Dubbel Ironman-NL weekend; wonderkind Niklas Ludwig; Joeval; val Martijn – WTJ 1565

DINSDAG – Extra Leisure voldoet eigenlijk precies aan hetgeen Ironman deze week voorschreef: beperk het reizen tot een minimum. De Nederlandse licentiehouder/organisator houdt – als alles goed blijft gaan – twee weekenden achter elkaar haar evenementen onder Ironman label.

De nieuwe datum van het Ironman Multisport Festival Maastricht werd vanmiddag bekend gemaakt. De driedaagse verhuist van 14/16 augustus naar het laatste weekend van september. In het overleg zijn Ironman Europe, gemeente Maastricht, veiligheidsdiensten en partners betrokken. Veiligheid en gezondheid van ‘everyone involved’ zijn meegenomen. Vooralsnog is het programma ongewijzigd, dus ook geen nieuwe formats (in tijdritvorm, zonder publiek etc.). Dat wil zeggen 25 september de Maastricht Sport NightRun, 26 september de Ironkids en de 4:18:4 sprintriathlon. Zondagmiddag dan de afsluiter: de 5150 (Olympische afstand) triathlon.

Aanmelden kan alweer en dat geldt ook voor de 70.3 Ironman West-Friesland, die door corona zo’n 400 deelnemers zag afhaken. Wachtlijsten zijn weggewerkt en nu biedt deze halve op 4 oktober ruimte voor nog vierhonderd gelukkigen. Al blijft het voorbehoud er inzitten, maar daarin vormen deze twee wedstrijden geen uitzondering op de rest van de wereld.

Over Ironman gesproken. Niet alleen Joeval Benjamins deed er afgelopen weekeinde één, in Duitsland vierde een jongen zijn 18e verjaardag door een hele triathlon af te leggen. En wat voor een race! De junior Niklas Ludwig uit Kirchdorf had het zich twee jaar geleden al voorgenomen: ‘op mijn achttiende verjaardag doe ik de Ironman Klagenfurt, bij voorkeur onder de tien uur.’

In de aanloop deed hij eerst vijf sprint triahlons en vervolgens de 70.3 Ironman van Mallorca. Door corona viel het plan in duigen. De Ironman Austria ging zondag immers niet door.  Maar een droom kun je niet zo maar afnemen. Niklas trainde door en bedacht eerst zijn eigen 70.3 IM in Stoibermühle. Die ging al zo goed dat hij vol vertrouwen zondag voor zijn solorace over 3,8/180/42 vertrok op hetzelfde parcours. Het werd een sensationeel sterke race, die na 9.11.29 uur klaar was. Niet eerder ging een jongen van zijn leeftijd zo hard op de Ironman. Familie en vrienden hadden als rode loper een rode handdoek voor het jonge talent uitgerold. Eerste reactie van Niklas: ,, Vrij snel, mega!’’

Een Nederlandse link met Niklas was er ook, eigenlijk zelfs een link met Trikipedia. Want Onko Drent van onze sponsor Triathlonwinkel.nl ontmoette Nikslas op de Expobeurs bij Challenge Roth. Onko vertelt: ,,Of ik hem wat wilde helpen met bijvoorbeeld een zwembrilletje. Dat brilletje werd een wetsuit, zwemkleding en meer. En zondag maakte hij het waar.’’

Ongetwijfeld barst de discussie weer los of het wijs is om op je achttiende reeds een Ironman te doen. In ons land ligt de ondergrens tegenwoordig op 21 jaar, in Duitsland is dat anders. Onko laat het oordeel liever aan anderen over. ,,Gekkenwerk, onverantwoord of gewoon een te gekke sportman. Als je 9.11 als finishtijd hebt, staat je nog een leuke carrière te wachten. Garanties heb je natuurlijk nooit.’’ Toch gaan we Niklas Ludwig de komende tijd maar even volgen. Als ie over vijf jaar Hawaii wint, kunnen we tenminste zeggen dat ie op tijd ontdekt is.

Nog even terug naar Joeval, want die was dinsdag al in het UMCG voor Cancer Research. En uiteraard had de kersverse Ironman een mooie cheque meegebracht. Schreven we zaterdag nog ‘meer dan 10.000 euro’, de teller liep door naar uiteindelijk het prachtbedrag van 12176,40 euro. Een mooie apotheose van een prachtig weekend voor de Amelander, die we wellicht op de XTerra terug zien.

Ook nog even terug naar Onko of eigenlijk naar Martijn Dekker.  De voormalig Nederlands triathlonkampioen werkt immers bij Triathlonwinkel.nl maar nu even niet. Martijn maakte een lelijke smak met zijn fiets. Resultaat: schouderblad gebroken, ribben gebroken en een forse hersenschudding. Gelukkig had de Limburger een helm op. ,,Zoals altijd. Het heeft mijn leven gered. Dus tegen iedereen die gaat fietsen zeg ik: draag een helm.’’

Daar staan we helemaal achter Martijn. En tegen jou zeggen we: spoedig herstel gewenst, zodat we je snel weer in de Triathlonwinkel kunnen zien. Martijn ligt in het ziekenhuis van Heerlen. Kaartje sturen? Kleine moeite, groot plezier.

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.