Terug naar 20 augustus 1985: de eerste keer triathlon Holten: de gestolen fiets op Borkeld – WTJ 1550

ZATERDAG – We blijven nog even in de Holten-nostalgie hangen. De allereerste wedstrijd bijvoorbeeld. Via de krantenarchieven kwamen we het eerste artikel daarover tegen. We maken er een gedeeltelijke transcriptie van (ook al omdat het via scan wellicht niet goed leesbaar is). Bedenk dat de journalistiek in 1985 nog ietwat anders te werk ging en ook dat triathlon nog iets nieuws was. Moeilijk te spellen woord ook….. Het gaat over bloemen bij de finish, tijd verknoeien bij het verkleden en een gestolen fiets bij de boeren van Borkeld….

Henk Stevens beste Holtenaar
Wisselbeker triathlon voor D. Henning

Thriathlon, het nieuwste fenomeen op het gebied van duursport, fysiologisch gezien heel erg zwaar door de smeltkroes van drie sporten, zwemmen fietsen en hardlopen, die weinig met elkaar te maken hebben.

In en om recreatiebad Twenhaarsveld was afgelopen zaterdag een achtste triathlon (500 m. zwemmen, 22,5 km. fietsen, 5 km. hardlopen) en een kwart triathlon (1000 m. zwemmen, 45 km. fietsen en 10 km. hardlopen).

Om half tien loste burgemeester Van Rappard het startschot voor de eerste groep zwemmers. De laatste groep, er werd in vier groepen gestart, werd om elf uur het water ingestuurd. De achtste wedstrijd telde 16 deelnemers, waaronder als enige vrouw Annemarie Ophof, die bij voorbaat zeker was van de bloemen als ze de finish maar haalde. Bij het zwemmen kwam ze zelfs als vierde uit het water, maar bij het verkleden verknoeide ze veel tijd, anders had ze zeker hoger geëindigd als 16e in 1 uur 47.59 min. Maar enige en eerste vrouw bleef zij. Bij de mannen was H. Zuurveld uit Raalte oppermachtig. Zijn eindtijd was 1 uur 17.11 min. Atleet Dinant Schippers was met een 2e plaats in 1 uur 20.29 min. de beste Holtenaar. Teun Hofman behaalde een derde plaats in 1 uur 23.41 min, ondanks pech bij het fietsen wat hij op zijn manier oploste: sinds zaterdag zette alle boeren op de Borkeld hun fiets op slot.

De prestaties van de overige Holtenaren: 4.J. Teeselink; 7.G. Stevens; 8.J. Wieldraayer; 9.B. Knapen; 10.E. Ijspeerd; 11.B. Beldman.

De meeste belangstelling ging uit naar de kwart triathlon met ruim vijftig deelnemers. Snelste vrouw was hier G. Woestenenk uit Laren. Haar eindtijd was 3 uur 02.28 min goed voor een 36e plaats. Janny Oolbekkink uit Holten was tweede in 3 uur 13.17 min., een 42e plaats.

Bij de mannen was D. Henning uit Raalte de snelste. Zijn tijd was 2 uur 30.22 min. Uit handen van voorzitter J. Groeneveld van de Holtense sportcommissie ontving hij de wisselbeker. J. Nikkels uit Wilp werd tweede in 2 uur 31.35 min en J. Van de Kamp uit Arnhem werd derde in 2 uur 32.07 min. Henk Stevens uit Dijkerhoek was de beste Holtenaar, wat hem een fraaie beker opleverde, beschikbaar gesteld door Boks-Oolbekkink. In totaal werd hij 10e in 2 uur 37.19 min. Henk, die zijn vierde kwart-triathlon van dit seizoen afwerkte, legde de basis bij het zwemmen en presteerde regelmatig op de andere onderdelen. Marinus Baltus werd 11e in 2 uur 37.36 min. De SV Holten-atleet die debuteerde in de triathlon haalde niet genoeg winst bij het hardlopen en bleef steken op 17 seconden achter Henk Stevens. Ervaren triathlonatleten als Dirk Hoekman (14e) en Gerard Beldman (18e) konden zich niet mengen in de om de beste Holtenaar. De overigen Holtenaren kwamen als volgt binnen: 19.Chris Offringa; 20.Henri ten Brinke; 23.M. Kers; 27.Henk Mellink; 28.Han Muizebelt; 32.E. Roelvink; 34.Egbert Jansen; 38.Martie Jansen; 39.Wim Beldman 3.03.49 uur.

++++++++++++++++

Tot zover het krantenbericht in het Holtens Nieuwsblad van 22 augustus 1985. Een fraai stukje historie met de namen van alle Holtense triathlonpioniers vermeld. D. Henning is Dinant. Hij is nog steeds een verdienstelijk hardloper (masters 60). G. Woestenenk is Gerda. J. Nikkels was Jan Nikkels, naamgenoot (en familie?) van de eerste speaker bij de triathlon van Holten. Arnhemmer J. Van de Kamp is Jan van de Kamp in de jaren 80/90 een van ’s lands beste masters in de sport. En natuurlijk kennen we ook de legendarische Marinus Baltus, vader van Carlos, helaas in later jaren een leven vol tragiek. Inmiddels is Marinus overleden. Verder Henri ten Brinke, pa van Pim en Han Muizebelt, nog zo’n man van het eerste uur. In het artikel niet genoemd, maar initiatiefnemer van de eerste triathlon Holten was toenmalig badmeester Peter Corstanje. Binnen de organisatie toen ook al betrokken: Hendri Markvoort en Wim van Oijen.

Henri ten Brinke

Maar waar het meest nieuwsgierig naar zijn is een antwoord op de vraag of de boer op Borkeld ooit nog zijn fiets van Teun Hofman heeft terug gekregen? Holtenaren weten vast hoe dat is afgelopen….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Terug naar 20 augustus 1985: de eerste keer triathlon Holten: de gestolen fiets op Borkeld – WTJ 1550

  • 21/06/2020 om 20:37
    Permalink

    Jan Nikkels is de zoon van mijn buurvrouw in Wilp. Hij is nog steeds enthousiast fietser. Zijn zoon Melle was vrij ongetraind maar toch snel in de achtste triathlon van Eibergen in 2018. Zelf deed hij daar nog mee in een trio met een andere zoon en dochter. Team Jan Nikkels werd toen 2e. Jong geleerd is oud gedaan!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.