Triathlon Oud Gastel: een overzicht van 36 jaar Brabantse gezelligheid – WTJ 1556

ZATERDAG – Triathlon bepaalt een groot deel van het leven van de redacteuren van Trikipedia. Triathlon Oud Gastel misschien een nog groter deel. Zoals eerder gezegd: we zouden er een boekenkast vol van kunnen schrijven. Maar dat doen we maar even niet. Het is lekker weer, dus geen reden lang achter de laptop zitten.

Deze site kende al de Hall of Fame met – in coronatijd – elke week weer nieuwe toptriatleten van vroeger en nu. We houden het alfabet aan en als we bij de Z zijn, beginnen we weer opnieuw bij de A. Voorlopig kunnen we daar nog wel even mee vooruit.

Wat ook kan – en op grote broer Wikipedia gebeurt dat ook – is een soort database van triathlonevenementen aanmaken. Spontaan begonnen we daar vorige week in twee afleveringen mee: Holten en Rosmalen. Twee sfeermakers onder de triathlons. Aangevuld met de Erelijst van beide triathlons kregen we toch weer een stukje tri-historie erbij op onze info-site. Zonder het per se een rubriek te noemen willen we daar wel mee doorgaan en bij voorkeur op de data/weekends waarin zo’n race op de kalender staat. Vandaar dat we vandaag Oud Gastel nemen.

Het dorp kreeg in 1985 een triathlon puur voor Gastelse deelnemers. In zwembad Blankershove ging 1 serie van start met 25 atleten. Initiatiefnemers waren Jan Kemps en Wim van den Broek van jeugd- en jongerenwerk ’t Veerke. In de twee daaropvolgende jaren volgden opnieuw twee zwembadedities met steeds meer plaatselijke deelname.

In 1988 dreigde het zwembad te sluiten, het bad draaide verlies. ’t Veerke besloot de sprong te wagen naar de Roosendaalse Vliet voor een open water triathlon over de 1/3e afstand. Het werd een succes met Roosendaler Henk Sebregts en de Bergse Jopie Withagen als winnaars. Voor het eerst mochten deelnemers van buitenaf meedoen.

Trio Triathlon

In de jaren daarna kwam vooral regionaal topper Nick Marijnissen tot scoren in de wedstrijd. In 1992 verdwenen de 1/3e afstanden van de nationale triathlonkalender. De Olympische afstand trok echter veel minder deelnemers al kwamen er met Jan van der Marel en Irma Heeren wel twee winnaars van naam op de erelijst. Om het startveld op peil te houden werd de jeugdtriathlon en de trio-triathlon aan het programma toegevoegd. Het werd een groot succes, Gastel liep massaal uit om de teams aan te moedigen, vooral omdat het tientallen dorpelingen waren.

In de eerste jeugdtriathlon deden latere talenten als Gerbert van den Biggelaar en Paul Musters mee. De triathlonweek werd compleet met Tridaagse en proefzwemmen op dinsdag. Daarmee laaide de triathlonkoorts al hoog op. De jeugd uit het dorp leerde de sport van nabij kennen en liet zich graag zien. Het zwemmen keerde daarmee ook terug naar Blankershove, want het bad is gelukkig al die jaren open gebleven. Zelfs het NOS-jeugdjournaal kwam een kijkje nemen.

Na diverse NTB-verzoeken om een NK te organiseren, besloot ’t Veerke in 2004 en 2005 voor het NK jeugd- en junioren te gaan. Temeer omdat uit eigen dorp een aantal sterke triatleten zich in die categorieën aandienden. Bij de senioren waren het in die jaren Bert Flier, Ronnie Babijn, Cora Vlot, Jenette Tolhoek en Yvonne van Vlerken die steevast de race in hun agenda plaatsten en vaak wonnen.

Rennen voor Twee

Bij het 25-jarig bestaan in 2009 vroeg de organisatie bij de NTB om eenmalig de 1/3e terug te mogen organiseren. Het werd met zeges voor Sven Strijk en Maud Golsteyn in een pracht deelnemersveld een schot in de roos. Daarna had de bond geen bezwaren tegen jaarlijks een 1/3e afstand. Tussen 2013 en 2017 had Gastel ook de Teamcompetitie in huis, al werd het daarmee wat al te vol op het parcours. Wisselzones werden verplaatst naar grotere pleinen, het finishgebied werd het Wim van den Broek-plantsoen, waar het altijd goed toeven is. Vanaf groot beeldscherm was het zwemmen te volgen en in 2015 kwam de EO-televisie voor het programma Rennen voor Twee naar Oud Gastel. In een vijfdelige serie leeft presentator Bert van Leeuwen mee met vier teams van een ouder met een gehandicapte zoon of dochter. De apotheose was deelname aan de echte Olymypische afstand triathlon in Oud Gastel. Duizenden toeschouwers volgden langs de kant de verrichtingen van de teams Rootlieb, Schelvis, Hurkmans en Pol. Datzelfde jaar was ook het tweede NK paratriathlon in Oud Gastel met latere Olympiërs Geert Schipper en Joleen Hakker als winnaars. Jetze Plat kon er niet bij zijn, maar dat maakte hij – samen met Geert – drie jaar later meer dan goed.

