Eerste post-coronatri/dua België voor Pieter, Alexandra, Seppe en Maurine; IM – WTJ 1564

MAANDAG – Speciaal in alle opzichten. Zo mag je de Triathlon Vlaanderen toch wel noemen. Een kleine 150 tri- en duatleten aan de start, een handjevol officials van de VTDL, twee fotografen, een radioverslaggever, een tv-journalist en Hans Cleemput van 3athlon.be : dat was al wat aanwezig kon en mocht zijn bij de eerste post-coronawedstrijd bij onze zuiderburen.

Dat ziet er raar uit, net zo raar als zondag de Formule 1-coureurs op het circuit in Oostenrijk en elk ander evenement waar toeschouwers taboe zijn. Het was in een verder doodstil terrein in Oudenaarde zowel voor de duatleten als de triatleten de eerste post-corona wedstrijd. Enkel Belgische deelname overigens, dus nog niet zoals over enkele weken in Wuustwezel. En volgens een rolling-start zowel in het water als op het asfalt vertrokken voor de drie afstanden.

In de duathlon maakten Seppe Odeyn en Maurine Ricour hun favorietenrol waar. Seppe moest nog wel volle bak, want Guust de Smul trapte in de Vlaamse Ardennen even twee minuten weg bij de duathlon wereldkampioen. Het venijn zat hem in de staart toen Seppe toch weer harder liep dan Guust. De derde plaats ging naar Thibaut de Smet. Andere kanshebber Jan Petralia stapte uit met rugpijn.

Handjevol getuigen

Dan de triatleten, 100 man/vrouw sterk. Kwart afstand, geen prijzengeld. Maar dat weerhield enkele topatleten niet om mee te doen. Als jonge veulens dartelend in de wei kwamen ze naar Oudenaarde om te doen waar ze goed in zijn. En zo kreeg Oudenaarde voor een handjevol getuigen toch weer twee mooie namen erbij op de erelijst: Pieter Heemeryck en Alexandra Tondeur. Je zou voor minder, zoals de zuiderburen het zo fraai kunnen uitdrukken.

Tondeur, die eigenlijk haar wereldtitel lange afstand in Almere had willen verdedigen werd tussen alle mannen zeventiende. Liesbeth Verbiest en Chariel de Cock mochten na afloop kort naast Alexandra poseren als nummers twee en drie. Heemeryck kreeg het echte wedstrijdgevoel toch wel te pakken, broer Sander met wie hij in de Donkvijver de snelste zwemtijden neerzette, kreeg een lekke band. Ook Adam Lambrechts, bij ons bekend van de zwemlopen viel terug. Soepeltjes liep Pieter naar de eindzege in 2.07. Vijf minuten langer deed Sven Vandenbroucke erover, op zeven minuten was het verrassend Ben de Wolf. Het was goed om ze zo weer eens bezig te zien en vooral te genieten.

Ook na afloop was het snel gedaan. Geen muziek, geen horeca, deelnemers moesten onmiddellijk huiswaarts keren, waar ze konden douchen.

Ironman houdt triatleten op eigen continenten

Reizen kan misschien al iets makkelijker, maar als je vervolgens op bestemming nog twee weken in quarantaine moet, schiet dat voor een topsporter niet op. Die wil zo snel mogelijk weer trainen en naar een volgende race. Met dat gegeven puzzelt Ironman verder aan de terugkeer van haar wedstrijden. Het ziet er naar uit dat voor lange tijd Europeanen in Europese wedstrijden mee blijven doen, Amerikanen in Amerikaanse wedstrijden enzovoorts. Het prijzengeld en de slots worden daarop aangepast. Prijzengeld en slots wordt gebaseerd op de grootte van het veld, waarvan soms kort voor aanvang pas duidelijkheid bestaat. De prijzenschema’s gaan ook dieper teneinde meer pro’s van inkomen te kunnen voorzien. Waar de races doorgaan, hangt uiteraard af van de mate van corona. De kans bestaat dat net als in Formule 1 vaker per jaar op hetzelfde parcours een triathlon wordt gehouden. Oud-winnaars en podiumfinishers op de WK’s Ironman en 70.3 IM zijn automatisch verzekerd van deelname aan een volgend WK. Of Hawaii in februari echter al doorgaat, is nog steeds ongewis. Almere neemt deze week een besluit over de afgeslankte versie van haar Challenge.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.