Joeval, the day after; eerste ‘wedstrijdjes’ in Oosterhout, Wellerwaard en Almere; Sione – WTJ 1563

 

ZONDAG – Hoe mooi is dat. Gisteren spraken we hier de wens uit om drie oud-leerlingen van het Kammerling Onnes uit Groningen ooit in een trio-team bij elkaar te krijgen, vandaag al werden tussen die drie de eerste plannen gesmeed: Arjen, Bauke en Joeval. We kunnen er niet al te veel over uitweiden, maar: wordt vervolgd. Dank in elk geval Arjen voor het mooie compliment 😉

Joeval was zondag al weer redelijk boven Jan na z’n slopende tocht over de Waddendiamant. Een tweede hele hoeft niet zo nodig, maar in de duursport zien we de oud-basketballer ongetwijfeld terug. ,,De mooie zomerse julidag, waarop het geen moment zomer werd. Behalve dan aan de finish’’, aldus Joeval, die als ik hem app dat ik een rondje ga rennen antwoordt: ,,Als je het niet erg vindt, sla ik even over.’’ Inmiddels loopt de teller al lekker op: 12.000 euro is binnen gehaald voor het kankerfonds.

We willen weer en we kunnen weer!

Het bleef zaterdag niet alleen bij Joeval Benjamins en zijn hele op Ameland. Het weer mocht dan niet zo verleidelijk zijn, na zoveel maanden van ‘weinig bewegingsruimte’ trok menig triatleet erop uit. Jullie stuurden ons van alles op, daar hadden we immers om gevraagd. Tegelijkertijd beseffen we dat niet alles mee te nemen valt. Tegen de tijd dat de echte wedstrijden er weer zijn (duurt niet lang meer hoor), streven we natuurlijk wel weer naar compleetheid.

BRALM-triathlon Oosterhout

We beginnen dit overzichtje in Oosterhout, waar RTC-coach Armand van der Smissen een BRALM-activiteit (Brabant-Almere) op touw zette. Een trainingswedstrijdje voor jeugd en junioren volgens de format 750 meter zwemmen in het zwembad, pauze, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen op de wielerbaan, afgesloten terrein dus.

Mooi is dat een nieuwe naam als Joran Stobbe komt bovendrijven, gevolg van zo lang geen wedstrijden. Dan komen er altijd verrassingen tevoorschijn. Hij won bij de jeugd voor Wouter Jan Kraak en Stijn Koole. Bij de meisjes een wat vertrouwder beeld Merel Veltman en Selina Franken waren in die volgorde de tijdssnelsten. Iza de Waal volgde op een derde plaats. In de junioren sprint was Silke de Wolde in prima vorm. Ze won voor Aniek Mars, Maud Oudenman, Joyce Caro, Kim van ’t Verlaat, Willemijn Fuite en debutante Roos Englebert (uit Oud Gastel!). De jongens dan: Gjalt Panjer bleef Niels van Lanen twintig tellen voor, Dorian Horsten werd schitterend derde nog voor landskampioen Ian Pennekamp. Lucas Goené klokte de vijfde tijd, Pim Bakker de zesde. Sem Lazaroms zat lang mee vooraan, maar viel door een kuitblessure bij het lopen terug naar een elfde plaats.

Los van de uitslagen, had iedereen enorm veel plezier in ‘eindelijk weer een wedstrijdje doen’. Daar snakt iedereen naar en zeker ook onze jonge talenten. Ook al was het dan zwaar weer, alle triatleetjes reden met een big smile rond. Het was voor velen een weerziens na zoveel maanden thuis. Prima gedaan, met dank aan organisator Armand en zijn mensen.

 

Triathlon Wellewaar bij Annemarie/Train3Sports

De terugkeer van triathlons is zelfs op nieuwe locaties. Recreatiegebied Wellerwaard bij Emmeloord bijvoorbeeld leende zich zaterdag voor een kleine kwart en sprint triathlon, opgezet door Train3Sports van Annemarie Rustenburg. Toen alles in de steigers stond kon Annemarie zelf ook best meedoen. Bijna 50 deelnemers op beide afstanden. Johannes Hemelrijk bleef op de kwart als enige onder de 2 uur. Daan van Oosten en Ramon Hogemans volgden op gepaste afstand als tweede en derde. Annemarie was na 2.08 uur winnares (4e totaal), twintig minuten later volgde haar concurrente Inge Hoogenhout. De sprint triathlon ging naar Geert de Wit en Willie de Boer. Zij moesten wel volop sprinten voor de eindoverwinning.

Krista’s Tri Almere

Eén polder verderop kwam het initiatief van Europees kampioene Krista Heije. Trouw correspondente uit Almere Sanne Goossen berichtte ons erover. ,,Wat begon als een grappige opmerking op Facebook resulteerde zaterdag in een heuse Krista’s Tri. Negen enthousiastelingen durfden de strijd wel aan. Die dachten ongetwijfeld dat de zon zou schijnen. Almere-waardig parcurs met de dijken uitgestippeld en alles coronaproof gemaakt. Vrijwilligers opgetrommeld voor EHBO, drankposten en keerpunten. Sportdrank van Produrance en een deelnemer liet spontaan medailles maken, een ander regelde bedankjes voor de vrijwilligers.’’

Dat het – net als in de Noordoostpolder en op Ameland waaide was evident. Dat hoort ook bij de Flevo. Wind en regen. Sanne: ,,Dapper werden de hoge golven getrotseerd met zwemmen. Iemand van de KNRM waarschuwde onze man op de sup. Ze wilden hem al gaan redden, maar hij hing aan te chillen aan een paaltje wachtend op ons zwemmers. Snijdende zijwind op de fiets en dan nog tien kilometer lopen. Moe, maar voldaan haalde iedereen de finish.’’

‘Pokke eind’ fietsen door Sione

Verder trapte Sione Jongstra op een dagje tijd 315 kilometer weg. Sione verhuist nogal eens. Rode draad in haar leven is dat ze dan minstens 1 x naar haar ouderlijk huis in Ruinen trapt. Vanuit Zuid-Limburg is dat dus dik 300 kilometers. Om 6.15 uur vertrok de veelvuldig kampioene. Met een gemiddelde van dertig in het uur kwam ze tien uur later bij pa en ma Jongstra aan, waar een warme douche wachtte. Ze oogstte er alom bewondering mee. De mooiste reactie kwam van Christine de Wit: Jee, wat een gemiddelde over dat pokke eind!

Wat een blijdschap overal!

Rode draad door het hele weekend was dat niemand baalde van de barre weersomstandigheden. Integendeel: ze waren veel te blij om weer aan de bak te mogen. Een deelnemer in Almere zei: ,,Wat een vette fun-tri was dat. Hoe leuk om het wedstrijdelement weer een beetje terug te brengen, inclusief de zenuwen van de avond ervoor. Mooi en goed georganiseerd: dank Krista en vrijwilligers!’’ Uitslagen? Geen idee, doet er niet zo veel toe.

Tot morgen!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.