Blessures; Incredible Tri; 30-voudige Dirk; Stefan gaat voor Elfstedentriathlon; Geen Bled – WTJ 1560

DONDERDAG – Zou zo’n langdurige periode van inactiviteit nu ook blessuregevoelig werken? Ik vroeg het me af nu je links en rechts toch wel leest van atleten, die uit de running raken. Zo heeft Sebastian Kienle zijn sleutelbeen gebroken. De Duitse oud-wereldkampioen zit iets minder in zak en as omdat het seizoen toch niet echt op gang komt. Maar stilzitten is voor geen enkele topsporter leuk.

Het meest extreem zijn natuurlijk de kritieke situaties waarin paratriatleet Alex Zanardi en shorttackster Lara van Ruijven (Panter Lara) zijn beland. Voor beiden is het nog maar de vraag of ze er ooit bovenop komen. Alessandro moet het wellicht zonder gezichtsvermogen verder stellen. En Lara vecht voor haar leven. We dragen ieder mens een warm hart toe, maar sporters in het bijzonder. Daarom oprechte steun aan beiden in de hoop dat ze ooit het leven weer op mogen pakken. Is het niet als topsporter dan toch als prachtmensen. Wat dat zijn het, allebei.

Incredible Virtual Triathlon across Europe

Corona maakt ook creatief, we schreven het al eerder. Raymond Beeren van Bear Sports is op dat vlak lekker bezig. Het volgende concept waar de Limburger mee aan komt, is behoorlijk spectaculair. Het heet ‘The Incredible Virtual Triathlon across Europe.’

Raymond legt het zelf uit:

Op 15 juli start The Incredible Virtual Triathlon across Europe. Een virtuele triathlon waarin je in 30 dagen een aantal kilometers zwemt, fietst en loopt in je eigen omgeving. Er is keuze uit 2 afstanden:

The Incredible: 15km zwemmen in de Amsterdamse grachten, 418km naar Luxemburg fietsen en 117km naar het hoogste punt van de Benelux, Signal de Botrange, lopen.

The Incredible XL: In 32km het Noordzee kanaal over zwemmen, 830km naar Roth fietsen en 227km naar Frankfurt lopen.

Je zwemt, fietst en loopt natuurlijk niet echt op die parkoersen maar de vorderingen van elke deelnemer zullen na elke activiteit op een kaart van Europa/Benelux bijgewerkt worden zodat zichtbaar wordt waar iedereen zich (virtueel) op de route bevindt, net alsof iedereen met een GPS tracker onderweg is.

Nadat je bent ingeschreven nodigen we je uit om lid te worden van onze Strava club (is gratis) en elke keer als je gezwommen, gefiets of gelopen hebt kun je je afstanden uploaden naar Strava. Als je gebruik maakt van een horloge of telefoon met GPS functie kun je dit automatisch laten doen.
Wij maken een website waar vanuit de Strava gegevens per onderdeel worden verzameld en in een klassement worden verzameld. Dit gebeurt zowel cijfermatig als visueel op een kaart van Europa waarop je kunt zien op welk deel van het parcours je bevindt. Omdat je niet eerst het gehele zwem-, fiets- of loopparcours hoeft af te leggen, zullen je trainingsresultaten per onderdeel apart worden bijgehouden.

Naast je individuele deelname kun je ook mee doen aan de team competitie. Een team bestaat uit 4 personen die individueel deelnemen maar waarvan de resultaten bij elkaar worden geteld om een team klassement te vormen. Bij inschrijving kun je aangeven bij welk team dat je hoort.

Vanwege de samenwerking met Strava kan iedereen ook met terugwerkende kracht meedoen. Wie b.v. 20 juli inschrijft, mag zijn/haar activiteiten tot 15 juli meetellen. Ook als team is in te schrijven. De resultaten van elk teamlid worden opgeteld.

Wij juichen zulke initiatief toe. Minder staan we te trappelen bij de exoten, die in duursport nu eenmaal opduiken. Begrijp me goed. Een hele, een dubbele of meerdere dagen achtereen een triathlon doen:  allemaal prima. Maar soms draven ultrasporters wel eens door.

Dirk de Duitser doet een 30-voudige triathlon

Neem Dirk Leonhart. De Duitser is vast van plan de langste triathlon ooit te voltooien en daarmee en plaatsje in het Guiness Book of Records te bemachtigen. Hij is deze week begonnen aan zijn missie van zo’b 7000 kilometer door het gebied van Rijn en Main.

