Zuidkoreaanse triatlete stapt uit ‘t leven: jarenlang gepest/misbruikt door coaches – WTJ 1559

DONDERDAG – We hadden ons Triathlonjournaal al grotendeels in de steigers staan, tot het tragische nieuws ons bereikte dat de Zuidkoreaanse triatlete Choi Suk-Hyeon zich onlangs van het leven beroofd heeft. De Koreaanse media hebben passages uit haar dagboek ontvangen, waaruit blijkt dat ze jarenlang is gepest door haar coaches. Choi had regelmatig aan de bel getrokken, maar haar klachten werden genegeerd.

We brengen het bericht hier zoals ook weergegeven op diverse mediakanalen.

De 22-jarige Zuid-Koreaanse triatlete Choi Suk-Hyeon heeft zichzelf van het leven beroofd na jaren van fysieke en verbale agressie door haar trainers. Volgens lokale media had de 22-jarige Choi Suk-hyeon al verschillende keren haar beklag gedaan bij de sportieve autoriteiten, maar ving ze daar telkens bot.

Choi Suk-hyeon werd vorige maand dood teruggevonden in de slaapzaal van haar team in Busan. Zuid-Koreaanse kranten citeren uit haar dagboek, waarin ze onder meer schrijft: ,,Ik ben zo hard geslagen … dat ik alle dagen moet huilen.”

De triatlete maakte opnames van het misbruik. Zo toonde een Zuid-Koreaanse tv-zender een fragment waarin een trainer haar uitscheldt omdat ze enkele kilo’s was aangekomen. ,,Je mag drie dagen niet eten”, bijt die haar toe. Daarna zegt de coach: ,,Hou je tanden op elkaar”, en valt het geluid van een slag te horen.

De teamverantwoordelijken zouden Choi hebben verplicht om als straf voor 200.000 won (bijna 150 euro) brood te eten omdat ze haar gewicht niet onder controle had gehouden. Ze werd ook regelmatig geslagen.

De triatlete, die in 2015 als juniore brons won op de Aziatische kampioenschappen, had het geweld in april aangeklaagd bij het Zuid-Koreaans Olympisch comité, in de hoop dat er een onderzoek zou worden gestart.

Een van haar kennissen getuigde tegenover het nieuwsagentschap Yonhap dat ze bij heel wat instellingen hulp heeft gezocht, maar iedereen haar klachten negeerde.

Een woordvoerder van het Olympisch comité weerlegde dat laatste overigens en liet weten iemand te hebben aangesteld om de feiten te onderzoeken. Hij drukte zijn ‘oprechte spijt’ uit en beloofde ‘gepaste maatregelen’ te nemen tegen de geviseerde personen.

Zuid-Korea scoort als sportnatie traditioneel erg goed op grote evenementen als de Olympische Spelen. Maar in de al erg competitieve Zuid-Koreaanse samenleving geldt zeker in de sport dat alleen winnen telt. Er komen regelmatig verhalen boven over fysieke en verbale agressie.

Vorig jaar kreeg een ex-trainer van tweevoudig Olympisch kampioene shorttrack Shim Suk-hee nog tien maanden gevangenisstraf na klachten over jarenlange seksuele agressie.

Choi Suk-Hyeon nam deel aan het WK junoren in Chicago 2015, waar ze 39e werd. Verder kwam ze in actie op de World Cups van New Plymouth, Goldcoast en Tongyeong en haalde – zoals vermeld brons op de Aziatische titelstrijd in 2015.

Naschrift redactie:

Het lijkt misschien een ver-van-ons-bed-show, maar dat is het niet. Het tragische relaas van Choi staat niet op zichzelf. Ook in ons land lezen we helaas met enige regelmaat dat de verhoudingen tussen trainers en atleten scheef zijn. Nog geen half jaar geleden deed topatlete Jip Vastenburg een boekje open over haar ondergewicht, waar niemand in haar omgeving iets van zei. Eén ding staat vast: blijf met dergelijke ervaringen nooit rondlopen, maar maak meteen melding van mogelijke wantoestanden.

De Nederlandse Triathlon Bond werkt met Vertrouwenscontactpersonen (VCP). Dat zijn voor onze bond oud-bestuurder Theo Mosch en voormalig topatlete (triathlon/langlaufen) Marianne Vlasveld. Zij zijn telefonisch bereikbaar via het bondsbureau (085-0701800) of per mail: vcp@triathlonbond.nl

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.