XTerra Maui uitgesteld; lokale tri’s; zwemmen in Vahalis-bad; zware val Jetze WTJ 1546

ZONDAG – Een paar weken terug werden de eerste veldritten voor de komende winter al afgeblazen, inmiddels worden ook schaatswedstrijden in de ban gedaan. En in onze sport zet nu ook XTerra een kruis door haar wereldkampioenschappen.
In heldere bewoordingen en zonder valse hoop, verklaart XTerra dat op 8 november de risico’s te groot zijn om zoveel nationaliteiten op het eiland bijeen te laten komen veel te groot zijn. De veiligheid van onze deelnemers en medewerkers staat voorop.

 

Vergeten
De zoveelste tegenvaller in een jaar wat we van de ene kant nooit zullen vergeten, maar tegelijkertijd het liefst zo snel mogelijk WILLEN vergeten. Een jaar waarin we heen en weer worden geslingerd door opinies, meningen en stellingen. Een jaar van polarisatie (volgzaam versus opstandig inzake lockdown en RIVM-maatregelen; rassentegenstellingen), waarmee het saamhorigheidsgevoel toch enigszins naar de achtergrond gedrukt wordt. En we begonnen zo positief aan de coronacrisis. Maar ik snap het wel hoor: ook ik snak naar momenten waarop we samen weer iets moois kunnen neerzetten.
Niet te groot denken en zorgen dat er lekker zoveel mogelijk lokale triathlons met deelnemers uit de regio kunnen herstarten. Weinig reizen en zo de risico’s beperkt houden. Triathlon blijft de snelst groeiende sport in ons land, dus moet er in elk stukje Nederland voldoende potentieel zijn om wedstrijdjes te houden. Het is een begin en alles beter dan niets. Want om nou voor eeuwig naar Zwift-koersjes te koekeloeren, nee dat zie ik mezelf niet doen.
Zwemmen in het bad van Ardy

Virtueel zwemmen zien we nog niet veel gebeuren. Iets complexer ook. Wellicht zou het via Ardy Brouwer kunnen. De Culemborger van TZC Vahalis stopte in januari met zijn winkel. Omdat de nieiwe huurders mede door corona de plannen opschoven, bleef het pand leeg en kreeg Ardy het idee zelf een bad te bouwen. Kosten 650 euro.
Samen met Brouwer senior en junior legde hij het trainingsbad in tien dagen aan. 20 meter lang, 2 meter breed en 80 centimeter diep. De bodem en zijwanden zijn van landbouwplastic . Triatleet Cees Verbeek leverde filter en warmtepomp en daar was het Vahalis-bad.

Iedereen die graag wilde zwemmen werd aandeelhouder. Op enig moment telde Brouwers bad al dertig atleten waaronder veel Vahalis atleten, maar ook Jorik van Egdom. Inmiddels wordt het volgens Ardy vanwege de buitenmogelijkheden wel rustiger, maar sta er niet van te kijken als straks de debutanten in de eredivisie Teamcompetitie bij de eersten uit het water komen. Het team had trouwens versterking gekregen van Joep Staps en oud-wielrenner Kevin Boon. Verder maken Jeroen Velders, Tijmen Kooij, Bram Visser, Benny Mulder, Rutger Sloof en Ardy zelf deel uit van de Betuwse formatie die onder leiding staat van trainer Cees Verbeek.
Zware val Jetze houdt hem deze zomer uit de running

Mooie plannen had ook Jetze Plat. Maar hij moet ze even parkeren. ’s Werelds snelste paratriatleet gaat geen avontuur uit de weg, dus ook niet zijn twee grote passie: motorcrossen.  Vorige week woensdag was Jetze weer even lekker het hoofd aan het leeg maken met de crossmotor tot hij ten val kwam. Daarbij liep hij een zware hersenschudding en een scheurtje in zijn nekwervel op. Pas een paar dagen later is Jetze vanuit zijn thuisbed in staat om de wereld deelgenoot te maken van zijn noodgedwongen rustperiode.
Zes weken nekkraag is wat de topsporter te wachten staat. Gelukkig is Jetze de man er niet naar om daar lang over de somberen. ,,Het is even doorbijten, trainingsstages gaan niet door, kwestie van alles opnieuw opbouwen.’’ Een geluk bij een ongeluk: de Paralympics zijn pas over 435 dagen. En dan staat de geweldenaar ongetwijfeld weer klaar voor een titelprolongatie!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.