Dirk komt uit Bruchköbel. Hij heeft verschillende ultalopen en twee Ironmans in the pocket. Maar nu gaat het om de 30-voudige variant. Oftewel: 200 kilometer zwemmen, 5400 kilometer fietsen en 1320 kilometer lopen. Voltooid hij alles, dan is daar het nieuwe wereldrecord en verbetering van de Italiaanse Ilaria Corli, die in 2017 iets minder afstanden aflegde. Zeven dagen heeft Dirk ingeruimd voor zijm zwemafstand (vergelijk het met Maartens Elfstedentocht. Hij zwemt in een Badesee in Biblis bij Darmstadt.

Daarna bekwaamt hij zich in het fietsen. Dagelijks meer dan 360 kilometer en tussen de 16 en 18 uur in het zadel. Tenslotte gaat Dirk dagelijks twee marathons afleggen. Voor het lopen trekt hij 15 dagen uit. Voor de recordpoging gelden geen limieten. Dirk Leonhardt wil zelf graag alles binnen 38 dagen afgewerkt zien. Voordeel is wel dat hij geen massale deelname genereert (niemand is zo gek) en dat het publiek op voldoende afstand blijft of nauwelijks komt opdagen.

Misschien komt het omdat we Dirk niet kennen, want de uitdagingen die Stefan van der Pal zoekt liegen er ook niet om. En toch kunnen we die van Stefan makkelijker in het juiste perspectief plaatsen. In de wetenschap dat hij over een vracht aan ervaring beschikt en minutieus te werk gaat in de voorbereiding. Vandaag was het 2 juli. Zoals ondergetekende afgelopen weekend met zijn ziel onder z’n arm liep en Ruud van tijd tot tijd verzucht dat ie de wedstrijden mist (ik ook wel hoor, maar thuis vinden ze het heerlijk dart ik er altijd ben), zo was 2 juli een mijmerdag voor Stefan.

Elfstedenzwemtocht wordt wellicht Elfsteden-triathlon!

Vandaag om 16 uur zou hij het water in gedoken zijn voor zijn Elfstedenzwemtocht. Eigenlijk zijn derde poging, omdat twee keer eerder Maarten van der Weijden hem voor ging. Stefan besefte dat zijn tocht in de schaduw zou staan van de Olympisch kampioen van 2008, dus moest 2020 zijn jaar worden. Helemaal naar toe gewerkt, tot corona roet in het eten gooide.

Uiteraard kijkt de Fries vooruit. Naar volgend jaar. Stefan wil dan opnieuw een poging wagen en meer. Nuchter als altijd: ,,Ik heb al een gesprek met de gemeente gehad. Het idee is om nog een poging te doen de zwemelfstedentocht te organiseren. En omdat ik het zwemmen makkelijk oppak en van uitdagingen houd, zou het me mooi lijken om daarna dezelfde afstand te fietsen en te hardlopen. Achter elkaar. Even wat eten, omkleden en dan door. Ze waren enigszins verrast door mijn plannen.’’

Voor nu is de teleurstelling groot. En ze werd alleen maar groter naarmate de grote dag naderde. Stefan: ,,Mensen blijven er naar vragen. Dan zeggen ze: misschien had je gezien de versoepeling toch kunnen starten.’’ Stefan verzette zijn zinnen door twee keer de Elfstedentocht te fietsen. En hij gaat de Vuurtorentrail op Ameland doen: 120 kilometer hardlopen. Maar ja, een Elfstedentocht-triathlon!! Tja, daar kan zelfs een Maarten van der Weijden niet aan tippen. Wat zou het prachtig zijn als de Leeuwarder duursport dat voor elkaar krijgt!

Geen EK in Bled

Dat een terugkeer later op de kalender 2020 niet altijd meevalt, lezen we op de ETU-sigte. Mooi was de berichtgeving van Bled, waar het EK halve afstand een prima alternatief kreeg. Best vervelend voor triatleten om kort erna de hoop op een mooie race in Slovenië alweer weg genomen zien. We snappen dat internationale organisatoren alles uit de kast halen om een evenement door te laten gaan. Maar laat hopelijk toch ook het gezond vestand meewegen of een en ander wel verantwoordelijk is. Bled kreeg ‘zo maar’van de ETU het EK in de schoot geworpen. Nu dat niet doorgaat is er geen alternatief.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.