Ameland maar dan anders; Rollen voor Spieren; Tri Across Europe; coaches geschorst – WTJ 1567

DONDERDAG – Natuurlijk was de opmerking ‘blijft er nog wel iets op de kalender over?’ eentje om te triggeren. Want meteen liet  Mik Borsten weten dat zijn Holland Extreme Triathlon op 12 september wél doorgaat.  Twaalf atleten doen mee, dat is nog wel te overzien.

Twaalfde van de twaalfde

Verder lieten triatleten Walter Pennekamp en Raimond Schikhof weten dat op de 12e van de 12e 2020 de 12e editie van de KNRM West Coast Challenge  langs de kust op ieders programma mag staan. Weliswaar alleen lopen en fietsen, maar toch de moeite waard.

Staat wel dus het uitvallen van Ameland tegenover. Wederom een race met een rijke historie. Menigmaal NK, eenmalige EK en sinds vorig jaar XTerra-race. Ameland heeft het allemaal. De organisatoren op de Waddendiamant zien echter geen kans om in het derde septemberweekend een geschikt evenement (voor toch al gauw zo’n kleine 1000 deelnemers) te kunnen houden. Er blijft een Tri Experience Ameland over. Dat wil zeggen: de parcoursen zijn 18 en 19 september beschikbaar/opengesteld voor gebruik. Alles wel op eigen verantwoordelijkheid. Meer informatie volgt.

Stichting Rollen voor Spieren

Van het hoge noorden naar het diepe zuiden. Nieuws van de Stichting Rollen voor Spieren, de nieuwe naam voor de sportieve projecten van Glenn Wijntjens. We kennen de Limburger van het Team Maan met Mathon van Eijsden. Glenn is 38 en kreeg in zijn puberteit de progressieve spierziekte Ataxie van Friedreich.  Op zijn 15e moest hij stoppen met voetballen. Vijf jaar later kwam Glenn in een rolstoel terecht. Het weerhield hem er niet van nieuwe sportieve doelen te ontdekken. In 2018 deden ze samen de Ironman Maastricht. Er werd 79.000 euro opgehaald.

Later volgden de marathon van Amsterdam, de toertocht wielerfestival Cauburg en de halve marathon van Eindhoven. Met een nieuw sportmaatje ging Glenn ook dit seizoen weer voortvarend van start, maar corona gooide roet in het eten. Komende zondag 12 juli pakt de Stichting Rollen voor Spieren de draad weer op. Het team van Glenn gaat meedoen aan de EDOSport sprint triathlon in Maastricht. Op 20 september wordt meegedaan aan de halve marathon in Beesel tijdens het Long Course Weekend, een week later is de Ironman 5150 Maastricht en tenslotte op 11 oktober de Groene Loper Run Maastricht, waar mogelijk de hele marathon wordt afgelegd. Uiteraard is aan elke sportieve actie het goede doel van initiatiefnemer Glenn Wijntjens gekoppeld. Als er weer een kleine 80 mille mocht binnen komen, zou dat heel mooi zijn. Vinden wij.

Virtual Triathlon Race Across Europe

Ook vanuit Limburg. Bear Sports met de Virtual Triathlon Race Across Europe. Het is te doen vanaf woensdag 15 juli en de 30 dagen erna. The Incredible Benelux is een VIRTUELE race van 15 kilometer in de Amsterdamse grachten, 418 km. naar Luxemburg fietsen en 117 km. naar het hoogste van de Benelux: Signal de Botrange.

De andere race is The Incredible XL: 32 km. in het Noordzeekanaal, 830 kilometer naar Roth en 227 kilometer naar Frankfurt lopen. De deelnemers leggen dus niet echt deze parcoursen af, maar geven hun vorderingen aan de organisatie door en die plaatsen het op de kaart van Europa, zodat iedereen kan zien waar de triatleten zich ‘virtueel’ bevinden.

Info: https://www.bearsports.nl/events/the-incredible

Koreaanse coaches levenslang geschorst

Tot slot enige gerechtigheid in de tragische kwestie rondom de dood van Choi Suk-inyeon, waarover we eerder berichtten. Haar coaches Kim Kuyu-bong en teamcaptain Jang Yun-jung worden levenslang geschorst door de Koreaanse Triathlon Federatie. Na de berichtgeving startte de Koreaanse bond meteen een onderzoek naar het mogelijk misbruik van de 22-jarige triatlete, die zichzelf in juni van het leven beroofde. De betrokken trainers waren zelf ook succesvolle triatleten, onder meer scoorden ze zilver op de Aziatische Games 2018 in de mixed relay. Een andere triatleet is voor tien jaar geschorst. Mogelijk is ook de teamarts bij de wandaden betrokken. De twee verdachten ontkenden alle aantijgingen, maar de levenslange schorsing is uitgesproken.

Opvallend is overigens dat de wereldtriathlonbond ITU tot dusverre zwijgt over deze kwestie, waar het meestal voorop loopt als het gaat om gelijke kansen voor mannen en vrouwen en zeker op het gebied van seksuele intimidatie. We wachten af.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.