Frysman 2020 : de Trochsetter Edysje – geen race maar een perfect weekend.

De zesde editie van de Frysman was dit weekend gepland, maar tja……….. Corona!
Overigens zou het eigenlijk de 7e editie zijn; lang geleden was er al een nul-editie, de try-out voor een zeer select gezelschap.

Het was echter bijzonder druk aan het Reaklif in Warns het afgelopen weekend. Veel ingeschreven deelnemers, uit binnen- en buitenland, van de Frysman 2020 hadden gehoor gegeven aan de oproep van de Frysman en hun boeking voor verblijf gewoon laten staan en togen naar Friesland voor een training in Gaasterland.

Tekenend voor de organisatie Frysman werd daar door hen perfect op ingespeeld; ook zij hadden de boeking van de camping laten staan en hadden zich voorbereid om zelf eens een gezellige dag te gaan sporten bij het Reaklif. Verrast door alle aanwezige atleten werd besloten er een gezellige trainingsdag van te maken.

Op zaterdag 10:00 uur startte de zwemtraining bij het Reaklif waarbij een ieder de vrije keus had zijn/haar afstand te zwemmen, echter op dat moment werden de verzamelde Frysmanatleten verrast door een andere groep triatleten, die hun training op het parcours van de Frysman een week hadden uitgesteld. Zelfs Omrop Fryslan raakte daardoor in verwarring. Enig overleg ter plaatse loste alles op en zo konden beide groepen hun geplande training op en rond het Reaklif afleggen.

Vanaf de kant leek het IJsselmeer zich van zijn beste kant te laten zien, maar de korte golfslag maakte het de atleten best wel weer lastig. Voor de fietstraining gold eigenlijk hetzelfde; eerst een matige wind, later trok de wind behoorlijk aan. Tot laat in de middag werd door de aanwezigen genoten van het bijzondere loopparcours.

Vervolgens nam de organisatie Frysman de regie over. Typerend voor deze organisatie en enorm gewaardeerd door de talrijke atleten, hadden zij ook in dit jaar zonder wedstrijd oog voor detail en atleten. Met stoom en kokend water was de Potvis bereid gevonden om op zaterdagavond een pastabuffet voor alle aanwezige atleten op de camping te preparen. Dus alle trainende Frysman-atleten waren uitgenodigd voor een gezellig samenzijn, briefing en pastaparty, zei het in een volgorde welke tijdens wedstrijden wel iets anders ingevuld wordt.

Eerder bij Trikipedia al gememoreerd zijn de briefingen van Tsjeard en Martine (bestuur Frysman) hilarisch, zo ook nu; een debriefing na de training, doorspekt van humor en een op het laatste moment ontworpen en gedrukt t-shirt voor alle aanwezigen.

Details , ja dat is wat de Frysman “wereldberoemd” heeft gemaakt. Het Trochsetter (doorzetter) t-shirt 2020 werd uitgereikt; daar waar normaal het zwaard van Grutte Pier (Friese held rondom de slag van Warns) op het t-shirt prijkt, is deze in het shirt vervangen door een vork en een mes.
De slogan Leaver dea as slaef (liever dood dan slaaf) heeft plaats gemaakt voor As it net kin sa’t it moat, dan moat it mar sa’t it kin (als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan). Detail opnieuw, de kleur van het shirt is dezelfde als van de 0-editie.

Daarna een uitgebreide pastaparty, een korte kenniskwis en een hele gezellige avond. Het bleef nog lang onrustig in Warns!

Persoonlijk kan ik terug kijken op een bijzonder weekend en iets wat zeer welkom was in deze tijd:
het weerzien van triathlonvrienden,
een weekend met een doel,


even weer eens bijpraten met Jacob en Syb van der Ploeg, Karla Schipper van de “andere ploeg”
en heel veel plezier en lol met de Frysmannen in een prefect spontaan ontstaan FRYSMANWEEKEND.

Kan niet wachten tot FRYSMAN 2021!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.