Maya 5e in Super League; Belgen hervatten al op 11 juli en Nederland?; Rachel; Rani en Wouter – WTJ 1547

DINSDAG – Hemelvaartsdrukte….check. Damdemonstratie…check. Triathlon Guernsey…check. Afgaande op het na-ijleffect waar zij-die-er-voor-doorgeleerd-hebben rekening mee hielden, is de corona-piek geweken en leveren incidentele druktes geen hogere besmettingsgraad op. Het blijft hypothetisch misschien, maar ik haal toch de vraag nog maar een keer terug: kunnen evenementen al eerder dan 1 september?

Met een schuin oog kijk ik naar onze zuiderburen, hier amper tien kilometer vandaan. De Belgen hebben een straffe lockdown achter de rug (alleen voor boodschappen mochten ze hun kot uit), maar nu die is opgeheven komt het leven meteen goed op gang. Gisteren stonden hier de burgemeesters van de grensgemeenten Roosendaal en Essen de hekken los te maken, die wekenlang een soort ijzeren gordijn vormden tussen NL en B.

Willebroek krijgt de primeur

Nu ook in België het leven weer op gang komt, gaat dat in versneld tempo. Horeca, sportevenementen en meer zaken maken een op het oog ‘gewonere’ come-back dan de aarzelende herstart in ons land. Het bewijs? Op 11 juli wordt de eerste echte triathlon gehouden. In Willebroek (mooie naam). De triathlon telt meteen mee voor de Teamcompetitie, die dit jaar alsnog doorgaat met ook wedstrijden in Viersel op 29 augustus, Lille op 26 september en Doornik 4 oktober waar ook het Belgisch kampioenschap voor teams wordt gehouden.

Die laatste drie wedstrijden liggen in de lijn der verwachting. Eind augustus verwachten we immers dat ook in ons land weer de eerste echte triathlons op gang komen. Voor een aantal organisaties komt die langdurige onzekerheid en mogelijk groen licht in september echter te laat. De voorbereidingen vergen nogal wat van een organisatie en dan kun je niet nog tot ver deze zomer in onzekerheid blijven.

Almere en Spijkenisse bij ons?

Als we alles een beetje overzien, dan zijn Almere en Spijkenisse op 12 september de eerste wedstrijden. Spijkenisse doet er alles aan om de 35e (en laatste!) triathlon door te laten gaan, voor Challenge Almere geldt dat natuurlijk ook. Niet met alle wedstrijden uit het WK Multi Sport, maar hopelijk wel met de hele op zaterdag. Surhuisterveen (Feanster 40) probeert het op 13 september.

Daar staat tegenover dat in de eerste twee septemberweekends Herkingen, Vroomshoop. Apeldoorn, Amersfoort, Abbekerk, Witmarsum, Eibergen, Weesp en Zwolle de handdoek in de ring hebben moeten werpen. Veel organisaties motiveren de annulering met het feit dat de anderhalvemeter-regel moeilijk te handhaven is, maar ook de onzekerheid of gemeenten wel vergunningen verlenen voor de evenement. Dat laatste is een interessante. Organisaties, die wel doorgaan met de voorbereidingen, missen waarschijnlijk nog dat definitieve groene licht van de lokale overheid. Ook daar kleven dus risico’s aan, want technisch heb je het misschien allemaal goed voor elkaar maar je bent ook afhankelijk van derden.

Hoe dan ook, hopelijk zien we de meeste organisaties volgend jaar allemaal in goede gezondheid terug. In het weekend van 18 en 19 september staan gelukkig het uitgestelde Long Course Weekend Beesel, de triathlon van Roermond (NK jeugd/junioren), Alphen aan den Rijn en Xterra Ameland nog in de planning. De laatste hakt op 1 juli de knoop door. In het laatste weekend van september houden we de Bosbaan triathlon van de TRI Hard Series en de Brabant triathlon in Helmond nog op de been. En een week later is nog altijd de 70.3 Ironman West-Friesland in beeld. En waarom niet: eerste weekend oktober. Dan moeten we toch al weer heel wat wijzer zijn over de ‘toestand op dit aardbolleke’.

Rachel ook snel

Nog wat actieve sportberichten. Als bruidegom Richard Murray hard kan lopen over 3 kilometer, dan moet bruid Rachel Klamer dat ook kunnen. Met pa ernaast op de fiets, kwam Rachel langzaam in haar ritme. Toen ze voor het echie moest, rolde er een ijzersterke 9.30 minuten uit. Zo’n tijd zou tot in 1971 een wereld besttijd opleveren. Inmiddels weten we dat onze eigen Sifan Hassan het Europees record vorig jaar aanscherpte tot een onwaarschijnlijk snelle 8.18,5 minuten.

