Paratriatleten in kielzog van Geert Schipper actief in ‘70.3 IM Spanbroek’ – WTJ 1557

ZONDAG – Zaterdag de mannen van TOGA in actie gezien op het parcours van Oud Gastel. Gaf een goed gevoel om de 20 mannen en ene vrouw (triple-dutcher Richelle van Helten) in actie te zien. Zondag werd ook al weer op vele fronten een alternatieve triathlon gedaan.

Geert Schipper had een oproepje gedaan om mee te doen aan zijn 70.3 Ironman van Spanbroek (waarin een klein dorp groot kan zijn). Hij kreeg Jocelyn Fannoy mee en ook collega-paratriatleten Marget Ijdema, Sander Koomen (met pilot Davy Heijsteeg), Mathijs Schakel en Brendan Bisschof waagden zich aan de klus.

Vice-Olympisch kampioen Geert Schipper finishte na 3.48.03. ,,Er stond me een bak wind. Windkracht 5 tot 6 wel.’’ Sander deed voor het eerst een triathlon en was na 4.54 uur klaar. Voor Margret werd een tijd van 5.27 uur genoteerd. Mathijs deed geen halve marathon maar liep 13 kilometer. Zijn totaaltijd: 4.23 uur. Brendan stopte na het fietsen.

Bijzonder is toch wel de race van Sander. Samen met Davy vormt hij pas zeven maanden het team Stichting Enjoin Sport. Sander heeft het Ushersyndroom, waardoor hij slechtziend en slechthorend is. Het was hun debuut en dan meteen een halve afstand. Dat is op de Spelen niet nodig, dan gaat het om de sprint afstanden. Samen willen ze dat ultieme doel bereiken en wel de Spelen van 2024 in Parijs. Tot die tijd zoveel mogelijk nationaal en internationaal te racen. Davy was een kleine tien jaar terug Nederlands kampioen triathlon bij de jeugd in Amsterdam. Hij liep vorige jaar een dubbele onderarm breuk op, maar is nu gestimuleerd om de draad op te pakken.

Helaas krijgt de prachtige hernieuwde start van de paratriatleten in Montreal nog geen vervolg. Het is inmiddels duidelijk dat het WK paratriathlon voor 2020 niet door zal gaan. Jammer, maar dat veel Nederlandse paratriatleten klaar zijn om internationaal weer te scoren is duidelijk.

foto’s : Jaap van der Pijl en John Heijsteeg

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.