Alternatieve triathlons Oud Gastel, Challenge, TeamUnltd; Geert; Afscheid Martin – WTJ 1554

 

DONDERDAG – Met de verdere versoepeling van maatregelen zou ik bijna zeggen: kom maar op vanavond met die jeugdtriathlon in Oud Gastel. Kinderen waren toch al nauwelijks vatbaar voor het Corona-virus, buitensporten is gezond en het aantal deelnemers blijft doorgaans onder de honderd. Maar het is al te naïef om plots vanuit niks een evenement neer te zetten. We mogen dan alle routine (36 jaar organiseren) in huis hebben, enkele weken voorbereiding zijn onontbeerlijk om een triathlon goed aan te kunnen bieden.

Nog afgezien van de vergunningen dus, waarover premier Rutte al zei dat het met de versoepeling van 1 juli toch minstens tot medio augustus zal duren vooraleer er weer evenementen kunnen. Maar goed, lange tijd dachten we dat pas vanaf september de boel weer een beetje op gang kon komen. Als Oud Gastel zijn we er voor dit jaar niet mee geholpen. Morgen plaatsen we hier – net als vorige week Holten en Rosmalen – een beknopt overzicht van de West-Brabant/Verwer&Janssentriathlon triathlon. Dat zal nog niet meevallen, want over mijn thuiswedstrijd zou ik boekenkasten vol kunnen schrijven. Maar dat is iets voor als mijn baas me niet meer nodig heeft….

Geert doet rondje Spanbroek

Intussen ontstaan overal alternatieve triathlons. Dat begon eerst in de eigen tuin, later een blokje om in de wijk en nu worden ook de parcoursen van bekende races al aangedaan. Zo leefden vorige week Franciska Schutter, Sylvia van Breda, Klaas en Yanni Zwaagman, Harm-Jan Stuut en Erik-Jan Thalen zich uit op het parcours van Challenge Almere-Amsterdam. Zo gaat Geert Schipper zondag een eigen halve triathlon doen in het haventje van Spanbroek, elf rondjes handbiken rondom het Berkmeer en dan nog een halve marathon wheelen. De wethouder stuurt hem om 8 uur op pad, supporters zijn welkom bij z’n finish rond 11.30 uur. Voor Geert het alternatief nu hij zijn overwinning van vorig jaar op de 70.3 Ironman West-Friesland niet kan prolongeren.

Team Unltd virtuele sprint

In het Rijnmond gebied gaat TeamUnltd een virtuele social distance sprint triathlon houden. Ieder op eigen terrein. Een aantal teamleden gaan een onderlinge strijd tegen elkaar uitvechten, zoals Jorieke versus Sophie en bij de mannen Christiaan, Tijm en Alejandro. Met vriend Joris doet Jorieke nog mee als team. Daar komen ook team Andrea (met Nelleke) en team Erik (met Dennis) in uit. En verder Leonie/Marcel en Hans/Sebastiaan. Teamcaptain Olaf Brouwers ritselt nog een loper en dan kan ook TeamUnltd zondag helemaal los gaan. Succes en vooral veel plezier!

TOGA in Gastel op gekke dag

En in Oud Gastel gaat de TOGA-groep op kleine schaal en met voldoende afstand van elkaar een mini-triathlon afleggen. Allemaal om toch die – gelukkig – onuitroeibare triathlonkoorts enigszins te temmen. Ik kan ze geen ongelijk geven. Als organisatie lopen we dezer dagen ook een beetje met onze ziel onder de arm. Gelukkig kunnen we op afstand beetje meekijken met de sportieve verrichtingen en treffen we elkaar in de buitenlucht zaterdag toch onder het genot van een hapje en een drankje. Maar het zal hoe dan ook een gekke dag worden.

Martin raakt triathlonvirus nooit meer kwijt

Een bijzondere week maakte ook Martin Breedijk door. Martin is prachtvoorbeeld van een sportman, die na z’n carrière graag wat terugdoet voor alle jaren waarin anderen het hem mogelijk maakten zij sport te bedrijven. Niet alleen is hij NTB-bestuurder, hij maakt ook deel uit van het Executive Board van de ETU. Alle ballen hoog houden, lukt op den duur niet meer. Martin is immers ook nog actief triatleet.

Hij stopt nu wel als NTB-bestuurslid. Deze week was hij bij de laatste Triathlonraad-vergadering, die gelukkig weer een fysiek kon op weliswaar anderhalve meter van elkaar. NTB-voorzitter Wim van Oijen hield een afscheidsspeech en benoemde Martijn tot lid van verdienste bij de bond. Dat is mooi, want daarmee zijn we collega’s geworden. Ruud en ik ontvingen het speldje een aantal jaren geleden uit handen van toenmalig voorzitter Henk van Lint (inmiddels ook erevoorzitter NTB). Mooi was dat de familie Breedijk erbij aanwezig kon zijn. In zijn dankwoord zei Martin veel geleerd te hebben en zijn best gedaan om ‘onze mooie sportfamilie te helpen groeien, verbeteren en verbreiden. Ik blijf actief op vele vlakken waaronder het ETU-bestuur. Maar bovenal blijf ik triatleet in hart en nieren, dat virus zal ik nooit meer kwijtraken denk.’’

Groen licht, de paus en rondhangen

Mooie kwinkslag naar de actualiteit Martin. Tegelijkertijd maakte hij trouwens melding dat er groen licht is voor het EK in Tartu in augustus. Challenge liet weten dat er groen licht is voor Davos eind augustus en zo zien we steeds meer stoplichten op groen springen. Goede zaak.

Uit een goed hart komt ook het bericht dat paus Franciscus de zwaar gewonde paratriateet Alex Zanardi per brief een hart onder de riem steekt. Nooit gedacht dat de hoogste katholiek nog eens deze rubriek zou halen. In zijn brief schrijft hij dat Alessandro Zanardi een inspiratie is voor velen. Vanuit Vaticaanstad laat hij weten te bidden voor Zanardi en zijn familie. Laten we inderdaad hopen dat de onfortuinlijke Italiaan er doorheen komt.

Zo, nu ga ik maar een beetje rondhangen op het triathlonparcours, waar normaal gesproken vanavond die geweldige jeugdtriathlon zou plaats hebben. Het zal geen gemakkelijk weekend worden, dat kan ik je wel vertellen.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.