In Guernsey mochten ze weer; ’trainingsbeest’ Bosman; Wuustwezel; Adrians giga-duathlon – WTJ 1543

MAANDAG/DINSDAG – De corona-effecten van de drukte op Hemelvaartsdag zijn twee weken later te verwaarlozen lees ik. Dat zegt natuurlijk niks over nieuwe uitbraken, maar geeft wel aan dat we ook niet te snel in een kramp moeten schieten als soms op plaatsen in Nederland de social distancing niet vol te houden is. Benieuwd of we over anderhalve week ook hetzelfde kunnen concluderen als nawee van de demonstraties. Laten we overigens ook niet te vroeg juichen.

De overgang naar het nieuwe normaal maken we met de kennis van nu. Voortschrijdend inzicht kan zowel tot strengere als soepeler maatregelen leiden. We hopen uiteraard op het laatste, al zal er altijd een tijdperk vóór en een tijdperk ná corona blijven.

De wereldprimeur van Guernsey

Op een eiland als Guernsey in Het Kanaal bijvoorbeeld benaderen ze COVID-19 net even anders dan op het vasteland. Guernsey is al ruim een maand coronavrij en dat gaf aanleiding om sommige sporten weer voorzichtig op te starten. Afgelopen zondag was de triathlon aan de beurt. We troffen wat beeldmateriaal aan van ongekend sportplezier. Wat moet dat bevrijdend zijn geweest om weer in wedstrijdverband het open water in te springen, met de fiets over het eiland te scheuren en als een malle de loopkilometers af te leggen.

Andy Dovey Photography

 

Twee wedstrijden met elk zes waves van vijf tot zes atleten. De eerste (in tijd snelste) race werd gewonnen door James  Travers en Magda Murphy. De tweede race ging naar Ross Yeates en Serena Ace Hopkins. De ‘wereldprimeur’ haalde uiteraard groot de pers van Guernsey, getuige het twee paginagrote verhaal. Volgende wedstrijden op Guernsey zijn al in de maak, al zijn ze dan nog wel uitsluitend voor de eilandbewoners.

Hans Bosman is een bijzonder mens

Hans Bosman heeft geen eiland nodig om een hele triathlon te volbrengen. We schreven het eerder al op Trikipedia: Hans is een bijzonder mens en dat is-t-ie. Wie acht heles in de planning heeft en er zes ziet wegvallen, die moet toch ergens zijn energie kwijt. Omdat Hans nou niet bepaald het schoolvoorbeeld van harde trainer is, plande hij afgelopen weekend dus zijn eigen Ironman. Zijn eindtijd van 16.46.01 uur houdt hem nog altijd binnen de limieten, die Ironman hanteert. Prachtig. Wat ook zo mooi is: zijn verhalen worden door onze lezers ‘gevreten’. Eerder zagen we trouwens ook Kenneth Alting al een hele voltooien, hij had immers de Extreme Triathlon in zijn agenda staan. Die gaat wel door, maar dan in september.

Maar we kunnen al eerder in de buitenlucht van triathlon genieten. En niet alleen op Guernsey. Want Ironman hervat haar wedstrijden op 28 juni met de 70.3 IM van Lubbock, Texas. Op 11 juli is Muncie aan de beurt, op 27 juli Delaware, Ohio. Mits het allemaal wat rustiger is in het land van Trump en co. natuurlijk. De ITU,  waarvan president Marisol Casado het weer een beetje drukker heeft gekregen met vijf nieuwe IOC-commissies, heeft 19 juli de triathlon van Long Beach California nog steeds open staan.

Sterke Peer sterk genoeg voor herstart in Wuustwezel

Op 8 augustus is de tweede in het Chinese Daqing, maar zo ver van huis hoeven we helemaal niet. Want Marc Herremans heeft toestemming van de overheid gekregen om het Sterke Peer Triathlon Festival op die zaterdag onder strakke voorwaarden door te laten gaan. Supporters wordt lastig, maar zestig topatleten kunnen die dag in tijdritvorm aan de bak op deze onvervalste tri-klassieker. De vele fusten bier na afloop – een heilige traditie bij de Sterke Peer – moeten we nog wel een jaartje uitstellen.

Ultrasporter Adrian Kostera snelt van het ene naar het andere record

We sluiten af met nog zo’n bijzondere man: Adrian Kostera. De Limburgse duursporter kan zijn energie gedurende lockdown ook maar moeilijk kwijt. Afgelopen najaar/winter deed hij 100 marathons in 100 dagen en nu was de Poolse/Nederlander al weer bezig met een nieuwe stunt en misschien wel poging om het Guiness Book of Records te halen. Wie ooit een lange aaneengesloten duathlon deed mag het zeggen. Adrian kwam in 77.38.17 uur.

In die 3,5 dag van doordouwen, amper slapen en kilometers vreten kwam de ultra-atleet tot 60 kilometer lopen, 900 kilometer fietsen en 211 kilometer lopen. Da’s toch een keer of vijf Powerman Zofingen. Zijn parcoursen had hij langs rustige gebieden uitgezet, opdat corona niet op de loer kon liggen. Hulde aan Adrian, die aan de finish met een flinke trofee in zijn linkerhand en een rompertje in zijn rechter poseerde. Tegen korte nachten vanaf december is hij inmiddels gewapend….

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.