaline wat minder door de aderen giert. De mentale belasting deze afstanden in je thuisomgeving af te leggen in je ééntje is hoger dan bij een georganiseerde wedstrijd.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

2 thoughts on “Ironman/Challenge Nigtevecht; Hans Bosman – solo een hele triathlon afgelopen weekend.

 • 12/06/2020 om 06:26
  Permalink

  Goedemorgen heer Bosman, beste Hans, wat een heerlijk initiatief en prachtig verwoord! Je zou bijna mee willen doen.
  Succes met de voortgang en blijf schrijven.
  Groeten,
  Andre en Maria van Regteren

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.