De Amelander Ironman van Joeval Benjamins brengt 10 mille op; Arjen Robben loopt mee – WTJ 1562

ZATERDAG – Het is wel steeds vaker ieder voor zich in deze coronatijd. Nu kost dat een duursporter weinig moeite, die strijden graag tegen zichzelf of de elementen. Vandaag was het de beurt aan Joeval Benjamins. Geen Ironman Hamburg dan maar een hele op Ameland.

Joeval is in het basketbalwereldje geen onbekende. Begin deze eeuw speelde hij eredivisie bij het Groningse MPC Donar. Met zijn 1.96 meter is triathlon wellicht wat minder voor de hand liggend, maar de sportfysiotherapeut en physical performance trainer uit Groningen koos bewust voor een sport waarin winnen geen optie was. ,,Ik ken mijn eigen fanatisme te goed, dus als ik ergens aan begin is het meteen volle bak. Gelukkig ben ik geen talent in triathlon, maar zo’n solowedstrijd win ik dus wel’’ grapte Joeval tevoren. Want een onbeschreven blad in de driekamp is Benjamins niet. Hij liep al marathons, deed een halve en nu stond Hamburg in zijn schema. Dat is dus de eerste Ironman ooit op Ameland geworden. En het genieten van sporten staat nu voorop bij de topbasketballer van weleer.

Kanker onderzoek

Bovendien had Joeval een doel: geld inzamelen voor het UMCG kanker research fonds. Zijn vader overleed dertien jaar geleden aan slokdarmkanker. De donaties stroomden binnen en nu al is bekend dat hij ruim 10.000 euro heeft opgehaald voor kankeronderzoek.

Dat het weer op deze eerste zaterdag in juli allesbehalve zomers zou worden, wist Joeval al en paar dagen van tevoren. Het deerde hem niet. Hij stond om 6 uur op de pier met een onstuimige Waddenzee voor zich. Bij windkracht zeven gingen de 3,8 kilometer van start. Gelukkig zwom hij met de stroom mee, zodat na 48 minuten de worsteling met de golven in het water gedaan was. Daarna de fiets op. 180 kilometer asfalt ligt er niet op Ameland. Daarom zes rondjes van dertig kilometer, beukend tegen de wind richting vuurtoren en dan vliegend langs de buitenkant van de dijk steeds weer terug naar Nes. Daar arriveerde hij rond 13 uur voor de marathon. Ondersteund door vele bevriende sporters, lotgenoten, Amelanders en vrienden ging hij voor zes rondjes van zeven kilometer langs de Waddendijk heen en terug naar buren.

Finish na 11.30 uur

De laatste rondes gingen moeizaam, want het bleef de hele dag beroerd weer.  In die slotfase liep zelfs de kersverse aanwinst van FC Groningen Arjen Robben mee. En rond half zes in de vooravond was daar de finish. Vol emoties. Met zijn vader in gedachten en dan uiteindelijk de apotheose met dat bijzondere bedrag wat Joeval ophaalde. Het samen lopen met veel anderen en de mensen aan de finish deden hem goed, want dat was in Hamburg toch de intentie geweest. Na 11.30 uur zat de hele erop.

Toekomst voor een Ironman op Ameland?

Casper van de Kamp – organisator XTerra Ameland – was erbij om te helpen. ,,Hij heeft het onder barre omstandigheden fantastisch gedaan. Finishen was gezien zijn intentie zijn allergrootste doel.’’ Intussen liepen zes snelle hardlopers uit het noorden van het land in estafettevorm de 6×7 kilometer in een razend rappe 2.19 uur. Volgens Casper een Amelands record. ,,Het was een bijzondere dag in een bijzondere tijd, waarin we leven en sporten. En wie weet zien we Arjen Robben na zijn verlengde voetbalcarrière nog eens terug in de triathlon, want Joeval heeft hem al leren zwemmen….

 

Zo brengt de middelbare school het Kammerlingh Onnes in Groningen wel hele bijzondere sporters voort. Het rijtje is nu Arjen Robben, Bauke Mollema en Joeval Benjamins. Die wil ik wel eens als trio-team in een wedstrijd zien.

Of Casper geïnspireerd is geraakt om op zijn eiland ook een hele te organiseren, laat hij nog even in het midden. Eerst maar eens afwachten of half september de XTerra doorgang kan vinden.

Het bleef zaterdag niet bij de solo Ironman van Joeval Benjamins. Zondag meer over al die andere initiatieven, die zelfs bij het slechte weer toch doorgang vonden. Geen wedstrijden, wel veel beweging en plezier.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.