Het is de triathlonweek van Holten en dat voel je…hoe dan ook – WTJ 1548

DONDERDAG – Als er één wedstrijd is waar Ruud en ik ons altijd op verheugen, dan is het Holten wel. Sfeerproevers als we zijn, strijken we meestal al een paar dagen eerder op de Sallandse Heuvelrug neer. In het centrum is het vanaf maandag tot aan de grote dag één grote opbouw. Het lijkt wel of er ieder jaar meer wordt weg gezet op de Kalfstermansweide (voorheen op de kleinere Smidsbelt).

 

Publiek en after-parties laten zich moeilijk regisseren. Er zijn triathlons met topbezettingen, waar meer dranghekken dan toeschouwers staan. Er zijn ook recreatieve driekampen, waar het hele dorp uitloopt juist omdat de lokale bakker en slager om de hoek mee doen. Holten heeft als één der weinige wedstrijden van alle twee wat

.

Climax


Natuurlijk, graag zouden Martin en Hendri zien dat het tijdens de ETU-Cup races ook al drukker wordt op de tribunes. Maar in de apotheose van de Holtense kampioenschappen komt het altijd weer goed. Er wordt echt naar een climax toegewerkt, waar het bij andere evenementen helaas als een nachtkaars uitgaat. Als dan ook nog eens na de laatste huldiging de hekkensleppers in no time (record staat op 4.46 minuten!) het finishterrein ombouwen tot feestplein, ja dan kan de dag al niet meer stuk.

 

 

Terugkijkend op bijna 40 jaar speakeren (Oranjeloop 30 april 1981 was mijn eerste, Ruud bleef nog eventjes sporten en sloot toen ook aan) blijven de herinneringen aan Holten het langst hangen. Ook al omdat we hier na de laatste binnenkomer nooit braafjes huiswaarts reden. Bovendien is het een jarenlange traditie om ‘Holten bij herfst’ mee te maken. Ik hoor trouwens van veel triatleten dat ze buiten het seizoen het schitterende Salland nog eens opzoeken.

 

Holten-herinneringen op TV en Social Media

En Holten zou Holten niet zijn als er ondanks de afgelasting toch niet een zweempje triathlon in het dorp rondhangt. Met RTV Oost is een deal gesloten om in de nieuwsuitzendingen aandacht te schenken aan de klassieker. Dat gebeurt in gesprekken met onder meer Rachel Klamer en Richard Murray, burgemeester Arco Hofland en voorzitter Martin Pieters. Verder terugblikken op de 35 voorgaande edities. Verder worden de social mediakanalen gebruikt om het triathlongevoel toch vast te houden om zo met extra energie richting 2021 te gaan. De stichting deelde aan alle 900 vrijwilligers een tegoedbon uit voor vier heerlijke tompoucen bij de ongeëvenaard Echte Bakker Nijkamp te Holten. Ik mag daar graag 185 voor rijden. 😉

 

Als Trikipedia doen we ook een duit in het Holten-zakje. Dat doen we met de erelijst en met een aantal foto’s uit het omvangrijke TriHo-archief. Veel plezier ermee. Enne…mochten jullie zaterdagnacht een eenzame man met een bezem het Smidsbelt zien opvegen. Weet dan dat het een melancholieke speaker kan zijn…

 

Erelijst 35 jaar Triathlon Holten
1985: Dinant Henning – Gerda Woestenenk
1986: Rob Olthof – Karin van Veen
1987: Mark Pessink – Monique Wassing
1988: Mark Pessink – Hyli Wiersma
1989: Eimert Venderbosch – Wilma Luggenhorst
1990: Eimert Venderbosch – Wilma Luggenhorst
1991: Henri Kiens – Wieke Hoogzaad
1992: Henri Kiens – Wieke Hoogzaad
1993: Eimert Venderbosch – Bianca van Woesik (Aus)
1994: Eimert Venderbosch – Bianca van Dijk
1995: Dennis Looze – Wieke Hoogzaad
1996: Guido Gosselink – Lucienne Groenendijk
1997: Guido Gosselink – Christine de Wit
1998: Peter Robertson (Aus) – Tracy Hargreaves (Aus)
1999: Martin Krnavek (Cze) – Tracy Hargreaves (Aus)
2000: Eric van der Linden – Kathleen Smet (Bel)
2001: Eric van der Linden – Wieke Hoogzaad
2002: Eric van der Linden – Tracy Hargreaves
2003: Dmitri Graag (Kaz) – Julie Dibens (Gbr)
2004: Eric van der Linden – Ricarda Lisk (Dui)
2005: Andrew Johns (Gbr) – Helen Lawrence (Gbr)
2006: Andrey Gluschenko (Oek) – Mariana Ohata (Bra)
Junior Cup:  Sven Strijk – Jolien Lewyllie (Bel)
2007: Igor Sisoev (Rus) – Lenka Zemanova (Cze)
Junior Cup: Willem Brems (Bel) – Maaike Caelers
2008: Jonathan Zipf (Dui) – Radka Vodickova (Cze)
Junior Cup: Thomas Bishop (Gbr) – Monika Orazem (Slo)
2009 (EK): Javier Gomez (Spa) – Nicola Spirig (Zwi)
EK Junioren: Jonathan Brownlee (Gbr) – Emmie Charayron (Fra)
Junior Cup: Andreas Snitkjaer (Den) – Ashley Stienen
2010: Ivan Tutukin (Rus) – Erin Densham (Aus)
Stephan van Thiel – Maaike Caelers
2011: Mitchell Robins (Aus) – Rachel Klamer
Junior Cup: Raphael Montoya (Fra) – Lucy Hall (Gbr)
2012: Gregor Buchholz (Dui) – Rachel Klamer
Junior Cup: Wian Sullwald (Rsa) – Ivana Kuriackova (Cze)
2013: Declan Wilson (Aus) – Danne Boterenbrood
EK U23: Florian Salvisberg (Zwi) – Lois Rosindale (Gbr)
2014: Dmitry Polyanskiy (Rus) – Rachel Klamer
Junior Cup: Bence Biszak (Hon) – Margot Garabedian (Fra)
2015: Aurelien Lebrun (Fra) – Rachel Klamer
Junior Cup: Gustav Iden (Noo) – Taylor Knibb (USA)
2016: Raphael Montoya (Fra) – Yuliya Yelistratova (Oek)
Junior Cup: Samuel Dickinson (Gbr) – Olivia Mathias (Gbr)
2017: Richard Murray (Rsa) – Rachel Klamer
Junior Cup: Callum McClusky (Aus) – Sif Bendix Madsen (Den)
2018: Ignacio Gonzalez Garcia (Spa) – Rachel Klamer
Junior Cup: Matthew Willis (Gbr) – Kristina Jesenska (Svk)
2019: Lasse Nygaard-Priester (Den) – Lisa Tertsch (Dui)
Junior Cup: Lorcan Redmond (Aus) – Jessica Fullagar (Fra)
2021: ????

 

 

Meest succesvol in Holten is dus Rachel Klamer met zes overwinningen. Vier zeges waren er voor zowel Eimert Venderbosch en Eric van der Linden, de meest succesvolle mannen. 45 keer was een Nederlander laureaat, de Britten volgen met tien zeges en daarna Australië met negen, Frankrijk met zes, Duitsland en Tsjechië met vier. De winnaars komen uit twintig verschillende landen. Tussen 1985 en 2019 deden  zo’n 30.000 triatleten afkomstig uit 52 landen mee.
Ook in deze Coronatijd wensen wij vanuit Zuid-West Nederland iedereen in Holten een prettig weekend toe!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.