Laatste rustig weekend?; Oranje-selectie naar EK Tartu; Quinty doet haar verhaal – WTJ 1555

VRIJDAG – Wordt dit het laatste weekend zonder wedstrijden/wedstrijdjes? Mogelijk dat er volgende week hier en daar op de aardbol al triathlons zijn, al zal het allemaal in Corona-stand zijn. Voor de komende dagen moeten niet alleen wij in Oud Gastel, maar ook de mensen van Westfriesland Events, de organisatoren van de triathlons Stiens, Zeewolde, Leidschendam, Gendt, Wychen en Gorinchem knarsetandend toezien hoe er nergens een dranghek staat, nergens een finishlijn ligt en nergens die spanning van met zijn allen het water in.

Dranghekken. Daar had Hoorn er vorig jaar genoeg van. Bij de eerste editie lag het fietsparcours dwars door Hoorn en daarmee was de stad urenlang afgesloten. Dat gebeurt niet meer. Het evenement is iets meer uit het hartje van Hoorn gehaald. Zwemmen in de haven en zo het Markermeer in tot aan het Julianapark en daar kunnen de fietsers meteen de dijk op richting de andere dorpen uit de gemeente zoals Medemblik en Stedebroec. De finish ligt aan de Oude Doelenkade, nog altijd lekker centraal in de stad. West-Friesland gaat dus over exact 100 dagen op herhaling. In het weekend van de 2, 3 en 4 oktober beleeft de 70.3 Ironman haar vuurdoop na vorig jaar een 5150 triathlon. Toen met 1200 deelnemers, nu waren aanvankelijk 2300 triatleten uit 46 landen ingeschreven. Dat aantal lijkt door de onzekerheid wel te hoog gegrepen, maar het zou toch mooi zijn als we het grotendeels verloren seizoen nog met een knaller uit kunnen luiden.

Negen Nederlandse wedstrijden stonden gepland, het aantal grote internationale races liep dit laatste juniweekend op tot wel 25. World Series Montreal, WK studenten in Hongarije, EK halve Walchsee, EK Ironman Frankfurt en naast Hoorn nog eens vier 70.3 Ironmans. Het is nog even volhouden en op een houtje bijten vooraleer we weer mogen.

Tartu en Hamburg zijn in beeld bij de NTB

De versoepeling heeft ook bij de NTB wat teweeg gebracht. Besloten is om toch een selectie naar het EK in Tartu Estland te sturen van 28 tot en met 30 augustus. Atleten mogen zelf besluiten wat ze doen. Quinty Schoens heeft lang gewikt en besloten te gaan, mits het doorgaat. Mocht het WK Hamburg nog in beeld zijn, dan gaat ook daar een Nederlands team heen. ,,Maar in Duitsland zijn evenementen vooralsnog verboden’’, zegt Adrie Berk.

De bond heeft zich laten bijpraten door medisch specialisten, waarop gezegd is dat er toch Oranje naar het EK Tartu kan. Dat was aanvankelijk anders. Vliegtuigen zag technisch directeur Adrie Berk niet zitten. ,,Maar met de beperkte risico’s denken we te kunnen vliegen. Atleten gingen altijd al met mondkapjes en de transfers doen we met privévervoer. Als het lukt huren we een huis. Buiten Europa naar wereldbekers doen de selectieleden vooralsnog niet.

Mooi hoe Quinty in topvorm blijft, gretig voor races

Trikipedia sprak met Quinty Schoens, die blij is met dit EK.

,,Ik had er zelf eerlijk gezegd helemaal geen rekening mee gehouden, zeker niet met kampioenschappen vanwege misschien nog reisverbod in sommige landen. Dus zeer bijzonder.
Als ik voor mezelf spreek wil ik gewoon weer heel graag racen. Waar dat is, maakt niet uit, een iets minder niveau, ook geen probleem. Ik wil weer doen waar ik voor opgeleid ben en dat is racen.
Zelf ben ik erg blij met dit EK OD. Het is echt weer een groot doel om naar toe te werken en naar uit te kijken. Alleen komt dan meteen weer de realiteit om de hoek kijken, is dit wel veilig genoeg?’’