Brabantse gezelligheid staat symbool de triathlon Oud Gastel, die steevast eindigt met een barbecue, waar alle vrijwilligers maar ook veel triatleten aan mee doen. Bij het zilveren jubileum was het festival Tripop met allerlei bandjes na afloop. Was de jeugdtriathlon aanvankelijk anderhalve week eerder op een woensdagmiddag, tegenwoordig opent het triathlonweekend op vrijdagavond met de jeugd. Tweede voorzitter Bernard de Vugt en organisator van het eerste uur/speaker Wim van den Broek zijn vanwege hun verdiensten voor het evenement Koninklijk onderscheiden.

Ambities houdt het 15-koppige bestuur ook. Zo is in 2019 de Triathlon Nations Cup in het leven geroepen. Een samenwerkingsverband tussen het Duitse Bonn, het Belgische Aarschot en Oud Gastel. Drie 1/3e triathlons, die samen een hele vormen. Het klassement krijgt in de toekomst eenv ervolg. Verder was het NK brandweer ooit in Gastel en kandideerde het evenement zich voor de Kikathlon, het EK politie en het WK militairen.  Of dergelijke evenementen worden toegewezen? De toekomst zal het uitwijzen.

Erelijst:

1985: Gerard Mulders – Jolanda Geleijns

1986: Paul van Duyvenbode – Ria Verstraten

1987: Paul van Duyvenbode – Ria Verstraten

1988: Henk Sebregts – Jopie Withagen

1989: Nick Marijnissen – Jopie Withagen

1990: Nick Marijnissen – Jopie Withagen

1991: Nick Marijnissen – Cora Vlot

1992: Jan van der Marel – Irma Heeren

1993: Nick Marijnissen – Henny Verdonk

1994: Ron Vermaat – Bianca van de Kieboom

1995: Ron Vermaat – Cora Vlot

1996: Karl Verreydt (Bel) – Anke Tuinman

1997: Roland Melis – Jenette van Dalen

1998: Bert Flier – Jenette van Dalen

1999: Rob Schilder – Jenette van Dalen

2000: Daniel Rewijk – Jenette Tolhoek-van Dalen

2001: Ronnie Babijn – Jenette Tolhoek-van Dalen

2002: Ronnie Babijn – Riikka Kelja (Fin)

2003: Ronnie Babijn – Yvonne van Vlerken

2004: Daniel Rewijk – Jenette Tolhoek-van Dalen

NK Junioren: Martijn Dekker – Annika Fangmann

2005: Bert Flier – Yvonne van Vlerken

NK Junioren: Martijn Dekker – Annika Fangmann

2006: Bert Flier – Yvonne van Vlerken

2007: Gerbert van den Biggelaar – Sione Jongstra

2008: Bert Flier – Cora Vlot

2009: Sven Strijk – Maud Golsteyn

2010: Bert Flier – Cora Vlot

2011: Erik-Simon Strijk – Cora Vlot

2012: Bert Flier – Cora Vlot

2013: Remy Vasseur – Sandra Wassink-Hitzert

1e Divisie: Roeland Smits – Anita Valen-de Vries (Noo)

2014: Gerbert van den Biggelaar – Sandra Wassink-Hitzert

1e Divisie: Kevin Sleegers – Sandra Tebbens-Buisman

2015: Sven Strijk – Mirjam Weerd

1e Divisie: Steffan Overmars – Charlotte Lenting

NK Paratriathlon: Geert Schipper – Joleen Hakker

2016: Sven Strijk – Marleen Honkoop

2e Divisie: Daan Gehlen – Sophie van der Most

2017: Sven Strijk – Marleen Honkoop

2e Divisie: Michiel van Bellen – Brenda Schuurkamp

2018: Jetze Plat (Sven Strijk) – Pleuni Hooijman

2019: Evert Scheltinga – Anne Zijderveld

Meest succesvol in Oud Gastel zijn Bert Flier met zes, Sven Strijk met vijf en Nick Marijnissen met vier zeges. Bij de vrouwen staan Cora Vlot en Jenette van Tolhoek-van Dalen op gelijke voet met ieder zes overwinningen. Opvallend is dat tussen Cora’s eerste en zesde zege een periode van 21 jaar zit. Yvonne van Vlerken en Jopie Withagen juichten drie keer.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.