Ook Maya Kingma en Rani Skrabanja denderden afgelopen weken over het wegdek. Het tweetal stelde zich een rappe vijf kilometer ten doel. Dat lukte grandioos: Maya kwma tot 16.40 minuten en ook Rani dook onder de 17 met 16.55 minuten.

Hans weer een hele

Hans Bosman plakte er nog maar een hele aan vast. Bij gebrek aan wedstrijden acteert de notaris in eigen omgeving. Dit keer gewoon in zijn eigen dorp Nigtevecht. The Last Man Standing, die niet van trainen houdt is eigenlijk op deze manier meer dan ooit aan het trainen. Nou ja, hij maakt er solowedstrijdjes van. Tussen de juridische adviezen door waarschijnlijk…

 

 

Hoe is het met Wouter?

Regelmatig houden we contact met triatleten waar het wat stilletjes is. Bijvoorbeeld bij Wouter Duinisveld. Hij behoort tot de risicogroep immers, zijn leven speelt zich voornamelijk thuis af. ,,Ik kan gelukkig buiten sporten, dat doe ik meestal alleen. Het virus blijft een bedreiging helaas. Ik moet zorgen fit te blijven en het niet oplopen. Het is wachten op een vaccin voordat mij leven er weer normaal uitziet, vrees ik.’’

Intussen zit Wouter echt niet stil, want hij doet net als vele Nederlanders mee aan de Hart Challenge van de Hartstichting. Wouter legt het ons uit. ,,Het is een actie om mensen in beweging te krijgen gedurende de corona. Mensen kunnen zelf een challenge aanmaken of zich abonneren op challenges van anderen. Dan ontvangen ze vijf dagen achter elkaar per SMS een Challenge. Daarnaast wordt geld ingezameld voor onderzoek van hartziekten en corona.’’

We kwamen al 250 km. fietsen, 1000 x trampolinespringen, elke ochtend yoga en van Ijmuiden naar Hoek van Holland lopen tegen. Maar Wouter zou Wouter niet zijn als hij geen Duathlon Challenge aanging. Wij wensen hem en iedereen, die mee doet veel succes. Sluit je aan, kijk op de website challenge.hartstichting.nl

Maya in Zwift-race dinsdag ijzersterk vijfde

Tenslotte nog een keer Maya Kingma, want behalve een snelle vijf km. ging ze ook als een ‘beest’ tekeer tijdens de Super League Zwift race op dinsdagavond. ,,Ik kreeg een uitnodiging. Het leek me supergaaf om te doen al had ik geen enkele Zwift-ervaring. Snel aangemeld, de briefing vrijdagavond via Teams gevolgd en zaterdag een account aangemaakt en het parcours verkend.’’

Als een snelle leerling verdiepte Maya zich eerst in de Zwift-races, waarbij ze snel merkte dat het zeer zwaar zou worden. ,,Ik voelde de wedstrijdspanning trouwens echt wel, net als bij een gewone race. Dat was tof om te ervaren, omdat ik in heel 2020 nog geen wedstrijd gehad heb. Gezonde zenuwen bij de start en ook prima vertrokken. Ik wist dat het belangrijk was hier niet gelost te worden. De eerste stukken waren echt afzien, flinke hoge wattages nodig om bij te blijven.’’

Het was een puntenkoers, dus Maya moest alert blijven fietsen. ,,Ik ging diep om vooraan te kunnen rijden. Wat een power heeft die Lucy Charles trouwens. Gaaf om daarna in de kopgroep te zitten met haar, Emma Pallant en Sophie Coldwell. Koste wat kost wilde ik bij blijven, dat lukte tot halverwege de laatste ronde. De kop reed weg en Sophie, Lucy Hall en ik vochten het daarachter uit. Punten zijn er alleen voor de top 5 bij sprints en finish, dus ik moest een van de dames achter me laten. Vlak voor de finish reed Sophie weg, ik gaf alles om mee te kunnen, maar was net te laat. Een wijze les voor volgende keer. Superblij met deze vijfde plek tussen de toppers in zowel reallife als op Zwift. Toffe race.” Lucy Charles won, Emma Pallant werd tweede en de Braziliaanse Luisa Baptista derde.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.