Quitny vertelt over een online meeting van NTC en RTC met bondsarts Jochen Cals. ,,Daaruit kwam de conclusie dat het vliegen zelf geen probleem is door het goede ventilatie systeem in het vliegtuig tenzij iemand naast je ziek is, maar dat was voor Coronatijd ook al een risico. Alleen de tijd op het vliegveld en vooral in de transfer kan een risico voor besmetting betekenen. En uiteindelijk wil je niet besmet raken. Dan loop je de kans dat je topsportcarrière door afname vo2-Max voorbij is. Het werd wikken en wegen. Is het dit waard? Is het wel een waardig EK als je niet weet of iedereen komt opdagen?
Na een gesprek met mijn coach Louis heb ik besloten dat ik toch graag wil racen in Estland, mits we iets kunnen regelen met transfer. Te denken valt aan ieder land zijn eigen transfer en afzondering in het hotel van andere landen. Zodat we als land in onze eigen bubbel kunnen leven. Ook zou ik graag zien dat de briefing wordt geschrapt omdat dat natuurlijk echt risico opzoeken is met zoveel mensen in een ruimte.’’

Als aan die voorwaarden kan worden voldaan is Quinty erbij. ,,Dus zodra ik weet dat we een eigen transfer krijgen, apart zitten in het hotel en geen verplichte briefing, wil ik zeker gaan en laten zien wat ik waard ben! Zo niet, dan twijfel ik. Dan kan ik mijn gezondheid en die van anderen niet waarborgen.
Ik ga ervan uit dat deze voorwaarden geregeld kunnen worden dus ga er nu eigenlijk ook vrijwel zeker vanuit dat ik race daar. Wat de anderen doen weet ik niet, ook van Marco niet.’’

De Limburgse zit goed in haar vel. ,,Qua motivatie de afgelopen 3 maanden zat het eigenlijk heel erg goed. Heb alleen de week na thuiskomt van Mooloolaba wat opstartproblemen gehad, maar sindsdien echt volle bak aan het werk. Voordeel van deze tijd zonder racen is dat ik constant uren kan maken tussen de 24 en de 28 uur, met een rustweek van 17 uur. Ik zie deze tijd juist als een extra kans om mezelf nog beter te maken en te werken aan technische punten waar door het jaar heen misschien normaal wat minder tijd voor is. Ik hou mezelf gemotiveerd met het luisteren van Podcasten, luisteren hoe andere mensen het aanpakken en daar van leren. Maar ik heb gelukkig zelf iedere dag de motivatie om er weer volle bak voor te gaan en te doen wat van me gevraagd wordt.’’

,,Ik heb echt weer stappen kunnen zetten in deze periode, zowel mentaal als fysiek en ben goed uit deze periode gekomen, heb het optimaal benut. Vandaar dat ik nu graag wil racen omdat ik al die weken gewoon niet heb stilgezeten.Waarom ik niet heb stilgezeten is heel simpel, ik wil beter, sneller en sterker worden, dat doe je door dag in dag uit consistent te trainen. Met in mijn achterhoofd dat als er wedstrijden zouden komen, ik binnen 3 weken echt race ready ben omdat de basis gewoon goed zit. En ik niet met achterstallig onderhoud zit.’’

Dus mijn doel al deze tijd was mezelf nog beter te maken en mezelf uit te dagen met lange trainingen en zo in no time weer aan de start te staan en laten zien wat ik kan! Op 11 juli doe ik mijn eerste race in Willebroek, voor de T3-series als start van de tweede helft van het seizoen. Nou ja het wordt zowel de eerste als tweede helft. Vanaf dan zal de kalender flink vol komen de staan met oa het EK en Worldcup Karlovy, een paar wielerwedstrijden en op 8 augustus Wuustwezel niet te vergeten. Daar wil ik zeer zeker mijn visitekaartje afgeven.’’

Goede, hoopvolle berichten dus van Quinty vanuit Limburg. Gretiger dan ooit begint ze over twee weken aan het wedstrijdseizoen. En om haar terugkeer aan het wedstrijdfront nog meer stimulans te geven, melden we alvast dat de komende twee atleten in de Hall of Fame twee kleine, maar ijzersterke Limburgse triatletes zijn. In verschillende periodes groot geworden. We zijn in het alfabet bij de letter P gebleven. Die gaat naar Olympiër Silvia Pepels, zij komt dit weekend aan bod. En daarna de Q. Daar hadden we niet per se een atleet met die achternaam voor. Toen bedachten we dat er wel een heel sterk vrouwtje een voornaam heeft, die met een Q begint…..

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.